Cao-overleg: standpunten liggen ver uit elkaar

Tijdens de onderhandelingen over de CAO’s in de Metaal en Techniek die woensdag van start zijn gegaan, hebben de werkgevers met name aandacht gevraagd voor de slechte economische situatie in de bedrijfstak. Vakbond FNV Metaal maakte de werkgevers direct het verwijt dat ze niets doen aan het tekort aan vaklieden.

Partijen hebben hun voorstellen tijdens de eerste onderhandelingsronde over en weer toegelicht. De werkgevers vroegen niet alleen aandacht voor de slechte economische situatie, maar hebben ook enkele voorstellen gedaan voor de gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden van jongeren en ouderen. “Partijen zijn nog niet tot onderhandelingen overgegaan, maar gebleken is dat de uitgangsposities ver uit elkaar liggen”, aldus Hep van Luunen, die namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek onderhandelt.

Volgens FNV Metaal hebben de werkgevers de cao-onderhandelingen geopend met een hele rits aan verslechteringen. De sector krijgt te maken met een fors tekort aan vaklieden. FNV Metaal vindt dat de werkgevers met het korte termijn denken de sector alleen maar verzwakt, en vindt dat de werkgevers juist nu moeten investeren in vaklieden en Gewoon Goed Werk. Om nieuwe te trekken en de huidige vaklieden te behouden. Ruud Nieuwenhuis, kaderlid FNV Metaal en Techniek: “Onbegrijpelijk, onze werkgevers komen met geen enkele waardering voor je werk. Ellenlange werkdagen zonder recht op toeslagen en zonder zeggenschap over je werktijden. Vrije dagen worden afgenomen en voor jongeren hebben de werkgevers ook niets te bieden. Werknemers- en vakbondsrechten willen onze werkgevers drastisch inperken om mensen makkelijker te ontslaan. Dit is waar het naar toe gaat als het aan de werkgevers in de Metaal en Techniek ligt. De werknemers, metaalbewerkers en technici, vragen echt geen gouden bergen: gewoon een goede waardering, voor gewoon goed vakwerk.”

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Het is tijd voor de werkgevers om met betere voorstellen te komen. Juist nu kun je met modern werkgeverschap laten zien dat het Gewoon Goed Werken is in de metaal en techniek. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact, en de roep van werkgevers voor gratis beta onderwijs. Maar als je het werken in de sector dan zo onaantrekkelijk en perspectiefloos maakt, zijn al die initiatieven nutteloos. Zelfs nu het economisch slechter gaat, dreigt een groot tekort aan goede vakmensen. Met de volgende cao-onderhandeling op 27 maart willen wij flinke verbeteringen in de waardering van vakwerk zien, anders zijn we snel uitgepraat.”

De cao Metaal en Techniek geldt voor ongeveer 380.000 werknemers in de carrosseriebedrijven, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en technische installatiebedrijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen