Cao-overleg: standpunten liggen ver uit elkaar

Tijdens de onderhandelingen over de CAO’s in de Metaal en Techniek die woensdag van start zijn gegaan, hebben de werkgevers met name aandacht gevraagd voor de slechte economische situatie in de bedrijfstak. Vakbond FNV Metaal maakte de werkgevers direct het verwijt dat ze niets doen aan het tekort aan vaklieden.

Partijen hebben hun voorstellen tijdens de eerste onderhandelingsronde over en weer toegelicht. De werkgevers vroegen niet alleen aandacht voor de slechte economische situatie, maar hebben ook enkele voorstellen gedaan voor de gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden van jongeren en ouderen. “Partijen zijn nog niet tot onderhandelingen overgegaan, maar gebleken is dat de uitgangsposities ver uit elkaar liggen”, aldus Hep van Luunen, die namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek onderhandelt.

Volgens FNV Metaal hebben de werkgevers de cao-onderhandelingen geopend met een hele rits aan verslechteringen. De sector krijgt te maken met een fors tekort aan vaklieden. FNV Metaal vindt dat de werkgevers met het korte termijn denken de sector alleen maar verzwakt, en vindt dat de werkgevers juist nu moeten investeren in vaklieden en Gewoon Goed Werk. Om nieuwe te trekken en de huidige vaklieden te behouden. Ruud Nieuwenhuis, kaderlid FNV Metaal en Techniek: “Onbegrijpelijk, onze werkgevers komen met geen enkele waardering voor je werk. Ellenlange werkdagen zonder recht op toeslagen en zonder zeggenschap over je werktijden. Vrije dagen worden afgenomen en voor jongeren hebben de werkgevers ook niets te bieden. Werknemers- en vakbondsrechten willen onze werkgevers drastisch inperken om mensen makkelijker te ontslaan. Dit is waar het naar toe gaat als het aan de werkgevers in de Metaal en Techniek ligt. De werknemers, metaalbewerkers en technici, vragen echt geen gouden bergen: gewoon een goede waardering, voor gewoon goed vakwerk.”

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Het is tijd voor de werkgevers om met betere voorstellen te komen. Juist nu kun je met modern werkgeverschap laten zien dat het Gewoon Goed Werken is in de metaal en techniek. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact, en de roep van werkgevers voor gratis beta onderwijs. Maar als je het werken in de sector dan zo onaantrekkelijk en perspectiefloos maakt, zijn al die initiatieven nutteloos. Zelfs nu het economisch slechter gaat, dreigt een groot tekort aan goede vakmensen. Met de volgende cao-onderhandeling op 27 maart willen wij flinke verbeteringen in de waardering van vakwerk zien, anders zijn we snel uitgepraat.”

De cao Metaal en Techniek geldt voor ongeveer 380.000 werknemers in de carrosseriebedrijven, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en technische installatiebedrijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Opnieuw stakingen in Metaal en Techniek

14-05 Donderdag 16 mei leggen medewerkers in de regio’s Rotterdam, Zeeland en Gelderland hun werk…

Personeel en Opleiding

Akkoord over nieuwe cao Metalektro: 9% meer loon

14-05 De cao gaat in vanaf 1 juni en heeft een looptijd tot 31 december…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Personeel en Opleiding

Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

17-04 De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van…

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Personeel en Opleiding

Werkgevers doen ‘stevig’ eindbod voor nieuwe cao’s Metaal & Techniek

15-04 UPDATE:      Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers…

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV