Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

Hogedrukpompen, emulsiekoelers, afzuigsystemen, bandfilters, spanenpersen en ga zo maar door. Dormatec Environment Systems heeft alles in huis om een stabiel, efficiënt en nauwkeurig productieproces te realiseren. Tijdens METAVAK wordt een selectie uit het brede programma van randapparatuur gepresenteerd. Tevens zet Dormatec de beurs in Gorinchem in om een nieuwe samenwerking met het Turkse Bomaksan kenbaar te maken.

Dormatec presenteert op METAVAK het complete assortiment aan randapparatuur voor een geoptimaliseerd en stabiel productieproces. Om te voorkomen dat medewerkers worden blootgesteld aan deze ongezonde stoffen, kunnen bewerkingsmachines worden uitgerust met luchtzuiveringsunits.

Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei vormen van automatisering. Aan de ene kant zorgt automatisering voor veel voordelen zoals een hoger spilrendement, meer output en een lagere kostprijs per onderdeel. Echter kunnen er ook problemen in het proces ontstaan door automatisering. Zo kan de maatvoering van werkstukken fluctueren wanneer de temperatuur in de machine gedurende de dag en nacht oploopt, kan de ophoping van spanen leiden tot beschadigingen en uiteindelijk zorgen voor machinestilstand en heeft het een negatief effect op de kwaliteit van de koelemulsie en de luchtkwaliteit in de fabriek. Volgens Dormatec zijn al deze problemen vrij eenvoudig op te lossen door alle randomstandigheden te beheersen met de juiste randapparatuur.

Hele proces moet kloppen

“Op het gebied van randapparatuur gebeurt er momenteel ontzettend veel. Het besef dringt nu echt door dat het hele proces moet kloppen om het spilrendement te vergroten. Zeker bij een geautomatiseerde productie. We merken aan onze klanten dat het onderwerp nu echt op de agenda staat. Zo kwamen bijvoorbeeld tijdens de Nederlandse Metaaldagen bezoekers met gerichte vragen naar onze stand en dat verwachten we op METAVAK weer. Het is overigens fijn dat het nu weer mogelijk is om dit soort vragen op een beurs te kunnen beantwoorden en ook om direct de verschillende oplossingen te presenteren”, zegt Manuel Schippers, directeur van Dormatec.

Optimale spaanbeheersing

Op METAVAK laat Dormatec diverse oplossingen zien die stuk voor stuk bijdragen aan een geoptimaliseerd proces. Een betrouwbaar proces begint bij een optimale spaanbeheersing, oftewel het breken en afvoeren van spanen. Met de hogedrukpompen van Dormatec kan koelemulsie onder hoge druk direct op de snijkant gericht worden. Hierdoor worden spanen tijdig gebroken en uit de buurt van het gereedschap en het werkstuk gespoeld. Tevens zorgt het voor een optimale koeling van de snijkant van het verspanende gereedschap.

De spanen die uit het bewerkingsgebied worden gespoeld moeten ook worden afgevoerd uit de bewerkingsmachine. Bij het geautomatiseerd produceren kunnen grote hoeveelheden spanen voor problemen in het proces zorgen. Om die op te lossen, brengt Dormatec de spanenpers op de markt. Deze verkleint het spaanvolume met maximaal 85%. Niet alleen voorkomt een spanenpers dat het productieproces stilvalt door een overvloed aan spanen in en om de machine, het zorgt ook voor minder logistieke bewegingen omdat er meer materiaal in een spanenbak gaat. Daarnaast worden koelemulsies uit de spanen geperst en teruggevoerd naar het emulsiereservoir. Zo wordt minder water en chemicaliën verbruikt.

Werkklimaat verbeteren

Tijdens het productieproces komen olienevel, emulsienevel, rook en hinderlijke geuren vrij die een ongezond werkklimaat veroorzaken. Om te voorkomen dat medewerkers worden blootgesteld aan deze ongezonde stoffen, kunnen bewerkingsmachines worden uitgerust met luchtzuiveringsunits. De Aircleaners die op METAVAK te zien zullen zijn, zijn uitgerust met een viertraps filtratie. Hiermee wordt ruim 99% van de schadelijke emissies uit de lucht gefilterd. Volgens Schippers helpen de luchtzuiveringsunits ook bij de afvoer van warmte.

Bomaksan afzuigsystemen

Op het gebied van luchtfiltratie presenteert Dormatec een primeur. De leverancier breidt het porfolio namelijk uit met de afzuigsystemen van Bomaksan die zich kenmerken door een centrale afzuiging. Schippers: “Met de centrale afzuigsystemen van Bomaksan kunnen we nu ook las- en constructiebedrijven bedienen. Daarmee vullen we een gat in ons leveringsportfolio. De afzuigsystemen worden door Bomaksan in eigen huis geproduceerd. Daarvoor hebben ze een fabriek van 10.000 m2 tot hun beschikking. Dat Bomaksan hoogwaardige oplossingen op de markt brengt, blijkt wel uit het feit dat ze bijvoorbeeld ook luchtzuiveringsunits produceren voor corona-apparatuur. Op METAVAK brengen we deze mooie uitbreiding op ons assortiment ruimschoots onder de aandacht.”

Constante temperatuur

Een onderwerp dat ook onder de aandacht wordt gebracht is de noodzaak van temperatuurbeheersing van het koelsmeermiddel. De Profluid koelinstallaties zorgen voor een optimale thermische stabiliteit van het koelsmeermiddel. Hierdoor blijven werkstukken gedurende de dag perfect aan de maat en blijft de kwaliteit van de emulsie op een hoog niveau. Naast de koelinstallatie krijgen ook een vloeistoffiltratiesysteem en de vloeistof- en spanenzuiger van Dormatec een plekje op de stand. “Maakbedrijven die hun productieproces verder willen optimaliseren, kunnen zich bij ons laten informeren over alle benodigde randapparatuur”, aldus Schippers.

Dormatec
Stand F108

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Besten Machines versterkt onderhoudsaanbod

13-07 “Noem het maar APK-keuringen”, zeggen Ron Besten en Rutger Blankenspoor, die blij verrast zijn…

Automatisering

Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

06-07 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Verspanen

Mayfran vangt zelfs de kleinste spanen

20-06 Al meer dan 50 jaar produceert Mayfran spanentransporteurs voor de verspanende industrie. Om de…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X