Dikke plaat? Laserlassen!

Het doorontwikkelen van technieken om dik plaatmateriaal te lassen is vooral voor de scheepsbouw en andere maritieme toepassingen interessant. Het Laser Zentrum Hannover (LZH) is momenteel bezig samen met Held Systems, Laserline en Meyer scheepswerf robuuste, zuivere laserlasprocessen voor 30 mm dikke platen te construeren. Hiervoor moeten diodelaserbronnen tot maximale prestaties worden gedreven.

 

De methoden voor het verbinden van maritieme staalcomponenten hebben vanuit het oogpunt productiekosten en productiviteit een groot ontwikkelingspotentieel. Want het onder poeder-dek lassen, dat nu vaak wordt ingezet, is relatief langzaam en gaat gepaard met merkbaar kromtrekken van het werkstuk. Bij het alternatieve laser-lichtboog lassen, een hybride methode, is vooral de kantenvoorbereiding arbeidsintensief. Ook is deze methode weinig flexibel. Vooral bij grote plaatsdikten van 12 tot 30 mm is er tot dusverre geen betere methode dan het onder poederdek lassen gevonden. Dat willen de wetenschappers van LZH en hun partners in het Diomar-project nu veranderen.

Robuust en zuiver laserlassen
Ze willen speciaal voor het lassen van dikke plaat in het maritieme bereik robuuste en zuivere laserlasprocessen ontwikkelen. Projectpartner Laserline realiseert hiervoor nieuwe diodelaser-bronnen met hoge vermogens van maximaal 60 kW in continubedrijf. Het doel is om hiermee hoogwaardige verbindingen met hoge snijsnelheden te bereiken. Hierbij willen de partners in vergelijking met bestaande verbindingsmethoden de inspanning voor de kantenvoorbereiding en de hoeveelheid toevoegmateriaal reduceren. Zo moeten uiteindelijk ook de kosten dalen. De nieuwe processen moeten bestaande processen gaan aanvullen of zelfs helemaal vervangen. De toepassingsgerichte ontwikkeling vindt gelijktijdig plaatst in een laserlaboratorium en in een testomgeving die lijkt op een scheepswerf. Dit maakt het mogelijk de processen snel te testen, evalueren en optimaliseren.

diomar

Nieuwe laserlasprocessen moeten het lassen van dikke plaat in de scheepsbouw efficiënter en goedkoper maken.(Foto: Meyer Werft/M. Wessels)

Laserveiligheid
De projectpartners besteden veel aandacht aan het ontwikkelen van concepten die het moge-lijk moeten maken dat er veilig met 60 kW vermogen kan worden gewerkt. Daarbij hoort ook het beheersen van de te verwachten grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen die zullen worden uitgestoten. Het LZH zal daarom het vrijkomen van gevaarlijke stoffen in de laserproceszone uitgebreid onderzoeken.

Reactoronderdelen slopen met lasersnijtechniek
Wetenschappers van het Laser Zentrum Hannover buigen zich momenteel ook over de vraag of lasersnijden onder water een geschikte techniek is voor het efficiënt slopen van kernreactoren. In een maakbaarheidsstudie ontwikkelen ze een lasersnijproces en construeren ze een compacte snijkop voor inzet in een radio-actieve actieve en verontreinigde omgeving onder water. Dit nieuwe systeem moet de directe sloop van reactor-onderdelen van kerncentrales mogelijk maken. Het lasersnijden biedt duidelijke voordelen ten opzichte van gebruikelijke snijmethoden, zoals waterstraalsnijden en zagen. Vooral de binding van het materiaal uit de snijspleet aan de uittreedzijde is een groot voordeel van het laserproces. De inspanning om na het snijden de bodem van het bekken te reinigen wordt duidelijk minder, aangezien er in vergelijking met waterstraalsnijden of zaagtechnieken duidelijk minder afval resteert. Het verwijderen van dit radioactieve materiaal is inspannend en duur. Bovendien zijn zaagtechnieken vatbaar voor een verklemming van het gereedschap. Bij lasersnijden kan dit niet optreden. Daarmee zijn de pro-cestijden te verkorten. Zo zou het lasersnijden een duidelijk goedkoper alternatief kunnen zijn voor de sloop van reactoronderdelen.

diomar azula-2

Lasersnijden onder water biedt potentieel voor het slopen van reactoronderdelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Verbinden

Introductie nieuw concept voor gerobotiseerd laserlassen

04-10 De drie bedrijven zijn met dit concept de eerste aanbieder van een dergelijk systeem…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV