Duo-Lock maakt nauwkeurige O-ring verzinkingen

O-ringen hebben een absoluut vlakke zetting nodig om hun dichtingsfunctie zeker te vervullen. Om deze hoogste kwaliteit te realiseren, gebruikt de Index groep sinds 2 jaar in alle Duitse productielocaties het Duo-Lock systeem van Haimer, een modulaire interface voor hardmetalen gereedschapskoppen en verlengingen. Met speciaal geslepen Duo-Lock freeskoppen is de draaimachineproducent ongeveer 60 procent productiever ten opzichte van de vroegere oplossing.

Index produceert onder de merken Index en Traub CNC-draaimachines, draaiautomaten, meerspindels en draaifreescentra. De groep produceert alle belangrijke kerncomponenten in Duitsland. Daarbij staat de hoogste kwaliteit tot in detail voorop. Klaus Andres, als teamleider in de werkvoorbereiding verantwoordelijk voor onderdelenproductie, programmering en gereedschappenlevering, is ervan overtuigd dat het vaak kleine kenmerken zijn, die een groot kwaliteitsverschil maken. Als voorbeeld noemt hij de O-ringen op talrijke machineonderdelen. Want overal waar het bouwdeel door een medium wordt doorstroomd, moeten de aansluitingen met een O-ring worden afgedicht. Voor het dichtingsoppervlak geldt: vlakheid is verplicht. “Daarom kan dit niet circulerend worden bewerkt. Want dan zouden er minimale oneffenheden ontstaan, waardoor het medium een weg naar buiten vindt. In plaats daarvan moeten we de O-ring zetting verzinken met een speciale frees, waarvan de meskoppen parallel tot het oppervlak staan, dus niet de gebruikelijke hoek van 8 graden vertonen.”

Wisselkopfrezen met speciale geometrie
Omdat er geen frezen met deze geometrie en de gewenste diameters te koop waren, besloot Index deze gereedschappen aanvankelijk zelf te slijpen dan wel dit uit te besteden. Maar 2 jaar geleden vond Andres een betere oplossing. Christian Bauer, toepassingsengineer bij Haimer, stelde hem het Duo-Lock systeem voor, een modulair gereedschapssysteem met hardmetalen wisselkopfrezen en verlengingen in verschillende geometrieën en lengtes. Haimer is al jaren goed bekend bij Index. Zowel als klant, die zijn kwaliteitsproducten produceert op Index machines, als ook als leverancier van gereedschapsopnames, krimp- en balanceertechniek. Bij Andres rijpte het idee om de Duo-Lock frezen voor zijn behoeften met het oog op de O-ring verzinkingen in te zetten. Hij legt uit: “We hebben de strategie om in onze drie Duitse productiefabrieken zo veel mogelijk dezelfde gereedschappen in te zetten.“ Bij de O-ring frezen zou dat – vanuit geometrie-oogpunt bekeken – in principe mogelijk zijn. Omdat echter bij de productie van grote onderdelen in Deizisau de gereedschappen op grond van stoorcontouren et cetera veel verder vrijdragend moeten zijn, werden deze tot dusverre individueel aangeschaft. “Met het Haimer Duo-Lock systeem en de aangeboden verlengingen zag ik een kans de ingezette freeskoppen te standaardiseren”, aldus de teamleider.

Het voor de O-ring zettingen gebruikte gereedschapssysteem. In de krimphouder zit de DuoLock schacht met een speciaal geslepen HM-wisselkop.

Stijve, nauwkeurige interface
Waarom juist het Haimer-systeem, terwijl andere producenten al lang vergelijkbare wisselkopfrezen aanbieden? Klaus Andres: “De Duo-Lock interface is extreem stijf en nauwkeurig, waardoor we deze modulaire frezen als een volhardmetalen gereedschap kunnen inzetten.” Christian Bauer van Haimer verklaart de details: “Doorslaggevend is de schroefdraad van onze inschroeffrezen. Via een dubbele conus met een extra derde verstijvingsoppervlak in het achterste gedeelte zorgt dit voor de hoogste stabiliteit en stijfheid.” De voor Haimer gebruikelijke hoge kwaliteit en nauwkeurigheid drukt zich uit in de volgende data: de Duo-Lock gereedschappen bieden een rondloop van het complete systeem van minder dan 5 ɥm en zijn met een herhalingsnauwkeurigheid van 0,01 mm in Z in de machine wisselbaar. Tijdverslindende voorinstel- of instelprocessen vervallen daardoor grotendeels.

Klaus Andres (midden) samen met Haimer-vertegenwoordigers Martin Bauer (links) en Christian Bauer (rechts).

Zo’n 60 procent rendabeler
Samen met Klaus Andres ontwikkelde Haimer een speciale geometrie en droeg deze over op de Duo-Lock inschroeffrezen. Voor de eerste tests werden deze ingezet op een draaifreescentrum Index R3000, waarop onder meer het basislichaam van een gereedschapsrevolver compleet wordt bewerkt. Dit veeleisende onderdeel was bijzonder geschikt voor deze test omdat er al naar gelang de uitvoering tot wel twaalf O-ringen in zitten, waaraan het freesresultaat kan worden beoordeeld. Andres en zijn collega’s waren tevreden met deze tests: “Haimer heeft het slijpen van de gereedschappen heel goed voor elkaar gekregen. Ondanks de lastige geometrie snijden de frezen uiterst goed. We verkrijgen een perfect vlakke zijde, die recht doet aan de veeleisende kwaliteit en nauwkeurigheid van de revolver.” In vergelijking met de oude oplossing realiseren de Duo-Lock gereedschappen bij de O-ring verzinkingen kortere bewerkingstijden, betere oppervlakken en langere standtijden. “We hebben berekend dat de totale rentabiliteit met ongeveer 60 procent is verbeterd”, aldus Andres. Index gebruikt het Duo-Lock systeem inmiddels dan ook al in achttien verschillende diameters met diverse verlengingen. In de fabriek in Esslingen wordt het Duo-Lock systeem ingezet op alle machines waarop zulke O-ring verzinkingen worden gemaakt. Voor de montage van de modulaire gereedschappen zijn vijf stations beschikbaar, die allemaal zijn uitgerust met een door Haimer geleverde tweehandige draaimomentsleutel met de van de diameter afhankelijke instelvoorschriften. Ook in de andere fabrieken hebben de Duo-Lock wisselkoppen de speciaalfrezen voor O-ring verzinkingen afgelost. Want dankzij de beschikbare standaard verlengingen in de grote S, M en L kunnen ze ook worden gebruikt bij de productie van grote delen. Zelfs bij andere toepassingen zet Index het Duo-Lock systeem inmiddels in. En er zit nog meer in het vat, aangezien Haimer het aanbod aan standaard geometrieën voor de Duo-Lock HM freeskoppen steeds verder uitbreidt.

Index gebruikt het Duo-Lock systeem inmiddels dan ook al in achttien verschillende diameters met diverse verlengingen.

Breed Duo-Lock programma
Haimer biedt voor haar modulaire gereedschapsinterface Duo-Lock een breed portfolio. Het reikt van monoblock-opnames met Duo-Lock schroefdraden en alle gebruikelijke spindel-interfaces via verlengingen uit hardmetaal, zware metalen of staal tot aan hardmetalen freeskoppen in verschillende geometrieën en VHM-halffabricaten om zelf te slijpen. Jongste uitbreidingen zijn spantangen met Duo-Lock schroefdraden, waarmee de Duo-Lock specifieke voordelen beter kunnen worden benut bij het draaien en daarmee ook bij klanten van Index in de aangedreven gereedschappen. Door de lengteherhaalnauwkeurigheid van 0,01 mm garandeert het Duo-Lock systeem eenvoudig instellen en een snelle gereedschapswissel zelfs in de machine.

Open huis
Haimer houdt van 4 tot en met 7 juni open huis in de vestiging van Haimer Microset in Bielefeld. Bezoekers kunnen hier kennis maken met het complete Haimer toolmanagement voor Industrie 4.0. Het gaat daarbij om voorinstellen, krimpen en balanceren, allemaal ‘i4.0-ready’. Ook de Haimer Data Analyzer & Controller software wordt uitgebreid gedemonstreerd. Het open huis is van dinsdag 4 juni tot en met vrijdag 7 juni dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Inschrijven voor het open huis kan hier.

Het basislichaam van een gereedschapsrevolver wordt op een draaifreescentrum Index R300 compleet bewerkt. Daarbij moeten minimaal 12 O-ring zettingen worden ingebracht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer automatiseert complete gereedschapskamer

30-11 Tijdens de EMO in Milaan heeft de producent van gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, voorinstelapparaten,…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Verspanen

“Je weet niet wat je ziet op de machineteller”

28-06 VCN mass turning is specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere…

Verspanen

Nieuwe skiving-functie vereenvoudigt voorinstellen met Haimer Microset VIO Linear

09-06 Het bereiken van een nauwkeurige synchronisatie tussen de tandwielfrees en het tandwiel is van…

3D

Index breidt activiteiten uit met instap 3D-printers

17-05 Deze participatie geeft One Click Metal extra knowhow en kapitaal om het groeitraject voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X