Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

De Dekens Groep in Sappemeer runt al sinds 1926 met succes een metaalgieterij. Ondanks dat de gieterijen in Nederland, maar ook in West-Europa, het moeilijk hebben, is de orderportefeuille van Dekens Metaalgieterijen goed gevuld. Het geheim? Investeren in moderne machines en systemen, hoogwaardig gietwerk produceren en niet focussen op een doelgroep.

Dekens Metaalgieterijen kan met moderne machines hoogwaardig gietwerk produceren. (Foto: Dekens Groep)

In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een eigen machinefabriek voor de nabewerking van gietstukken. Zo kan de Dekens Groep een compleet pakket aanbieden.

Materiaalkeus sterk uitgebreid

“De laatste jaren zijn veel gieterijen in Nederland omgevallen. We zagen jaren geleden al dat veel standaard werk richting Oost-Europa en Azië werd verplaatst. Daar hebben we toen meteen op geanticipeerd”, vertelt Luuk Dekens, eigenaar van de Dekens Groep waar zowel de metaalgieterijen als de machinefabriek onder valt. Om de gieterij toekomstbestendig te maken is flink geïnvesteerd in het moderniseren van de machines in de gieterij. Zo zijn de acht inductieovens met een capaciteit van 12.000 kg vernieuwd. Daarnaast werd de focus gelegd op een breed aantal sectoren om zo minder gevoelig te zijn voor economische schommelingen.

Om dit te realiseren heeft het bedrijf de materiaalkeus van alleen gietijzer sterk uitgebreid met andere mogelijkheden. Denk daarbij niet alleen aan lamellair, nodulair, wit en austenitisch gietijzer, maar bijvoorbeeld ook aan corrosie-, slijtage- en hittebestendige edelstaalkwaliteiten zoals gietstaal, roestvast staal, Duplex, Monel, Hastelloy en Inconel. Tevens is het bij Dekens mogelijk non-ferro materialen, zoals brons en aluminium te gieten.

Onderscheiden met totaalpakket

“Omdat we onze mogelijkheden hebben uitgebreid en omdat we ons gespecialiseerd hebben in het gieten van hoogwaardige componenten in diverse materialen, merken we dat industrieën die hoge eisen stellen aan componenten ons weten te vinden. Dat komt omdat onze hoge kwaliteitsstandaarden en de expertise rondom alle gietmaterialen redelijk zeldzaam is in de markt. Inmiddels hebben we diverse certificeringen behaald die de kwaliteit garanderen”, aldus Luuk Dekens.

Familie Dekens met van links naar rechts Herman, Marjan, Luuk en Harold.

Familie Dekens met van links naar rechts Herman, Marjan, Luuk en Harold.

Harold Dekens vult aan: “Sectoren die gaan voor kwaliteit en -borging komen bij ons uit omdat we niet alleen kunnen voldoen aan hoge eisen, maar ook omdat we meedenken met de klant. Dat is belangrijk want inkopers willen ontzorgd worden. Omdat we alles in eigen huis doen, van de engineering, het 3D-inmeten, het maken van modellen in hout of piepschuim tot aan het gieten en de nawerking, kunnen we flexibel reageren op aanvragen en korte levertijden en een hoge leverbetrouwbaarheid garanderen. Dat onderscheidt ons van landen als China.”

Duurzaam én kostenefficiënt

Dekens heeft de afgelopen jaren de gieterij flink gemoderniseerd. Deels om de productiekosten te reduceren, zodat er nog beter geconcurreerd kan worden met lagelonenlanden, anderzijds om duurzaam te ondernemen. Zo verbruiken de acht nieuwe inductieovens met een capaciteit van 12.000 kg en een vermogen van 750 kW tot wel 30% minder energie. Daarnaast is de verlichting in de hele gieterij vervangen door LED-lampen en wordt het vormzand hergebruikt. Met 450 ton vormzand per week wordt door hergebruik enorm bespaard op de kosten, maar vooral ook het verbruik van chemicaliën zoals katalysatoren is sterk verminderd.

Sinds Dekens het vormzand hergebruikt is het verbruik van chemicaliën met een factor 15 gedaald. Dit resulteert direct ook in minder dampen en zorgt dus voor een beter werkklimaat. “De regels omtrent duurzaamheid worden steeds strenger. Je moet bij de les blijven. Daarom streven we er naar om altijd voor te lopen op de gestelde richtlijnen, zodat we duurzame investeringen op eigen tempo geleidelijk kunnen doorvoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld ook het asbest dak vervangen en ruilen we binnenkort de heftrucks in voor elektrische exemplaren. Verder staat een gezonde werkomgeving hoog op onze prioriteitenlijst. Naast dat we het verbruik van chemicaliën drastisch hebben gereduceerd, hebben we ook de hoeveelheid stof in de gieterij teruggebracht. In het geregenereerde vormzand zit normaal gesproken ook een deel stof. Hier willen we de medewerkers niet aan blootstellen.

Daarom hebben we alle zandmachines uitgerust met een ontstofinstallatie en wordt het zand vijf keer actief ontstoft voordat het gebruikt wordt. Dit zorgt overigens ook meteen voor een betere kwaliteit van onze gietstukken. Al met al is de gieterij helemaal klaar voor de toekomst”, vertelt Herman Dekens.

Gietstukken bewerken

In 2008 is met de opening van Machinefabriek Dekens de nabewerking van het gietwerk in eigen huis gehaald. “Daarvoor werd het bewerken van onze gietstukken uitbesteed. Omdat we erg afhankelijk waren van derden en dit vaak leidde tot stress en ergernis, hebben we de nabewerking in eigen huis gehaald. Uiteraard was het opzetten van een machinefabriek een gewaagde zet midden in de financiële crisis, maar achteraf gezien was het een hele goede beslissing. We kregen direct de planning veel beter op orde, de leverbetrouwbaarheid ging omhoog en de kwaliteit werd vele malen beter. Ons afkeurpercentage ligt daardoor een stuk lager dan gemiddeld in de branche.

Dit gegoten pomphuis geeft een mooie indruk van de mogelijkheden van Dekens Groep.

Dit gegoten pomphuis geeft een mooie indruk van de mogelijkheden van Dekens Groep.

Door een stukje ketenverkorting hebben we een goed geoliede machine gecreëerd en dankzij de combinatie van engineering, gieterij en machinefabriek, kunnen we een compleet pakket aanbieden”, zegt Luuk Dekens. In 2008 werd er 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in het machinepark en sinds 2015  is er voor nog eens 6 miljoen euro aan machines gekocht. Inmiddels is de machinefabriek zo uitgebreid en gemoderniseerd dat nog maar 50% van het werk eigen gietwerk betreft. De rest is afkomstig van nieuwe opdrachtgevers.

Modern machinepark

De machinefabriek bestaat uit bewerkingsmachines die complexe producten compleet kunnen bewerken. Dekens kijkt bij de aanschaf van nieuwe machines altijd naar toekomstige mogelijkheden. Zo werd er bijvoorbeeld 2,5 jaar geleden geïnvesteerd in een grote bedfreesmachine met beweegbare kolom van Soraluce. Harold Dekens vertelt: “Met een bed van negen meter, een traploos verstelbare kop en de mogelijkheid om te interpolatiedraaien, was dit een vrij unieke bewerkingsmachine voor Nederland. In eerste instantie hadden we het werk helemaal niet om het complete bereik van de machine in te zetten, maar daar kwam al snel verandering in. Door te investeren in nieuwe mogelijkheden, wordt je ook interessant voor nieuwe klanten. Inmiddels verspanen we met regelmaat lange werkstukken die het complete bed in beslag nemen.”

Doosan goed van de partij

Recent zijn er nog twee nieuwe verticale draaibanken en een vijfassige freesbank van Doosan in gebruik genomen. Aan de ene kant vinden we de vijfassige VCF 850LSR pendelfreesmachine met een bereik van 3.000 mm x 850 mm x 800 mm (XxYxZ) en aan de andere zijde staan twee nieuwe verticale Puma V8300 M draaibanken in een pleintje opgesteld. De machines, die toch al een weinig vloeroppervlak innemen, zijn gespiegeld geleverd. Hierdoor is nog minder vloeroppervlak benodigd.

De Dekens Groep heeft naast de metaalgieterijen ook een eigen machinefabriek. Recent is deze uitgebreid met twee verticale Doosan Puma V8300 M draaibanken.

De Dekens Groep heeft naast de metaalgieterijen ook een eigen machinefabriek. Recent is deze uitgebreid met twee verticale Doosan Puma V8300 M draaibanken. (Foto: Dekens Groep)

De draaibanken zijn geschikt voor het draaien van werkstukken met een diameter tot 900 mm en een lengte tot 1.500 mm. De V8300 M’s zijn de eerste verticale draaibanken bij Dekens en zijn aangeschaft omdat ze extra mogelijkheden bieden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk sneller werkstukken te wisselen en leent de machinebouwwijze zich beter voor automatisering. “De V8300 M is als het ware een verticale carrouseldraaibank, maar dan een stuk compacter. Omdat de massa zich onderin de machine bevindt en het frame bestaat uit gietijzer, is de machine ontzettend stabiel. Dat maakt hem geschikt voor de bewerking van zware, korte werkstukken”, vertelt Herman.

Machinefabriek Dekens zet de verticale draaibanken in om bijvoorbeeld motorhuizen en compressoren te bewerken. “Met de uitbreiding van de drie nieuwste bewerkingscentra komt het totaal op zeven Doosan machines.  Met daarnaast nog drie andere machines geleverd door Dormac, kun je bijna stellen dat Dormac, leverancier van onder andere Doosan in Nederland, onze hofleverancier is geworden”, vertelt Luuk lachend.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gietburg Group neemt Franse gieterij over

21-02 De shell molding technologie maakt het mogelijk om complexe designs te ontwikkelen met uitdagende…

Bedrijf en Economie

VDL Castings bouwt gietwerkzaamheden af

08-01 In de afgelopen periode zijn weliswaar nieuwe markten en nieuwe afnemers voor gietstukken gevonden,…

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Automatisering

Dormac Cobots met partners present op VRM

22-05 Op 7 en 8 juni neemt Dormac Cobots, de officiële distributeur van collaboratieve robots…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV