Inkoopmanagers industrie optimistisch gestemd over 2024

De Nederlandse productiesector is in januari opnieuw gekrompen, maar de laatste PMI-gegevens laten zien dat dit de kleinste teruggang was in twaalf maanden.

Het hoofdindexcijfer steeg van 44.8 in december naar 48.9 in januari en wijst daarmee op een slechts geringe verslechtering van de bedrijfsomstandigheden.

Het hoofdindexcijfer steeg van 44.8 in december naar 48.9 in januari en wijst daarmee op een slechts geringe verslechtering van de bedrijfsomstandigheden.

Ondernemersvertrouwen aanzienlijk groter

Deze ontwikkeling was het gevolg van kleinere dalingen van productieomvang, aantal nieuwe orders en werkgelegenheid. Het ondernemersvertrouwen was ondertussen aanzienlijk groter dan vorige maand en een groter aantal producenten ging ervan uit dat hun productie in de komende twaalf maanden zal groeien.

Nieuwe orders

De Nederlandse producenten noteerden voor de achttiende maand op rij een daling van het aantal ontvangen nieuwe orders. Naar verluidt waren de klanten in het huidige economische klimaat terughoudend in het plaatsen van orders. Deze daling was echter gering en de kleinste in deze periode van krimp.

Kleinere productiedaling

De bedrijven verkleinden in januari voor de elfde achtereenvolgende maand hun productieomvang in verband met het kleinere aantal nieuwe orders. Sommige panelleden schreven de daling ook toe aan pogingen om de voorraad gereed product te stroomlijnen. De productiedaling was echter aanzienlijk kleiner dan in december en de kleinste in vijf maanden.

De productiedaling was echter aanzienlijk kleiner dan in december en de kleinste in vijf maanden.

De productiedaling was echter aanzienlijk kleiner dan in december en de kleinste in vijf maanden.

Inkoopmanagers optimistisch

“Inkoopmanagers zijn optimistisch gestemd over 2024. De deelindicator voor de productievooruitzichten in de komende twaalf maanden steeg van 59,7 naar 65,7, wat duidt op optimisme”, schrijft Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactioneel commentaar op de Nevi PMI deze maand. “Een verklaring voor het optimisme is de snelle daling van de rente op de kapitaalmarkt in de laatste maanden. Waar de effectieve rente op Nederlandse tienjarige obligaties begin november nog ruim 3 procent bedroeg, was deze in januari gedaald naar zo’n 2,5 procent. De lagere rente maakt investeringen betaalbaarder, en kan zo de vraag naar bijvoorbeeld machines stimuleren. Een ander steuntje in de rug zijn de dalende energieprijzen. Hoewel de energieprijzen in Europa nog steeds relatief hoog zijn, is de snelle daling van de gasprijs een flinke opsteker voor bijvoorbeeld de chemische industrie.”

Buitenlandse vraag

De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen daalde in januari opnieuw. De bedrijven schreven dit vaak toe aan de toegenomen concurrentie en bezorgdheid over de verstoring van het scheepvaartverkeer in de Rode Zee. De daling was echter beperkt en de kleinste in anderhalf jaar.

De bedrijven slaagden er in januari in om hun achterstanden te verkleinen en schreven dit vaak toe aan de matte vraag. De daling was echter klein en de kleinste in elf maanden. Er was geen druk op de capaciteit en als gevolg hiervan verkleinden de bedrijven in januari voor de achtste maand op rij hun personeelsbestanden. Dit banenverlies was echter het kleinst sinds juli vorig jaar.

Materiaalvoorraad

De zwakke vraag had in januari eveneens een vermindering van de inkoopactiviteiten tot gevolg. Deze daling was behoorlijk, maar de kleinste in vijf maanden. De bedrijven in de Nederlandse productiesector verkleinden in januari ook hun materiaalvoorraad, zij het in de kleinste mate in twaalf maanden.

De prestatie van de leveranciers verbeterde ondertussen, omdat er vanwege de zwakke vraag minder druk was op de productiecapaciteit. Deze laatste verbetering van de levertijden was echter gering en de kleinste in dertien maanden.

Prijsdruk opnieuw lager

De prijsdruk in de Nederlandse industrie was in januari opnieuw lager, zo bleek uit een verdere daling van de inkoopkosten. De respondenten gaven aan dat dit onder meer het gevolg was van prijsonderhandelingen met leveranciers en dalende grondstofkosten. De daling van de operationele kosten was echter het kleinst in negen maanden. De verkoopprijzen daarentegen stegen voor het eerst sinds augustus vorig jaar, zij het in slechts geringe mate. Een aantal bedrijven gaf aan dat deze verhoging van de verkoopprijzen het gevolg was van hogere loon-, grondstoffen transportkosten.

Lees hier het gehele rapport.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machine-industrie positiever over orderportefeuille

31-01 Het vertrouwen in de industrie ging van -5,7 in december 2023 naar -4,4 in…

Bedrijf en Economie

Met vrijwel alle seinen op rood hoopt industrie op zachte landing in 2024

02-01 De bedrijven verkleinden in december wederom de productieomvang, terwijl het aantal ontvangen nieuwe orders…

Bedrijf en Economie

Industriële krimp houdt aan door zwakke klantvraag

03-12 Deze verslechtering was minder groot dan vorige maand, maar bleef aanzienlijk. Hiermee komt de…

Bedrijf en Economie

Productieomvang blijft fors dalen

01-11 Deze verslechtering was echter iets minder groot dan in september, toen het cijfer 43.6…

Bedrijf en Economie

Industrie zet mes in productie en banen

02-10 De overcapaciteit werd verder duidelijk uit een aanzienlijke daling van de achterstanden en de…

Bedrijf en Economie

Grootste krimp werkgelegenheid in bijna 3 jaar

01-09 De productieomvang nam wederom af, zij het in de kleinste mate in zes maanden.…

Bedrijf en Economie

Grootste verslechtering bedrijfsomstandigheden in meer dan drie jaar

03-07 Er was in de Nederlandse productiesector aan het eind van het tweede kwartaal opnieuw…

Bedrijf en Economie

Snelle daling aantal nieuwe orders

01-06 De daling is de negende achtereenvolgende verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?