Contactloze taster met gestructureerd licht

Renishaw heeft de nieuwe RFP lijnentaster voor gebruik met het REVO 5-assig meetsysteem voor coördinatenmeetmachines (CMM’s) geïntroduceerd.

De RFP taster vergroot de multisensor-mogelijkheden van het REVO systeem door contactloze inspectie met gestructureerd licht toe te voegen aan de bestaande productreeks. Deze biedt nu vijf verschillende tasterfamilies, die alle specifiek ontworpen zijn voor maximaal voordeel uit 5-assige beweging en oneindige positionering. REVO tasters kunnen allemaal automatisch gewisseld worden en zijn er onder meer voor scannen met contact, schakelend meten, oppervlakte-inspectie, vision, en contactloos scannen met gestructureerd licht. Ze worden alle gebruikt binnen een gezamenlijk referentiecoördinatenstelsel, zodat voor het meten van meerdere vormen op één CMM-platform steeds een optimaal gereedschap te kiezen is.

De RFP projecteert een lijnenpatroon op het productoppervlak, en de camera van de taster neemt de variatie in het lijnenpatroon op om een puntenwolk van 3D oppervlaktegegevens te bouwen. De 3D meetsoftware evalueert vervolgens de gegevenswolk en levert de inspectieresultaten en warmtekaart van het product. Contactloze inspectie via gestructureerd licht met de RFP levert duidelijk voordeel boven traditioneel scannen met contact als het gaat om willekeurig gevormde oppervlakken en complexe geometrie, zoals additief gemaakte producten, schoepen en schoepenwielen voor vliegtuigmotoren, verbrandingskamers in cilinderkoppen van automotoren en kwetsbare producten die bij meting niet aangeraakt mogen worden.

Anders dan andere contactloze systemen met gestructureerd licht heeft de RFP lijnentaster geen referentiemarkeringen nodig om gegevens van verschillende gebieden aan elkaar te koppelen, want dat doet het REVO systeem automatisch. Het product coaten met een matte substantie is ook overbodig dankzij de automatische intensiteitscompensatie bij verschillende oppervlaktekleuren, -texturen en -reflecties, waardoor optimale gegevens verkregen worden.

Twee nieuwe softwaretools zorgen voor gebruiksvriendelijke inspectieplanning en digitalisering. De RFP Inspection Planner is een tool om paden te plannen en DMIS productprogramma’s te genereren vanuit CAD. De RFP Digitiser app leidt gebruikers rondom producten zonder model en verzamelt daarbij gegevens voor een omgekeerd engineeringproces.

De RFP taster is automatisch en herhaalbaar uit te wisselen met alle andere tasteropties die er voor het REVO systeem zijn, dus delen de gegevens van elke sensor een gezamenlijke nulpuntreferentie. Deze flexibiliteit betekent dat steeds het optimale gereedschap gekozen kan worden om een brede reeks vormen te inspecteren, allemaal op één CMM-platform en onder beheer van een interface volgens I++ DME en de Renishaw MODUS meetsoftware.

Renishaw Benelux, stand I109

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

MetavakNieuws

Topfinish – 30 jaar finishing

01-10 De afmetingen van de machines vormen een leuke uitdaging voor Topfinish, en ook voor…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X