Drie nieuwe hardmetaalkwaliteiten Ceratizit voor bewerken staal of RVS

0

Ceratizit heeft drie nieuwe hardmetaalkwaliteiten geïntroduceerd. Voor het bewerken van austenitisch roestvast staal is het assortiment uitgebreid met de slijtvaste CTCM120 en de taaiere CTCM130. Daarnaast komt de CTCM245-hardmetaalkwaliteit op de markt voor het bewerken van hooggeleerde staalsoorten.

De nieuwe CTCM120 en CTCM130 zijn ontwikkeld om de beproefde hardmetaalkwaliteit CTPM125 te ondersteunen bij de bewerking van austenitisch roestvast staal. De nieuwe ontwikkeling is gericht op de meest gebruikte roestvaste staalsoorten. Het doel van de uitbreiding is om de gebruiker een bredere selectie van wisselplaten aan te bieden die naadloos elke toepassing dekken, van voor- tot nabewerking. De nieuwe toevoeging aan het assortiment is het CVD-gecoate, slijtvaste snijmateriaal CTCM120. Dit hardmetaal bereikt hoge snijsnelheden in austenitische staalsoorten en maakt een gladde snede mogelijk. Tevens bereikt het gereedschap lange standtijden, die volgens Ceratizit in benchmarktests soms dubbel zo lang zijn als van concurrerende gereedschappen.

Voor onderbroken sneden

Nieuw is ook de taaie hardmetaalsoort CTCM130, die wordt aanbevolen voor onderbroken sneden. Als de snijsnelheden laag en de omstandigheden onstabiel zijn, helpt dit gereedschap om de procesveiligheid te verhogen.
Het complete assortiment voor austenitisch, roestvast staal kenmerkt zich niet alleen door de nauwkeurige afstemming van de drie hardmetaalkwaliteiten, maar ook door de vrije keuze uit verschillende spaanbrekers. Afhankelijk van hun toepassing kunnen klanten kiezen uit drie geometrieën voor negatieve wisselplaten of twee voor positieve wisselplaten. Dit geldt voor zowel de CTPM125 als de nieuwe CTCM120 en CTCM130 snijkwaliteiten.

Drielaagse Dragonskin-coating

Voor de bewerking van hooggelegeerde staalsoorten en chroomhoudende materialen zoals gereedschapsstaal of martensitisch roestvast staal, heeft Ceratizit de nieuwe CTCM245- hardmetaalkwaliteit ontwikkeld. In combinatie met een innovatieve drielaagse Dragonskin-coating is het gereedschap geschikt voor het verspanen van materialen met een hoge vervormingscapaciteit, hoge taaiheid en een lage warmtegeleiding. Met name de slechte warmteafvoer via de spaan en de onvermijdelijk hogere gereedschapstemperatuur maken een speciale aanpak van slijtagebescherming noodzakelijk. “Ons antwoord is een drieledige laag, waarin elke afzonderlijke laag op zichzelf al hoge prestaties levert, maar echt samen triomfeert als een team”, aldus Ceratizit. De onderste laag fungeert als een taaie ondergrond die extreem slijtvast en temperatuurbestendig is en dankzij zijn hardheid een hoge breukvastheid garandeert. Om abrasieve slijtage en flankslijtage te verminderen, is een TiCN-laag voor een hoge hardheid en taaiheid toegevoegd. Ten slotte zorgt een Al2O3-laag voor een uitstekende temperatuurbestendigheid, terwijl de flank- en kraterslijtage wordt gereduceerd.

De CTCM245-hardmetaalkwaliteit komt op de markt voor het bewerken van hooggeleerde staalsoorten.
De CTCM245-hardmetaalkwaliteit komt op de markt voor het bewerken van hooggeleerde staalsoorten.

Droog verspanen

Dankzij de drielaagse coating is de CTCM245 volgens Ceratizit nagenoeg voorbestemd voor droog verspanen. Ondanks het gebrek aan koelsmeermiddel blijven de snijsnelheden hoog. Omdat thermische schokken worden vermeden, bereiken de CTCM245-wisselplaten betrouwbare processen, uitstekende standtijden en sterke prestaties. De CTCM245 is uit voorraad leverbaar in een breed scala aan wisselplaatvarianten van rond tot vier en acht snijkanten.