DMG Mori legt nadruk op procesbeheersing

In mei opende DMG Mori zijn deuren in Veenendaal voor een evenement gericht op de nieuwste oplossingen in verspanende productieprocessen. Automatisering stond centraal met een nadruk op procesbeheersing en kwaliteitscontrole.

Tijdens het open huis presenteerde DMG Mori een DMU 50 CNC-freesmachine, gekoppeld aan een Mistar 555 CMM van Mitutoyo voor een continue kwaliteitscontrole. “Verspanende bedrijven moeten meer in-proces gaan meten voor een betrouwbaar onbemand productieproces”, zegt John Kooning.

Bij binnenkomst viel direct een bewerkingscel op met een DMU 50 CNC-freesmachine, gekoppeld aan een Mistar 555 CMM van Mitutoyo. Deze opstelling demonstreerde hoe continue kwaliteitscontrole kan bijdragen aan een betrouwbaarder productieproces. De directe communicatie tussen de DMU 50 machine en de Mistar 555 is essentieel in deze opstelling. De Mistar 555 voert als leidende meetmachine controlemetingen uit, waarvan de resultaten rechtstreeks worden vergeleken met de meetwaardes van de DMU 50. Bij afwijkingen in de machinemeting kan direct worden bijgestuurd.

Deze werkwijze is cruciaal voor het handhaven van een hoge kwaliteit en procesbetrouwbaarheid. “Er wordt in de industrie nog te weinig op de machine gemeten. In een geautomatiseerd proces mag dit niet ontbreken voor een optimale kwaliteitscontrole en procesbeheersing. Met deze cel laten we zien dat in-proces meten en kwaliteitscontrole niet zo ingewikkeld is als vaak wordt gedacht”, aldus John Kooning, directeur van DMG Mori Nederland.

Een belangrijke component in de genoemde configuratie is de MeasurLink software van Mitutoyo, die een naadloze koppeling tussen de CMM en het bewerkingscentrum mogelijk maakt. Deze software biedt real-time inzicht in de kwaliteit van geproduceerde onderdelen en stelt operators in staat processen voortdurend te monitoren en indien nodig bij te sturen. Met behulp van grafieken en analyses kunnen trends worden geïdentificeerd voordat deze leiden tot afkeur. MeasurLink biedt daarnaast de mogelijkheid om direct meetrapporten op te stellen, aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf. De software fungeert binnen geïntegreerde netwerken, zoals getoond op het open huis van DMG Mori, waardoor het een uitgebreide metrologische oplossing vormt die alle aspecten van kwaliteitscontrole en -borging omvat.

NLX met cobotautomatisering

Naast innovaties op het gebied van kwaliteitscontrole, presenteerde DMG Mori ook oplossingen op het gebied van automatisering. Een van de getoonde systemen was de NLX 2500 CNC-draaibank, gekoppeld aan een Matrix light automatiseringssysteem. Dit systeem maakt gebruik van een cobot met vision technologie voor de oriëntatie van het nulpunt van het rasteropslag, waardoor de robot gemakkelijk kan worden verplaatst en snel weer in bedrijf gebracht kan worden. Kooning: “De Matrix Light kan eenvoudig worden geprogrammeerd door hem te laten zien wat hij moet doen. Deze gebruiksvriendelijke aanpak versnelt de insteltijden en verhoogt de flexibiliteit op de werkvloer aanzienlijk. Het systeem is dan ook ideaal voor maakbedrijven waar kleinere series van wisselende producten geproduceerd worden.”

‘Jojo’ verspanen trok de aandacht

Tijdens het open huis wist DMG Mori bezoekers middels live verspaning naar een DMU 40 bewerkingscentrum te trekken. Hier werd namelijk een jojo verspaand. Hoewel de productie van de jojo een leuke bezienswaardigheid was, lag de focus op de nieuwe Celos X besturing met Heidenhain TNC7 en de automatisering. Tijdens de beurs was de machine gekoppeld aan een palletautomatiseringssysteem, de PH 150, dat tot twaalf pallets van 210 x 210 mm kan hanteren. Het grote voordeel van deze automatisering zit in de software, die volledig compatibel is met de machine vanaf de fabriek. Dit betekent dat wanneer de machine vervangen moet worden, de bestaande automatisering direct compatibel is met de nieuwe DMG machine. Dit verlengt de levensduur van het automatiseringssysteem en zorgt voor een gestroomlijnde overgang bij machinevervanging.

Technology cycles

Een andere interessante presentatie was die op de CLX 450 TC met Robo2Go automatisering. Bij deze opstelling lag de focus op de zogeheten ‘Technology Cycles’ die in de Celos-besturing van DMG Mori zijn geïntegreerd. Een voorbeeld hiervan is de Multithreading Cycle, waarmee in enkele stappen een schroefdraad kan worden geprogrammeerd. Tijdens het open huis werd duidelijk gedemonstreerd hoe eenvoudig het is om unieke en complexe schroefdraadpatronen te creëren met behulp van een simpele rechte wisselplaat. Dit wordt ook wel contourdraad genoemd.

Naast Multithreading kwam ook spiebaansteken als Technology Cycle aan bod. Deze bewerking, die in de praktijk vaak nog als een lastige bewerking wordt gezien en daardoor veel tijd kost om te programmeren, wordt met behulp van de Technology Cycle aanzienlijk vereenvoudigd.

“Deze Technology Cycles zijn erg interessant voor situaties waarbij er even snel een paar eenvoudige delen gedraaid of gefreesd moeten worden,” merkt Kooning op. “Door features zoals speciale schroefdraad of een spiebaan, worden dit soort delen toch vaak eerst door een CADCAM-programmeur geprogrammeerd. Dat kost extra tijd en is minder flexibel. Met de Technology Cycles kunnen dit soort onderdelen snel aan de machine geprogrammeerd worden en snel even tussendoor bewerkt worden. Dat is in veel situaties echt een voordeel.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

Automatisering

DMG Mori stimuleert gedigitaliseerde fabriek met IoTconnector

25-03 In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

Bedrijf en Economie

DMG Mori vestigt Europees hoofdkantoor in München

07-02 Vanaf 2026 huurt het bedrijf een innovatief pand vlakbij het Olympisch Park met een…

Verspanen

DMG Mori introduceert grote DMF 400|11 pendelfreesmachine op Open House

24-01 De ‘moving column’ machines van DMG Mori zijn interessant voor de bewerking van lange…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV