Doosan brengt precisie en productiviteit in groot verspanen

Met de nieuwe Puma SMX5100L/LS Series heeft Doosan een multitasking draaicentrum op de markt gebracht voor de verspaning van grote werkstukken. Met een afstand van 3.050 mm tussen de centers, is de nieuwe serie geoptimaliseerd voor complexe draai-freesbewerkingen van lange werkstukken met grote diameters. Het bewerkingscentrum is onder andere geschikt voor het bewerken van componenten voor de scheepsbouw, de luchtvaart- en olie en gasindustrie.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken. Dankzij de multitasking functies is het mogelijk om een werkstuk in één opspanning compleet te bewerken. Hierdoor minimaliseert de nieuwe serie draaicentra zowel de productietijd als de inzet van mankracht.

Werkstukken hoeven immers niet meer omgespannen te worden of van machine te wisselen. “Bijzonder aan de PUMA SMX 5100 serie is de combinatie van groot verspanen en de hoge nauwkeurigheid van de machine. Zo heeft Doosan de machines uitgerust met zogenaamde precisiecontrolefuncties die onder andere thermische vervormingen minimaliseren”, vertelt Mark Dekker, sales en marketing medewerker bij Dormac CNC Solutions. Het oliekoelsysteem minimaliseert thermische vervorming van de spil. Hierdoor kan de serie 0,0001° controle behouden over de roterende as.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken.

De PUMA SMX5100L/LS is uitgerust met een krachtige spil en een groot bereik. Daarmee is het bewerkingscentrum geschikt voor het draai-frezen van grote en complexe werkstukken.

Hoge productiviteit

De PUMA SMX 5100L / LS-serie heeft een groot bewerkingsbereik dankzij een X-as van 910 mm en een Y-as van 520 mm. Opvallend is het gebruik van een orthogonale constructie, waardoor de Y-as een grotere bewegingsruimte krijgt en er complexere werkstukken bewerkt kunnen worden. De draaicentra worden geleverd met een ingebouwde spil of een ‘high-torque’ spil voor toepassingen die een hoog koppel vereisen. Met deze twee spil-opties kan de machine geoptimaliseerd worden voor hoognauwkeurig vijfassig contourwerk of voor zwaar verspanen van moeilijk te bewerken materialen. Een opvallende eigenschap is dat de linker en rechter dwarsspindels (S-model) niet alleen in staat zijn om nauwkeurige C-as bewegingen uit te voeren, maar ook kunnen draaien en frezen, evenals links en rechts synchroon kunnen verspanen. In combinatie met de freesspil ontstaat hierdoor een hoge productiviteit.

Groter gebruikersgemak

Om de productiviteit en het gebruiksgemak te vergroten, maakt de nieuwe serie gebruik van CUFOS. Dit is het pc-gebaseerde NC-besturingssysteem van Doosan dat over verschillende handige functies beschikt, zoals botsingspreventie en gereedschapsbeheer. De nieuwe serie is daarnaast uitgerust met diverse ergonomische ontwerpkenmerken. De brede deuropening van 3.000 mm bijvoorbeeld, maakt kraanwerkzaamheden eenvoudig bij het laden of lossen van werkstukken, terwijl het nieuwe bedieningspaneel zowel verticaal als horizontaal verstelbaar is. Verder is de spil zo gepositioneerd dat deze goed toegankelijk is voor de operator. Tot slot heeft Doosan de PUMA SMX5100L / LS-serie uitgerust met een apart gereedschapsmagazijn voor de opslag van lange gereedschappen en kotterbaren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

Verspanen

Nieuwe machines van Dormac helpen Lebrun bij het maken van scherpe keuzes

21-11 Zo druk zelfs dat eigenaar Edwin Lebrun en QA manager Geerald Plaggenborg zich gedwongen…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

DN Solutions neemt negen machines mee naar AMB

07-09 DN Solutions geeft aan dat een beurs essentieel is om nieuwe technologie te ontdekken.…

Verspanen

Diepgatboorspecialist Hopman versterkt draaicapaciteit met DN Solutions

05-09 Van oudsher is Hopman Machinefabriek een specialist in diepgatboren. In de productieruimte aan de…

Verspanen

Doosan Machine Tools wordt DN Solutions

01-06 De nieuwe naam DN Solutions, die vanaf 2 juni 2022 in gebruik wordt genomen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen