Doosan brengt precisie en productiviteit in groot verspanen

Met de nieuwe Puma SMX5100L/LS Series heeft Doosan een multitasking draaicentrum op de markt gebracht voor de verspaning van grote werkstukken. Met een afstand van 3.050 mm tussen de centers, is de nieuwe serie geoptimaliseerd voor complexe draai-freesbewerkingen van lange werkstukken met grote diameters. Het bewerkingscentrum is onder andere geschikt voor het bewerken van componenten voor de scheepsbouw, de luchtvaart- en olie en gasindustrie.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken. Dankzij de multitasking functies is het mogelijk om een werkstuk in één opspanning compleet te bewerken. Hierdoor minimaliseert de nieuwe serie draaicentra zowel de productietijd als de inzet van mankracht.

Werkstukken hoeven immers niet meer omgespannen te worden of van machine te wisselen. “Bijzonder aan de PUMA SMX 5100 serie is de combinatie van groot verspanen en de hoge nauwkeurigheid van de machine. Zo heeft Doosan de machines uitgerust met zogenaamde precisiecontrolefuncties die onder andere thermische vervormingen minimaliseren”, vertelt Mark Dekker, sales en marketing medewerker bij Dormac CNC Solutions. Het oliekoelsysteem minimaliseert thermische vervorming van de spil. Hierdoor kan de serie 0,0001° controle behouden over de roterende as.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken.

Hoge productiviteit

De PUMA SMX 5100L / LS-serie heeft een groot bewerkingsbereik dankzij een X-as van 910 mm en een Y-as van 520 mm. Opvallend is het gebruik van een orthogonale constructie, waardoor de Y-as een grotere bewegingsruimte krijgt en er complexere werkstukken bewerkt kunnen worden. De draaicentra worden geleverd met een ingebouwde spil of een ‘high-torque’ spil voor toepassingen die een hoog koppel vereisen. Met deze twee spil-opties kan de machine geoptimaliseerd worden voor hoognauwkeurig vijfassig contourwerk of voor zwaar verspanen van moeilijk te bewerken materialen. Een opvallende eigenschap is dat de linker en rechter dwarsspindels (S-model) niet alleen in staat zijn om nauwkeurige C-as bewegingen uit te voeren, maar ook kunnen draaien en frezen, evenals links en rechts synchroon kunnen verspanen. In combinatie met de freesspil ontstaat hierdoor een hoge productiviteit.

Groter gebruikersgemak

Om de productiviteit en het gebruiksgemak te vergroten, maakt de nieuwe serie gebruik van CUFOS. Dit is het pc-gebaseerde NC-besturingssysteem van Doosan dat over verschillende handige functies beschikt, zoals botsingspreventie en gereedschapsbeheer. De nieuwe serie is daarnaast uitgerust met diverse ergonomische ontwerpkenmerken. De brede deuropening van 3.000 mm bijvoorbeeld, maakt kraanwerkzaamheden eenvoudig bij het laden of lossen van werkstukken, terwijl het nieuwe bedieningspaneel zowel verticaal als horizontaal verstelbaar is. Verder is de spil zo gepositioneerd dat deze goed toegankelijk is voor de operator. Tot slot heeft Doosan de PUMA SMX5100L / LS-serie uitgerust met een apart gereedschapsmagazijn voor de opslag van lange gereedschappen en kotterbaren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Verspanen

Zes brillen ondersteunen Hetraco in overtreffende trap

20-09 Hetraco in Apeldoorn is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig bevestigingsmateriaal met gerolde schroefdraad.…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Verspanen

Metalnet anticipeert met Yasda op toenemend precisiewerk

31-03 Dankzij het grote gereedschapsmagazijn en de palletautomatisering kan Metalnet het bewerkingscentrum ook inzetten voor…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X