Cao metalektro definitief na instemming vakbonden

0

De cao metalektro is definitief vastgesteld. Na de andere vakbonden, hebben ook de leden van FNV Metaal met het in februari bereikte cao-akkoord ingestemd. Dat betekent dat de lonen tijdens de looptijd worden verhoogd met 3,5% per 1 februari, met 58 euro bruto per 1 augustus en 116 euro op 1 januari 2020.

Al eerder lieten CNV Vakmensen, De Unie, VHP2 en de werkgevers weten akkoord te zijn. De loonsverhogingen gelden ook voor uitzendkrachten en daarnaast komt er een generatiepact, waardoor oudere werknemers de gelegenheid krijgen om minder te werken en tegelijkertijd krijgen jongeren de kans op vast werk.

De leden van CNV Vakmensen staan massaal achter het op 1 februari bereikte cao-akkoord in de metalektro. “We hebben steun van 96% van onze leden, dat is veelzeggend. Iedereen is opgelucht dat er na die maandenlange acties weer een cao is”, constateert onderhandelaar Loes Bezemer-Videler van CNV Vakmensen. De nieuwe cao voor 150.000 werknemers in de metalektro kwam tot stand na ruim zeven maanden van acties in metaalbedrijven. “Het was een moeizaam traject, maar uiteindelijk zijn die acties niet voor niks geweest”, vervolgt Bezemer-Videler. “Dankzij de inzet van duizenden metaalwerknemers hebben we met elkaar een goed resultaat bereikt: een eerlijk deel van de winst en meer zeggenschap.”

De cao Metalektro heeft een looptijd van 1 juni 2018 tot 1 december 2020 en geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard. De nieuwe cao laat volgens Bezemer-Videler zien hoe belangrijk het is om te investeren in werknemers. “Het gaat goed met de sector, er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Een goede cao biedt voor iedereen perspectief en duidelijkheid. Voor oudere werknemers is het van belang dat ze op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen en voor jongere werknemers creëren we nieuwe banen. Tijdens de looptijd van de cao krijgen minimaal 3.000 uitzendkrachten een vaste baan.”