Cao-akkoord blijft uit; acties dreigen in Metalektro

Er dreigen acties in de Metalektro, nu werkgevers en vakbonden er na vijf onderhandelingsrondes (sinds september) niet in geslaagd zijn een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao. De bonden hebben het laatste voorstel van FME afgewezen en daar zelf een eindbod tegenover gezet. Hiermee geven ze de werkgevers een laatste kans om een akkoord te sluiten. Gaan die niet op dit eindbod in, dan dreigen er volgens FNV acties.

Het grootste knelpunt vormen de loonsverhogingen. FME, dat namens de werkgevers onderhandelt, heeft een voorstel voor een cao met een looptijd van 2 jaar op tafel gelegd. Hierin zitten loonsverhogingen van 1% in 2021 en 1,25% in 2022 en een investering van de werkgevers in de pensioenen van de medewerkers. Dat betreft een extra werkgeversbijdrage van 1,18% in 2021 en 0,39% in 2022. Dit voorstel doet volgens FME recht aan het herstelvermogen van de bedrijven en houdt ook rekening met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal, noemt dit loonbod ‘schamel’. FNV rekent voor dat dit voorstel van de werkgevers voor iemand met een bruto-jaarsalaris van 30.000 euro neer komt op een stijging van 0,14 euro bruto per uur in 2021 en 0,09 in 2022. De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent.

Zeggenschap over werktijden

Een ander heikel punt is de invloed van medewerkers op hun eigen werktijden. De vakbonden willen dat medewerkers daar meer zeggenschap over krijgen. Werkgevers willen juist meer uren kunnen inroosteren, zonder dat de toestemming van medewerkers nodig is. “De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord”, aldus Bolster.

FME stelt niet alleen ruimere mogelijkheden voor om roosters en werktijden te optimaliseren, maar wil ook de jeugdschalen afschaffen om jongeren tot 21 jaar beter te kunnen belonen. Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te blijven bevorderen, wil FME het Generatiepact voortzetten. Voor werknemers die 3 jaar eerder willen stoppen met werken, wil FME afspraken maken over een sectorale regeling die dat mogelijk maakt.

Maximaal haalbare

Hoofdonderhandelaar namens de werkgevers Maurice Rojer zegt dat het voorstel dat nu is gedaan voor de FME-leden het maximaal haalbare is in deze onzekere tijden. “Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de bedrijven in de sector ook komend jaar nog met forse vraaguitval en omzetdaling blijft kampen, waardoor bedrijven soms mensen naar huis moeten sturen”, zegt. Rojer. “Ons voorstel is dan ook fatsoenlijk én verantwoord en ondersteunt bedrijven in de sector om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.”

De vakbonden verwijten de werkgevers dat zij de coronacrisis aangrijpen om met een schamel loonbod te komen dat niet eens de inflatie bijhoudt. Bolster: “En dat in een branche waar een flink aantal bedrijven prima draait. Bovendien willen wij voor bedrijven waarbij het niet zo goed gaat, afspraken maken over maatwerkoplossingen.”

FME zegt altijd bereid te zijn met vakbonden te verkennen hoe de onderhandelingen kunnen worden voortgezet. FNV dreigt met acties en daarmee lijkt zich te herhalen wat bij de vorige drie cao’s ook gebeurde: stakingen en acties van medewerkers. “Natuurlijk is dat niet wat wij willen. Wij hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt voor een goede cao. Het is nu aan de werkgevers om acties te voorkomen”, zegt Bolster.

Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao is afgelopen op 1 december.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Voorbereiding cao-onderhandelingen in volle gang

27-11 Koninklijke Metaalunie houdt deze maand voor haar leden een reeks bijeenkomsten over cao-onderwerpen. Na…

Personeel en Opleiding

Vrouwen positief over werken in technologische industrie

08-03 Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Meer vrouwen interesseren en behouden voor…

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?