Cao-akkoord blijft uit; acties dreigen in Metalektro

Er dreigen acties in de Metalektro, nu werkgevers en vakbonden er na vijf onderhandelingsrondes (sinds september) niet in geslaagd zijn een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao. De bonden hebben het laatste voorstel van FME afgewezen en daar zelf een eindbod tegenover gezet. Hiermee geven ze de werkgevers een laatste kans om een akkoord te sluiten. Gaan die niet op dit eindbod in, dan dreigen er volgens FNV acties.

Het grootste knelpunt vormen de loonsverhogingen. FME, dat namens de werkgevers onderhandelt, heeft een voorstel voor een cao met een looptijd van 2 jaar op tafel gelegd. Hierin zitten loonsverhogingen van 1% in 2021 en 1,25% in 2022 en een investering van de werkgevers in de pensioenen van de medewerkers. Dat betreft een extra werkgeversbijdrage van 1,18% in 2021 en 0,39% in 2022. Dit voorstel doet volgens FME recht aan het herstelvermogen van de bedrijven en houdt ook rekening met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal, noemt dit loonbod ‘schamel’. FNV rekent voor dat dit voorstel van de werkgevers voor iemand met een bruto-jaarsalaris van 30.000 euro neer komt op een stijging van 0,14 euro bruto per uur in 2021 en 0,09 in 2022. De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent.

Zeggenschap over werktijden

Een ander heikel punt is de invloed van medewerkers op hun eigen werktijden. De vakbonden willen dat medewerkers daar meer zeggenschap over krijgen. Werkgevers willen juist meer uren kunnen inroosteren, zonder dat de toestemming van medewerkers nodig is. “De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord”, aldus Bolster.

FME stelt niet alleen ruimere mogelijkheden voor om roosters en werktijden te optimaliseren, maar wil ook de jeugdschalen afschaffen om jongeren tot 21 jaar beter te kunnen belonen. Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te blijven bevorderen, wil FME het Generatiepact voortzetten. Voor werknemers die 3 jaar eerder willen stoppen met werken, wil FME afspraken maken over een sectorale regeling die dat mogelijk maakt.

Maximaal haalbare

Hoofdonderhandelaar namens de werkgevers Maurice Rojer zegt dat het voorstel dat nu is gedaan voor de FME-leden het maximaal haalbare is in deze onzekere tijden. “Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de bedrijven in de sector ook komend jaar nog met forse vraaguitval en omzetdaling blijft kampen, waardoor bedrijven soms mensen naar huis moeten sturen”, zegt. Rojer. “Ons voorstel is dan ook fatsoenlijk én verantwoord en ondersteunt bedrijven in de sector om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.”

De vakbonden verwijten de werkgevers dat zij de coronacrisis aangrijpen om met een schamel loonbod te komen dat niet eens de inflatie bijhoudt. Bolster: “En dat in een branche waar een flink aantal bedrijven prima draait. Bovendien willen wij voor bedrijven waarbij het niet zo goed gaat, afspraken maken over maatwerkoplossingen.”

FME zegt altijd bereid te zijn met vakbonden te verkennen hoe de onderhandelingen kunnen worden voortgezet. FNV dreigt met acties en daarmee lijkt zich te herhalen wat bij de vorige drie cao’s ook gebeurde: stakingen en acties van medewerkers. “Natuurlijk is dat niet wat wij willen. Wij hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt voor een goede cao. Het is nu aan de werkgevers om acties te voorkomen”, zegt Bolster.

Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao is afgelopen op 1 december.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Binnenkort stakingen in kleinmetaal

01-11 Na een extra onderhandelingsronde op 14 oktober braken de bonden het overleg af en…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

‘Kennelijk heeft sector behoefte aan staking’

14-10 Zojuist boorden ze het cao-onderhandelingstraject de prut in. Een goede afspraak over reële arbeidsvoorwaarden…

Bedrijf en Economie

Onderhandelingen cao Metaalbewerkingsbedrijf opgeschort

29-09 “We zijn er nu klaar mee en schorten het overleg voorlopig op want verder…

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Bedrijf en Economie

Werkgevers willen in nieuwe cao ruimte voor maatwerk oudere werknemer

08-09 De cao moet effectief toegerust zijn op het ontzien van de oudere werknemers, zo menen…

Personeel en Opleiding

FWT tijdens eerste cao-overleg: Kritische jaren voor de boeg

01-09 “De klap van de coronapandemie zal nog nadreunen. Hoe hard en hoe lang is…

Personeel en Opleiding

Metaalunie-voorzitter vreest moeizaam cao-traject met looneis van 5%

26-08 Vooral dat loon zal volgens Kaanen een heikel punt vormen. “Het wordt moeilijker dan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X