Dormac imponeert tijdens open huis

Voor de bezoekers van het open huis van Dormac was het bij binnenkomst onmiddellijk duidelijk: hier speelt automatisering een belangrijke rol. Ze stuitten direct op een groot aantal robots en cobots. Cobots van onder andere Doosan Robotics, die Dormac sinds kort mag verkopen in Nederland.

In de basis is en blijft Dormac een leverancier van machines voor verspanende bewerkingen (en 3D metaalprinters). Maar het bedrijf is veel meer dan Dormac CNC Solutions. Tot de groep behoren ook Dormac Productie Automatisering (DPA) en Dormatec, dat oplossingen levert met inzet van hogedruksystemen, spanen-, olienevel- en vloeistoffiltratie, koelinstallaties en olieafscheiders. “Zo bieden wij totale oplossingen voor de bovenkant van het middensegment van de markt, waarbij we af en toe doorstoten naar de top”, aldus Dormac-directeur Joost Verschure.

Dormac beleeft een uitstekend jaar. “De markt is natuurlijk goed en daarbij leveren wij fantastische producten, zoals de machines van de ambitieuze Koreaanse producent Doosan en de 5-assige bewerkingscentra van het Taiwaneze Litz. Ook daar worden we steeds beter op gevonden.” Op de traditionele huisshow, die Dormac altijd tegen het einde van het jaar organiseert op de thuisbasis in De Goorn, was dit keer een imponerend aantal machinesystemen te zien. De meeste daarvan waren allemaal al verkocht en zullen op heel korte termijn worden uitgeleverd. Mede daardoor kon Dormac dit keer flink uitpakken op de huisshow.

Dormac-imponeert-tijdens-open-huis-01

Automatisering
Daarbij was automatisering een ‘hot’ thema. Joost Verschure: “Onze klanten willen hun machines kunnen beladen met een robot. Want daardoor kunnen ze een aantal extra uren draaien. De robot wordt niet altijd direct aangeschaft. Vaak volgt die enkele maanden na de installatie van de machine.” Dormac biedt hiervoor allerlei oplossingen. DPA levert onder meer de Easy Loader cel met Yaskawa cobot en de gantry loaders van de Taiwanese fabrikant BLoader, waarmee een oplossing voor automatische machinebelading aan draaimachines en bewerkingscentra wordt geboden. Voor robotbelading wordt tevens samengewerkt met diverse leveranciers zoals BMO Automation, Cellro, Halter en RoboJob, waarvan er een aantal present waren op het open huis. Ook cobots zullen hierbij steeds meer ingezet gaan worden. “Qua automatisering kunnen we op alle vlakken een aanbod doen”, zegt Verschure. “Zeker nu we ook het dealerschap hebben van de cobots van Doosan Robotics.” Deze cobots zijn in staat complexe taken uit te voeren binnen zowel een ‘bemande’ als een ‘onbemande’ productieomgeving. Ze zijn eenvoudig te bedienen, snel en eenvoudig te programmeren en zonder veiligheidsvoorzieningen in een productieomgeving op te nemen. Daarom zijn cobots uitermate geschikt om gebruiksvriendelijke en flexibele automatiseringsoplossingen te ontwikkelen voor uiteenlopende taken. Dormac kijkt met dit dealerschap dan ook verder dan de verspanende industrie. “Onze medewerkers hebben al trainingen gehad in Korea. We willen de hele industrie in Nederland goed met deze cobots gaan bedienen, want ze kunnen niet alleen bij het beladen van machines worden ingezet, maar overal waar sprake is van handling.”

Procesbeheering
Minstens zo belangrijk als automatisering is procesbeheersing. “Dat gaat eigenlijk aan automatisering vooraf. Je moet eerst je machine optimaliseren, dan kun je gaan automatiseren.” Dormac is daar dankzij Dormatec – dat als zelfstandig bedrijf ook andere machinemerken merken bedient – goed in. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor automatische refillsystemen, die ervoor zorgen dat het koelsmeermiddel in de machine altijd op niveau is. En systemen die voorkomen dat vervuilingen met kleine stukjes metaal ontstaan in de machine. Zo worden procesverstoringen voorkomen en ontstaat een betrouw proces dat kan worden geautomatiseerd.

Op het open huis waren ook diverse andere partners van Dormac aanwezig. “We zijn ons heel goed bewust van onze rol”, zegt Joost Verschure. “We doen zelf niet aan opspansystemen, tooling en CADCAM. Dat laten we over aan de gespecialiseerde experts, waarmee we graag samenwerken. Samen kunnen we de productie-efficiëntie en het productierendement van de verspaners in Nederland fors verhogen.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Hanwha cobot voorprogrammeren is verleden tijd dankzij 3D Vision

18-10 Daarnaast werd er als Nederlandse primeur de nieuwe Hanwha 3D Vision RAIV gepresteerd. Deze…

Personeel en Opleiding

Cobotopleiding-in-a-box

06-10 Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden…

Automatisering

Hanwha cobot dag met primeur

06-10 Ook komen overige innovaties, ontwikkelingen en klant cases aan bod. Ook is er deze dag…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Verspanen

Zes brillen ondersteunen Hetraco in overtreffende trap

20-09 Hetraco in Apeldoorn is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig bevestigingsmateriaal met gerolde schroefdraad.…

Automatisering

Cellro opent vestiging in Duitsland

15-09 Cellro krijgt in Brackenheim, vlakbij Heilbronn, de beschikking over een pand met een kantoor…

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X