Cao-akkoord blijft uit; acties dreigen in Metalektro

Er dreigen acties in de Metalektro, nu werkgevers en vakbonden er na vijf onderhandelingsrondes (sinds september) niet in geslaagd zijn een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao. De bonden hebben het laatste voorstel van FME afgewezen en daar zelf een eindbod tegenover gezet. Hiermee geven ze de werkgevers een laatste kans om een akkoord te sluiten. Gaan die niet op dit eindbod in, dan dreigen er volgens FNV acties.

Het grootste knelpunt vormen de loonsverhogingen. FME, dat namens de werkgevers onderhandelt, heeft een voorstel voor een cao met een looptijd van 2 jaar op tafel gelegd. Hierin zitten loonsverhogingen van 1% in 2021 en 1,25% in 2022 en een investering van de werkgevers in de pensioenen van de medewerkers. Dat betreft een extra werkgeversbijdrage van 1,18% in 2021 en 0,39% in 2022. Dit voorstel doet volgens FME recht aan het herstelvermogen van de bedrijven en houdt ook rekening met de belangen van de medewerkers tijdens en na de coronacrisis.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal, noemt dit loonbod ‘schamel’. FNV rekent voor dat dit voorstel van de werkgevers voor iemand met een bruto-jaarsalaris van 30.000 euro neer komt op een stijging van 0,14 euro bruto per uur in 2021 en 0,09 in 2022. De vakbonden willen een cao met een looptijd van elf maanden en een loonstijging van 2,5 procent.

Zeggenschap over werktijden

Een ander heikel punt is de invloed van medewerkers op hun eigen werktijden. De vakbonden willen dat medewerkers daar meer zeggenschap over krijgen. Werkgevers willen juist meer uren kunnen inroosteren, zonder dat de toestemming van medewerkers nodig is. “De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord”, aldus Bolster.

FME stelt niet alleen ruimere mogelijkheden voor om roosters en werktijden te optimaliseren, maar wil ook de jeugdschalen afschaffen om jongeren tot 21 jaar beter te kunnen belonen. Om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te blijven bevorderen, wil FME het Generatiepact voortzetten. Voor werknemers die 3 jaar eerder willen stoppen met werken, wil FME afspraken maken over een sectorale regeling die dat mogelijk maakt.

Maximaal haalbare

Hoofdonderhandelaar namens de werkgevers Maurice Rojer zegt dat het voorstel dat nu is gedaan voor de FME-leden het maximaal haalbare is in deze onzekere tijden. “Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de bedrijven in de sector ook komend jaar nog met forse vraaguitval en omzetdaling blijft kampen, waardoor bedrijven soms mensen naar huis moeten sturen”, zegt. Rojer. “Ons voorstel is dan ook fatsoenlijk én verantwoord en ondersteunt bedrijven in de sector om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.”

De vakbonden verwijten de werkgevers dat zij de coronacrisis aangrijpen om met een schamel loonbod te komen dat niet eens de inflatie bijhoudt. Bolster: “En dat in een branche waar een flink aantal bedrijven prima draait. Bovendien willen wij voor bedrijven waarbij het niet zo goed gaat, afspraken maken over maatwerkoplossingen.”

FME zegt altijd bereid te zijn met vakbonden te verkennen hoe de onderhandelingen kunnen worden voortgezet. FNV dreigt met acties en daarmee lijkt zich te herhalen wat bij de vorige drie cao’s ook gebeurde: stakingen en acties van medewerkers. “Natuurlijk is dat niet wat wij willen. Wij hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt voor een goede cao. Het is nu aan de werkgevers om acties te voorkomen”, zegt Bolster.

Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao is afgelopen op 1 december.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Bedrijf en Economie

Cao-partijen metalektro slaan handen ineen

14-02 Vorig jaar zomer sloten FME, namens de werkgevers, en de vakbonden pas na langdurige…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Personeel en Opleiding

Metaalwerknemers voeren druk op met derde stakingsronde

12-01 Hiermee komt een einde aan de ‘kerstvakantie pauze’ in de acties. De 320.000 werknemers…

Bedrijf en Economie

Limburgse stakers doneren aan voedselbank

17-12 “We konden 20 kratten vullen met allerlei producten: rijst, pasta, potten en blikken, chocola,…

Personeel en Opleiding

Opleidingsfonds voor metalektro komt met nieuw aanbod

15-12 In de eerder dit jaar afgesloten nieuwe cao Metalektro, die geldt tot en met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X