Diepgatboorspecialist Hopman versterkt draaicapaciteit met DN Solutions

Hopman Machinefabriek in Bunschoten ziet goede mogelijkheden om te groeien in het draaiwerk. Het bedrijf heeft zijn draaicapaciteit daarom uitgebreid en gemoderniseerd met een Puma 3100XLY draaibank van DN Solutions (voorheen Doosan Machine Tools), die is geleverd door Dormac CNC Solutions.

De nieuwe Puma 3100XLY draaibank van DN Solutions is al een aantal maanden vol in bedrijf. De belangrijkste reden voor Hopman Machinefabriek om juist deze draaibank te kiezen, zijn de aangedreven gereedschappen.

Van oudsher is Hopman Machinefabriek een specialist in diepgatboren. In de productieruimte aan de Metaalweg in Bunschoten staan zeven machines in diverse soorten en maten, om zowel centrisch en excentrisch te kunnen boren tot wel 8 meter diep, in diameters variërend van 4 tot 135 mm. “We kunnen zelfs tot 10 meter boren, maar dat is niet onze hobby”, zegt Sander Hopman. Hij fungeert als algemeen directeur en is verantwoordelijk voor de machinefabriek. Hij runt het bedrijf (25 medewerkers) samen met twee broers. Vader Hopman, een gereedschapsmaker die het bedrijf heeft opgericht en destijds de eerste diepgatboormachine bouwde, is ook nog steeds actief.

Compleet verspanen

Hopman boort bijvoorbeeld voor aandrijfassen voor de scheepsbouw, koelkanalen voor de matrijzenbouw, verwarmingsplaten voor de voedingsindustrie en wegmeetsystemen in hydraulische cilinders. Maar het diepgatboren is niet de enige activiteit. Met een combinatie van diepgatboren en hoogwaardige frees-, draai- en hoonbewerkingen biedt Hopman Machinefabriek compleet verspanen onder één dak aan. Daarmee is het bedrijf toeleverancier voor klanten in veel verschillende branches. Daarnaast is er ook een machinebouw-afdeling. Deze richt zich met name op de pluimveesector en bouwt onderdelen voor de lijnen die de kipfilet snijden die in de supermarkt ligt, zoals een aantal modules die het snijden makkelijker maken, transportbanden, weeghoppers en wat randapparatuur.

Draaien meer oppakken

Het machinepark was uitstekend op orde voor het diepgatboren en frezen, met onder meer een moderne bedfrezer en een grote portaalfrees. Op draaigebied mocht er echter wel wat gebeuren. Hopman had een vijftal draaibanken, waaronder een grote conventionele voor het draaien van onderdelen met lengtes tot 5 meter. “Je kunt wel zeggen dat we ons vooral focusten op het diepgatboren en het frezen. Het draaien deden we erbij”, legt Sander Hopman uit. “Dat wilde ik meer gaan oppakken, te meer omdat we er een goede, ervaren draaier bij hebben gekregen.”

Die nieuwe medewerker had uitstekende ervaringen met de draaibanken van DN Solutions en leverancier Dormac. Zelf had Sander Hopman die ervaring niet, maar hij liet zich graag overtuigen om een oude draaibank te vervangen door een nieuwe van DN Solutions en zo meer draaicapaciteit te krijgen. Die oude bank is uiteindelijk overigens gewoon blijven staan.

Hoge nauwkeurigheid

De keuze voor de nieuwe machine viel op een Puma 3100XLY, een horizontale CNC draaibank uit de Puma 3100 serie van DN Solutions. Deze serie omvat machines met subspindels, C-as en Y-as, aangedreven gereedschap en optioneel een servo aangedreven losse kop en met klauwplaat maten van 8″ tot 15″. De Koreaanse machinebouwer DN Solutions heeft bij deze machines veel aandacht besteed aan het verhogen van de machine-stijfheid en de stabiliteit en het verminderen van de thermische effecten, waardoor deze draaibanken een hoge nauwkeurigheid en repeteerbaarheid hebben.

Aangedreven gereedschappen

De belangrijkste reden voor Hopman om juist deze draaibank te kiezen, zijn de aangedreven gereedschappen. “We bewerken diverse onderdelen die van de draai- naar de freesbank gaan. Die wilden we in één keer op één machine bewerken. Dat scheelt enorm veel tijd, het bewerken van onderdelen op meerdere machines vergt immers altijd extra steltijd. Daarnaast was ook de lengte van 2 meter tussen de centers voor ons belangrijk. En de machine heeft een turret. Je kunt gereedschappen wisselen, hetgeen betekent dat je wat maatvaster werkt. De hydraulische bril die erbij zit, is ook een hele vooruitgang.”

Kennis van zaken

De nieuwe draaibank is al een aantal maanden operationeel. Hij is vol in bedrijf en heeft eigenlijk nog geen minuut stil gestaan. “Daar moeten we wel wat voor doen, namelijk nieuwe klanten benaderen. Maar de markt is goed. De meeste bedrijven zitten aardig vol, als je capaciteit hebt, kun je je uren gauw vullen.” Sander Hopman is goed te spreken over Dormac. “Dat zijn mensen met kennis van zaken. Het is fijn als je met een verkoper van doen hebt, die ook echt verstand van machines heeft. De aankoop was dan ook snel rond. Bij collega’s hebben we daarnaast van tevoren geïnformeerd naar de service. Want als er wat is met de machine, dan wil je niet een dag wachten. Ook dat zit bij Dormac goed. Op basis van de eerste maanden hebben we daar alle vertrouwen in.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

DN Solutions neemt negen machines mee naar AMB

07-09 DN Solutions geeft aan dat een beurs essentieel is om nieuwe technologie te ontdekken.…

Verspanen

Dekens maakt plaats voor het grootste horizontale bewerkingscentrum van DN Solutions

23-08 De toeleverancier heeft namelijk geïnvesteerd in een NHM 8000 met palletautomatisering, het grootste horizontale…

Verspanen

Doosan Machine Tools wordt DN Solutions

01-06 De nieuwe naam DN Solutions, die vanaf 2 juni 2022 in gebruik wordt genomen…

Verspanen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

25-05 Met ruim 5.400 geïnstalleerde machines is Nicolás Correa een toonaangevende fabrikant van grootformaat freesmachines.…

Verspanen

Dormac leverancier van grootformaat freesmachines van Nicolás Correa

04-04 Nicolás Correa is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van grootformaat bed freesmachines, freesmachines…

Verspanen

Stabiliteit is basis voor prestatiegerichte Doosan BVM 5700

31-03 Doosan zet de nieuwe BVM 5700 op de markt als een eersteklas machine. Dankzij…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X