Buislasermarkt is in beweging

De markt voor buislasersnijden groeit en is daarom erg interessant voor machinebouwers. Ze investeren dan ook veel in nieuwe ontwikkelingen. In het topsegement bekleedt de Italiaanse BLM group (Adige) van oudsher een leidende positie. Maar Trumpf heeft de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Bystronic gaat door de overname van het Italiaanse TTM nu ook serieus werk maken van deze aantrekkelijke markt. Ondertussen is LVD bezig haar buislaser, die in Azië en Amerika reeds leverbaar is, rijp te maken voor introductie in Europa.

De BLM Group presenteerde in april op de internationale buizenvakbeurs Tube in Düsseldorf het nieuwe kroonjuweel van haar Lasertube buislaser familie, de LT7. Dit kleinere broertje van de LT8 beleefde op de Tube zijn wereldpremière, nadat BLM vorig jaar op de huisshow al een prototype had gepresenteerd. De Italiaanse producent benadrukt vooral de grote veelzijdigheid van deze nieuwe telg. Zo snijdt de LT7 ronde, vierkante, rechthoekige en speciale buizen met diameters van 12 tot 152,4 mm, maar ook open profielen met een gewicht tot 23 kilo per meter. Voor het snijden van de kleinste tot de grootste buis past de machine alle instellingen automatisch aan en ook het automatisch snijden van open L-, U- en vlakke profielen is standaard. De machine is uitgerust met een 3kW fiberlaser, die verschillende wanddikten en materiaalsoorten aan kan, van staal met een wanddikte van 12 mm tot messing met 4 mm wanddikte. Interessant voor de flexibiliteit is ook dat de LT7 is voorzien van een 3D snijkop. De BLM Group noemt deze met autofocus uitgeruste snijkop TubeCutter – die speciaal voor buisbewerking is ontwikkeld – een van de interessantste prestatiekenmerken van de nieuwe LT7 omdat 3D bewerken nu voor een breed spectrum van buizen en profielen beschikbaar is.

Handling van buizen
De LT7 biedt een hoge snijsnelheid, maar meer nog een hoge productiviteit. Want dat is wat uiteindelijk telt volgens de BLM Group. Het gaat uiteindelijk niet om het aantal gesneden meters per seconde maar om het aantal delen dat de machine in kort tijdsbestek produceert. Juist hierin blinkt de LT7 uit dankzij oplossingen die bij de handling van de buizen in alle fases van het bewerkingsproces worden ingezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de snelheid van het  buizenwisselsysteem dat in combinatie met de volautomatische profielenwissel bij zeer verschillende speciale profielen een uitstekende productiviteit mogelijk maakt.

Het ergonomische bedieningspaneel is overzichtelijk en eenvoudig te bedienen. Voor het opstarten van een nieuwe productie zijn maar weinig bedienstappen nodig. Geprogrammeerd wordt de LT7 met de CADCAM-software Artube dat de data van complexe ontwerpen snel vertaalt in machineprogramma’s.

Daarbij is de LT7 uitgerust met verschillende functionaliteiten die de productiviteit ten goede komen. Active Tools draagt bij aan de eenvoudige bediening van de machine. Active Piercing optimaliseert het boorproces doordat ze de laserparameters bestuurt aan de hand van informatie die van sensoren in de werkruimte komt. Active Speed past de snijparameters automatisch aan de actuele snelheden aan om de snijkwaliteit te optimaliseren. Met de functie Active Marking kunnen delen delen snel en efficiënt aan de hand van vooraf ingegeven parameters gemarkeerd worden. En Active Focus past het brandpunt van de laser automatisch en zeker aan de werkomstandigheden aan.

Trumpf: draadsnijden
De markt voor buislasersnijden groeit omdat conventionele bewerkingsmethoden als boren, zagen en frezen steeds meer worden vervangen door bewerking met een laser. Trumpf voegt daar een nieuwe bewerking aan toe. Op de Tube werd de nieuwe TruLaser Tube 5000 getoond, die het buissnijden en draadsnijden integreert in één machine. Dat spaart tijd en reduceert de logistieke inspanning omdat het niet langer nodig is de schroefdraad aan te brengen op een separaat bewerkingsstation.
Trumpf heeft de machine voor dit doel uitgerust met een spindel en een viervoudige gereedschapswisselaar. De spindel realiseert schroefdraden in zowel dun- als dikwandige buizen. Omdat dunwandige buizen niet voldoende materiaalsubstantie bieden, worden de schroefdraden niet alleen gesneden en gevormd, maar ook met vloeiboren gemaakt. Deze methode is vooral geschikt voor buizen met wanddiktes van 1 tot 3 mm. De TruLaser Tube 5000 snijdt buizen met een wanddikte tot 10 mm en een diameter tot 152 mm. Het nieuwe spansysteem past zich automatisch aan verschillende buis- en profielgeometrieën aan, zonder dat daar gereedschap voor nodig is. De machine is uitgerust met CO2 laserbron.

Buiswerking in XXL
Voor het snijden van grotere formaten presenteerde Trumpf op de Tube de TruLaser Tube 7000 fiber. Deze bewerkt buizen met diameters tot 254 mm. De machine snijdt zowel filigrane buizen voor kantoormeubilair als de grootste profielen voor landbouwmachines extreem snel. Hij snijdt tot 10 mm dik materiaal en kan ook afschuiningen tot 45 graden snijden.

Het hart van deze machine is een disklaser TruDisk 4001 met 4 kW vermogen. De functie RapidCut verhoogt de dynamiek van de buisassen en de snijkop en zorgt daarmee voor extra productiviteit. Met als resultaat dat de hoge voedingen van de vaste stoflaser reeds bij kleine contouren merkbaar worden.
PierceLine zorgt er voor dat het insteken sneller gaat. Dit is een voorbeeld van een functionaliteit die Trumpf vanuit de plaatbewerking heeft vertaald heeft vertaald naar het bewerken van buis. Ook bij de snijdata hebben de ontwikkelaars kennis uit het bereik van de vlakbedlasers overgenomen.  Alles bij elkaar bewerkt de TruLaser fiber buizen en profielen sneller dan zijn broers met een CO2 laser. “Als we onderdelenmix van onze klanten in ogenschouw nemen, verhogen we de productiviteit met 15 procent, alleen al dankzij de vaste stof laser”, zegt Karl Schmid, leider productmanagement buislasersnijden. “Al naar gelang de onderdelengeometrie kan Rapidcut dat percentage nog duidelijk opvoeren.” Met de Loadmaster Tube werkt de machine volautomatisch. Het buizenmagazijn van deze beladingsunit kan maximal 4 ton ruw material laden. Sensoren bewaken de spantechniek en zorgen ervoor dat deze zich automatisch aanpast aan elke buis- en profielgeometrie.

Overname Bystronic
Ook Bystronic gaat zich nadrukkelijk roeren op de markt voor buislasers. Eind vorig jaar werd al een partnerschap bekendgemaakt met TTM Laser, een Italiaanse specialist voor het verwerken van buizen en profielen. Dit bedrijf is onlangs volledig overgenomen. Zodoende vergroot Bystronic haar bestaande portfolio van technologieën in de procesketen voor snijden, buigen en automatisering.

Bystronic biedt haar klanten systeemoplossingen voor snijden en buigen van plaatwerk. Recentelijk is het bestaande technologie portfolio flink uitgebreid met nieuwe oplossingen voor automatisering, magazijnintegratie en digitaal netwerken. Bystronic signaleert echter dat veel klanten de verwerking van buizen en profielen naast de geautomatiseerde processen voor plaatbewerking beschouwen als een belangrijke stap om succesvol te opereren. “De mogelijkheid om al deze productieoplossingen vanuit één hand aan te kunnen kopen creëert toegevoegde waarde voor klanten. Eén leverancier met een sterke positie op het gebied van verkoop en service vereenvoudigt niet alleen de aankoop en het onderhoud van de machines, maar ook de succesvolle integratie en werking in productieoplossingen”, verklaart Bystronic haar entree op de buislasermarkt.

Sinds november werken Bystronic en TTM Laser al samen. Het partnerschap omvatte gezamenlijke verkoopactiviteiten. De afgelopen maanden heeft de positieve feedback van bestaande klanten laten zien dat er in veel markten sterke vraag is naar een nauwere samenwerking tussen beide partijen. Daarom is TTM Laser nu door Bystronic overgenomen. Met de technologieën van de Italianen verbreedt Bystronic haar bestaande portfolio voor het lasersnijproces met lasertoepassingen voor buizen met diameters tussen 12 en 815 mm en profielen. Aanvullend daarop tevens met oplossingen voor het laserlassen van groot-formaat plaatwerk.

Voorlopig blijft TTM Laser als merk bestaan. In de toekomst zullen klanten het bedrijf leren kennen als een ‘Member of Bystronic’. “Ondertussen gaan we van hun buislaser een echte Bystronic machine maken met de software en de besturingen die we kennen van onze andere machines”, zegt Marius van der Hoeven, directeur Bystronic Benelux. “Maar daar gaan wel enkele jaren overheen.”

Redesign LVD
Ook LVD lonkt naar de Europese buislasermarkt. Bij de opening van het Experience Center in Gullegem was vorig jaar al een buislaser te zien. Maar die heeft daar maar korte tijd gestaan. LVD heeft in 2015 het Amerikaanse Altamar overgenomen en produceert sindsdien buislasers die onder de naam Strippit in Azië en Amerika worden verkocht. Voor de veeleisende Europese markt is LVD bezig met een volledig redesign. Matthijs Wijn van LVD zou de machine nog liever vandaag dan morgen aan zijn klanten willen kunnen aanbieden. “We willen deze buislaser er graag bij hebben want het is een interessante markt. In de crisis bleven bedrijven buizen zagen, boren en frezen om de mensen maar aan het werk te houden, maar tegenwoordig wordt er steeds meer geconstrueerd voor buislaser. Maar we moeten nog even geduld hebben.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Extreem buigen zonder concessies

09-04 Door een hoge moeilijkheidsgraad van het buigen te combineren met de kwaliteit van het…

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV