Creatief meedenken

Sinds juni draait er een nieuwe WEMO-stanslijn op de productielocatie van Brabantia in Overpelt (B).

De bijzondere kenmerken van de nieuwe stansmachine zijn opnieuw de snelheid en het ponsen zonder beschadigingen. Tevens verbindt WEMO flexibel de ponsoplossing met drie CNC-rolbuigers in het proces.

De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de ontwikkeling van een nieuw product. De verwachtingen hiervan zijn groot, dus extra capaciteit is nodig.

Krasjes ontoelaatbaar

WEMO werkt sinds 2015 samen met Brabantia. Toen ontwikkelde de Bossche machineproducent een stans-oplossing voor de rechthoekig gevormde afvalbakken van Brabantia. Hierbij was een specifieke snelheid nodig en een proces waarmee platines in mat zwart, geborsteld RVS en hoogglans chroom staal zonder enige beschadiging en krasjes op het materiaal geproduceerd moesten worden. Het gaat hier om zeer gevoelig materiaal en zelfs een minimale beschadiging is ontoelaatbaar in verband met de zichtzijde van het eindproduct.
Een compleet nieuwe lijn paste niet in het budget van Brabantia. Daarom ontwikkelde WEMO een concept waarbij een gebruikte en gereviseerde ponsmachine en draaistation werden ingezet in combinatie met nieuwe machinedelen. Deze lijn werd in 2016 geleverd en geïnstalleerd.

Nieuwe stansmachine

Voor de nieuwe stansmachine werden de gesprekken in 2021 voortgezet. Een combinatie van gebruikt en nieuw was niet mogelijk omdat er geen gebruikte ponsstations beschikbaar waren. Hierdoor werd de oplossing duurder maar Brabantia had inmiddels een aantal jaren ervaring met het WEMO-proces en de techniek en wist dat de snelheid, snelle omsteltijden, hoge machinebeschikbaarheid, nihil productuitval zouden gaan zorgen voor een goede terugverdientijd. Ondertussen werd de eerst geleverde lijn uitgerust met een shuttlesysteem dat de verschillende rolbuigmachines kan bedienen. De WEMO-ponsmachine levert de geponste platines aan bij de CNC-rolbuigers. Vanwege de hoge output van de ponsmachine werd gekozen voor een geautomatiseerd shuttlesysteem.

De bijzondere kenmerken van de nieuwe stansmachine zijn opnieuw de snelheid en het ponsen zonder beschadigingen. Tevens verbindt WEMO flexibel de ponsoplossing met drie CNC-rolbuigers in het proces. Hierdoor wordt de capaciteit bereikt met één ponsmachine, is er een zeer goede Return on Investment en is uitval door beschadiging van producten tot een minimum beperkt.

De afvalbakken van Brabantia worden gemaakt van zeer gevoelig materiaal. Zelfs een minimale beschadiging tijdens het productieproces is ontoelaatbaar.

De afvalbakken van Brabantia worden gemaakt van zeer gevoelig materiaal. Zelfs een minimale beschadiging tijdens het productieproces is ontoelaatbaar.

Creatief

Dirk-Jan Daams, Engineering Manager bij Brabantia, is enthousiast over het resultaat: “Vanuit het eerste project met WEMO is er veel vertrouwen in de samenwerking en de oplossingen die zij bieden. De communicatie is open en duidelijk, afspraken worden nagekomen en er zijn nauwelijks (ver)storingen op de ponsmachine. WEMO denkt mee en is creatief. Hiermee hebben wij bij Brabantia een productieoplossing die het beste aansluit bij onze verwachtingen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Wemo geeft gebruikte machines tweede kans

09-05 Als het om de aanschaf van technologie gaat, gaan veel mensen ervan uit dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Partnerschap van coil tot kast

16-02 De twee Nederlandse bedrijven willen de productiviteit en de flexibiliteit in het productieproces, van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV