Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

De hoeveelheid orders die de Duitse machinebouwindustrie in het eerste kwartaal van 2022 ontving, was 44 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste uitdaging waar de Duitse industrie de komende maanden mee te maken heeft is de oorlog in Oekraïne, materiaaltekorten en verstoringen in toeleveringsketens

Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW.

“De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”, zegt dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse vereniging van machinebouwers). “Ze zaten slechts 8 procent onder de cijfers die in het recordjaar 2018 werden genoteerd”, vervolgde hij. Verwacht wordt echter dat de effecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de komende maanden meer uitgesproken zullen worden, zei hij. Dit blijkt in de eerste plaats uit de meest recente groeicijfers, die aanzienlijk lager waren. Ten tweede blijven de knelpunten in de bevoorrading het grootste probleem en zijn ze nog lang niet opgelost. “Dit probleem zal nog een flink aantal maanden bij ons blijven”, vreest Schäfer.

Productie stagneert

Bottlenecks in de bevoorrading zijn ook de reden waarom de productie ver achterblijft bij de bestellingen. In het eerste kwartaal steeg de productie met een onevenredig lage 6 procent. Als reactie hierop heeft de VDW de productieprognose voor het lopende jaar verlaagd van 14 naar 8 procent groei. “Op dit moment belanden de nieuwe machines gewoon in de opslag, omdat veel van hen niet in gebruik kunnen worden genomen vanwege ontbrekende onderdelen”, legt Schäfer uit. Deze machines verschijnen echter pas in de productiecijfers als ze op vrachtwagens of schepen worden geladen. China is momenteel de bron van veel onzekerheid. Door de lockdowns in tal van grote steden en industriële gebieden kunnen klanten geen machines in ontvangst nemen en kunnen onderhoudspersoneel niet naar hun klanten reizen.

Cijfers in Nederland zijn goed

Net als bij de productie zit er momenteel weinig dynamiek achter de export. In het eerste kwartaal was er een lichte stijging van 1 procent. Europa en Amerika hebben een lichte daling van respectievelijk 2 procent en 1 procent opgetekend. Azië is met 8 procent gegroeid, waarbij Centraal- en Zuid-Azië en Zuidoost-Azië veel sterker groeien dan Oost-Azië. De export naar China, de grootste afzetmarkt, groeide met 4 procent aan het begin van het jaar slechts matig. China is goed voor goed 19 procent van de Duitse export, terwijl de Amerikaanse markt een veel kleiner aandeel van 13 procent inneemt. De export naar de VS daalde in het eerste kwartaal met 6 procent. Italië staat op de derde plaats van de tien belangrijkste afzetmarkten, goed voor zowel een stijging als een aandeel van 6 procent.

Na de slechte prestaties van het voorgaande jaar herstelden de zaken met Zwitserland zich, met een groei van 70 procent in het eerste kwartaal. Dit brengt het land terug naar de vierde plaats in de ranglijst. De export naar Oostenrijk was lager dan in het zeer sterke eerste kwartaal van 2021. Ook de export naar Polen was iets lager dan vorig jaar. De cijfers in Nederland blijven goed: het land nam in het eerste kwartaal 11 procent meer werktuigmachines in dan vorig jaar. Frankrijk zette zijn neerwaartse trend voort en daalde met 18 procent. Mexico en Turkije vervolledigen de top 10 en noteren aanzienlijke groeicijfers met dubbele cijfers van respectievelijk 27 en 26 procent.

“Al met al blijven de economische onzekerheden waarmee onze sector wordt geconfronteerd in de toekomst aanzienlijk”, vat VDW-directeur Schäfer samen. “Een langdurige oorlog in Oekraïne, verder stijgende prijzen voor energie, logistiek en grondstoffen, en een volledig embargo op olie- en gasleveringen uit Rusland kunnen een aanzienlijke impact hebben. Desalniettemin versoepelen de hoge orderniveaus die momenteel in de boeken staan ​​de situatie. Er is dus een kans dat een deel van de groeivertraging van dit jaar in het komende jaar zal worden omgezet in verkoopcijfers. Het internationale verbruik van gereedschapsmachines zal dit jaar naar schatting met 10 procent stijgen, wat ook zou kunnen helpen”, concludeerde Schäfer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Toeleveren

Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

07-09 De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn…

Verspanen

AMB is stijf uitverkocht

05-09 De bezoekers van de AMB zullen dus te maken krijgen met overvolle hallen en…

Bedrijf en Economie

Orders Duitse werktuigmachine-industrie tikken recordniveau 2018 aan

24-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen in Q2 met 27 procent en die uit…

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Werk aan de winkel voor Metav

24-06 Dat zijn andere cijfers dan de Metav, die voor de 22e keer werd gehouden,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X