Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

Dormac CNC Solutions biedt complete oplossingen voor verspanende bedrijven en de presentatie op METAVAK is daarvoor illustratief. Te zien is een PUMA DNT 2600M horizontale CNC draaibank van DN Solutions, gekoppeld aan een hogedruk unit voor een hoge en stabiele productiviteit en de beste snijprestaties. Een olienevelfiltratie demo laat zien hoe een gezonde werkomgeving kan worden gerealiseerd door warmte en geuren effectief af te voeren. Daarnaast is er de Metaloader voor automatisering.

Dormac toont de PUMA DNT 2600M horizontale CNC draaibank van DN Solutions, gekoppeld aan een hogedruk unit voor een hoge en stabiele productiviteit en de beste snijprestaties.

De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een 15-inch touchscreen en een intuïtieve en gebruiksvriendelijke iHMI. Deze maakt het instellen en uitvoeren van taken, zoals machinebewaking, gereedschapsbeheer en productieplanning sneller en efficiënter. De verbeterde ergonomie, beter zicht voor de bediener, in hoogte verstelbaar bedieningspaneel en betere werkstuktoegankelijkheid maken dat het een prettige machine is om mee te werken.

De PUMA DNT serie is uitgerust met één van krachtigste spillen in zijn klasse voor verspaners die high power/torque en een zware blokgeleiding nodig hebben. Het re-design en de kortere spindelaandrijving in vergelijking met het vorige PUMA model zorgt voor een reductie van geluid, vibratie en warmte.

Dankzij de stijve constructie en thermische stabiliteit kan het bewerkingscentrum een hoge nauwkeurigheid, productiviteit en procesbetrouwbaarheid realiseren. Om de hoge nauwkeurigheid te garanderen en te behouden, vooral bij lange bewerkingstijden en onbemande productie, is de machine uitgerust met een slim thermisch compensatiesysteem met meerdere sensoren, dat de effecten van temperatuurschommelingen vermindert.

Productiviteit centraal

Voor nu zijn er twee modellen geïntroduceerd, namelijk de DNT 2100 en de DNT 2600. Beide hebben een 18.6 of 26.1 kW motorvermogen, een koppel van 735 Nm en een maximaal toerental van 4500 r/min. De maximale draaidiameter van de 2-assige modellen is 398,8 mm tot 460 mm en de maximale draailengte is 549 mm tot 1077 mm. De modellen hebben een maximale draaidiameter van 320 m tot 373 mm. De maximale draailengte is 500 mm tot 1029 mm. Daarbovenop komt een krachtige BMT55P-turret met een vermogen van 5.6 kW en een maximaal toerental van 6.000 r/min. Of optioneel een BMT65P-turret met 10.000 r/min.

MetaLoader automatisering

Ook toont Dormac de MetaLoader, het cobot beladingsysteem met grote opslagcapaciteit. Met een maximum van 24 lades (ladeformaat 750 x580mm, maximaal gewicht per lade 150kg) biedt dit systeem uitstekende mogelijkheden voor 24/7 productie. In het systeem zijn toe te passen de Doosan Robotics cobots M1013 M0617 H2017 H2515.

Optimalisatie

Ook rondom de machine moet alles perfect voor elkaar zijn. Dormatec Environment Systems presenteert hiervoor op METAVAK diverse ‘Green Light Machining’ oplossingen om de bezoekers te informeren over luchtfiltratie, spaanproblemen of het reinigen van koelvloeistof.

Het cobot beladingsysteem MetaLoader biedt met een maximum van 24 lades uitstekende mogelijkheden voor 24/7 productie.

Het cobot beladingsysteem MetaLoader biedt met een maximum van 24 lades uitstekende mogelijkheden voor 24/7 productie.

Hogedrukpompen, emulsiekoelers, afzuigsystemen, bandfilters, spanenpersen en ga zo maar door; Dormatec heeft alles in huis voor een stabiel, efficiënt en nauwkeurig productieproces. Tijdens METAVAK wordt een selectie uit het brede programma van randapparatuur gepresenteerd.

Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei vormen van automatisering. Aan de ene kant zorgt automatisering voor veel voordelen zoals een hoger spilrendement, meer output en een lagere kostprijs per onderdeel. Echter kunnen er ook problemen in het proces ontstaan door automatisering.

Zo kan de maatvoering van werkstukken fluctueren wanneer de temperatuur in de machine gedurende de dag en nacht oploopt, kan de ophoping van spanen leiden tot beschadigingen en uiteindelijk zorgen voor machinestilstand en heeft het een negatief effect op de kwaliteit van de koelemulsie en de luchtkwaliteit in de fabriek. Volgens Dormatec zijn al deze problemen vrij eenvoudig op te lossen door alle randomstandigheden te beheersen met de juiste randapparatuur.

Dormac CNC Solutions
Stand C104

Dormatec Environment Systems
Stand F103

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

HWI verwelkomt drie nieuwe DN Solutions in half jaar tijd

04-03 Ton Wolvers heeft in 2016 HWI Machining overgenomen en sindsdien heeft het bedrijf de…

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?