De grootste veiligheidsrisico’s voor metaalaannemers

Werken met metaal kan gevaarlijk zijn, zoals regelmatig blijkt uit een PAGO. Zwaar materieel, scherp metaal en gevaarlijke chemicaliën vormen allemaal een potentiële bedreiging voor plaatwerkers.

Repetitieve taken en bewegingen of zelfs plotselinge inspanningen kunnen musculoskeletale aandoeningen (MSA’s) veroorzaken

Facilitair managers kunnen deze bedreigingen inperken, maar alleen als ze weten waar ze op moeten letten en welke de meeste schade aan de werknemers toebrengen. In dit artikel lees je daar meer over, hieronder volgen namelijk de grootste veiligheidsrisico’s voor metaalaannemers.

Lasincidenten

Zowel de hitte als het licht dat door lassen wordt geproduceerd, vormen een gevaar voor de veiligheid en kunnen brandwonden en schade aan het gezichtsvermogen veroorzaken. Effectieve laspraktijken helpen de risico’s van het werken met metaal te verminderen. Aantrekkingskracht op veiligheid, inclusief handschoenen, schoenen en goede oogbescherming voor alle werknemers in het gebied waar wordt gelast, en training voor werknemers zijn essentieel.

Slechte ergonomie of werkpraktijken

Repetitieve taken en bewegingen of zelfs plotselinge inspanningen kunnen musculoskeletale aandoeningen (MSA’s) veroorzaken, ook wel bekend als RSI’s (repetitive stress injury). MSA’s zijn een verzameling verwondingen die gewrichten, spieren, pezen en zenuwen aantasten. Verbeterde ergonomie op de werkplek kan MSA helpen voorkomen. Werknemers moeten ook worden getraind in de juiste technieken en hoe ze ongemakkelijke of bijzonder belastende bewegingen kunnen verminderen. Taakrotatie en taakuitbreiding kunnen ook MSA’s helpen voorkomen door de hoeveelheid tijd die een werknemer aan repetitieve taken besteedt te verminderen.

Chemische gevaren

Giftige of gevaarlijke chemicaliën kunnen net zo gevaarlijk zijn voor de veiligheid als scherp metaal of metaalbewerkingsgereedschap. Chemicaliën kunnen letsel veroorzaken bij aanraking, inademing of inslikken. In gesloten, slecht geventileerde ruimtes kunnen giftige dampen een bijzonder grote bedreiging vormen. Training en effectieve ventilatie kunnen de risico’s die chemicaliën kunnen opleveren voor metaalbewerkers verminderen. Bewustwording van mogelijke chemische bedreigingen is van vitaal belang – alle werknemers moeten bewust worden gemaakt van gevaarlijke verbindingen waaraan ze kunnen worden blootgesteld, zoals metaalbewerkingsvloeistoffen of lasrook.

Gereedschaps- en machinegerelateerde verwondingen

Metaalaannemers moeten zich in de buurt van gevaarlijke zware machines bevinden, dit is simpelweg onderdeel van het werk. Als gereedschap niet goed wordt gebruikt of als machines niet goed worden afgeschermd, kan het risico op letsel aanzienlijk toenemen. Alle werknemers die met of in de buurt van metaalbewerkingsapparatuur werken, moeten worden opgeleid in het juiste gebruik ervan, evenals in mogelijke veiligheidsrisico’s waarvan ze zich bewust moeten zijn, zoals de mogelijkheid van brandwonden, blootstelling aan giftige chemicaliën en snijwonden. Het in topconditie houden van machines is ook essentieel om letsel door machinestoringen te voorkomen. Veel bedrijven beginnen daarom voorspellende analyses te gebruiken bij onderhoud.

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Alle benodigdheden die je voor een veilige bouwplaats moet hebben

30-11 Maar door vanaf het begin van het project voorzorgsmaatregelen te nemen en veiligheidsprotocollen in…

Automatisering

Cybercriminelen vallen steeds vaker aan via partners en leveranciers

05-01 Cybercriminelen hebben vorig jaar flinke stappen gezet en de lijst met spraakmakende ransomware-aanvallen op…

Toeleveren

Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

19-10 Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop…

MetaalNieuws Extra IM

Een opgeruimde werkplek is een veilige werkplek!

09-09 De oplossing ligt voor de hand: je schaft metalen stellingen en stalen stapelbakken aan…

Personeel en Opleiding

Metaalunie organiseert drie webinars over CE en machineveiligheid

26-05 In 45 minuten per sessie worden de deelnemers bijgepraat over de laatste stand van…

MetaalNieuws Extra IM

Alles wat je moet weten over werken op hoogte

12-04 Helaas vinden er nog steeds ongelukken in de bouw plaats. Soms zelfs met dodelijke…

Bedrijf en Economie

Steeds vaker data-afpersing bij ransomware-aanvallen

06-04 Enerzijds wordt deze tactiek gebruikt om slachtoffers te dwingen tot betaling van het losgeld,…

Automatisering

Vooral USB-sticks en mobieltjes bedreigen IT-veiligheid machines

17-03 Dat zegt Ralf Reines van de VDW, de Duitse branchevereniging van werktuigmachinebouwers. Hij heeft…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?