Duo-Lock maakt nauwkeurige O-ring verzinkingen

O-ringen hebben een absoluut vlakke zetting nodig om hun dichtingsfunctie zeker te vervullen. Om deze hoogste kwaliteit te realiseren, gebruikt de Index groep sinds 2 jaar in alle Duitse productielocaties het Duo-Lock systeem van Haimer, een modulaire interface voor hardmetalen gereedschapskoppen en verlengingen. Met speciaal geslepen Duo-Lock freeskoppen is de draaimachineproducent ongeveer 60 procent productiever ten opzichte van de vroegere oplossing.

Index produceert onder de merken Index en Traub CNC-draaimachines, draaiautomaten, meerspindels en draaifreescentra. De groep produceert alle belangrijke kerncomponenten in Duitsland. Daarbij staat de hoogste kwaliteit tot in detail voorop. Klaus Andres, als teamleider in de werkvoorbereiding verantwoordelijk voor onderdelenproductie, programmering en gereedschappenlevering, is ervan overtuigd dat het vaak kleine kenmerken zijn, die een groot kwaliteitsverschil maken. Als voorbeeld noemt hij de O-ringen op talrijke machineonderdelen. Want overal waar het bouwdeel door een medium wordt doorstroomd, moeten de aansluitingen met een O-ring worden afgedicht. Voor het dichtingsoppervlak geldt: vlakheid is verplicht. “Daarom kan dit niet circulerend worden bewerkt. Want dan zouden er minimale oneffenheden ontstaan, waardoor het medium een weg naar buiten vindt. In plaats daarvan moeten we de O-ring zetting verzinken met een speciale frees, waarvan de meskoppen parallel tot het oppervlak staan, dus niet de gebruikelijke hoek van 8 graden vertonen.”

Wisselkopfrezen met speciale geometrie
Omdat er geen frezen met deze geometrie en de gewenste diameters te koop waren, besloot Index deze gereedschappen aanvankelijk zelf te slijpen dan wel dit uit te besteden. Maar 2 jaar geleden vond Andres een betere oplossing. Christian Bauer, toepassingsengineer bij Haimer, stelde hem het Duo-Lock systeem voor, een modulair gereedschapssysteem met hardmetalen wisselkopfrezen en verlengingen in verschillende geometrieën en lengtes. Haimer is al jaren goed bekend bij Index. Zowel als klant, die zijn kwaliteitsproducten produceert op Index machines, als ook als leverancier van gereedschapsopnames, krimp- en balanceertechniek. Bij Andres rijpte het idee om de Duo-Lock frezen voor zijn behoeften met het oog op de O-ring verzinkingen in te zetten. Hij legt uit: “We hebben de strategie om in onze drie Duitse productiefabrieken zo veel mogelijk dezelfde gereedschappen in te zetten.“ Bij de O-ring frezen zou dat – vanuit geometrie-oogpunt bekeken – in principe mogelijk zijn. Omdat echter bij de productie van grote onderdelen in Deizisau de gereedschappen op grond van stoorcontouren et cetera veel verder vrijdragend moeten zijn, werden deze tot dusverre individueel aangeschaft. “Met het Haimer Duo-Lock systeem en de aangeboden verlengingen zag ik een kans de ingezette freeskoppen te standaardiseren”, aldus de teamleider.

Het voor de O-ring zettingen gebruikte gereedschapssysteem. In de krimphouder zit de DuoLock schacht met een speciaal geslepen HM-wisselkop.

Stijve, nauwkeurige interface
Waarom juist het Haimer-systeem, terwijl andere producenten al lang vergelijkbare wisselkopfrezen aanbieden? Klaus Andres: “De Duo-Lock interface is extreem stijf en nauwkeurig, waardoor we deze modulaire frezen als een volhardmetalen gereedschap kunnen inzetten.” Christian Bauer van Haimer verklaart de details: “Doorslaggevend is de schroefdraad van onze inschroeffrezen. Via een dubbele conus met een extra derde verstijvingsoppervlak in het achterste gedeelte zorgt dit voor de hoogste stabiliteit en stijfheid.” De voor Haimer gebruikelijke hoge kwaliteit en nauwkeurigheid drukt zich uit in de volgende data: de Duo-Lock gereedschappen bieden een rondloop van het complete systeem van minder dan 5 ɥm en zijn met een herhalingsnauwkeurigheid van 0,01 mm in Z in de machine wisselbaar. Tijdverslindende voorinstel- of instelprocessen vervallen daardoor grotendeels.

Klaus Andres (midden) samen met Haimer-vertegenwoordigers Martin Bauer (links) en Christian Bauer (rechts).

Zo’n 60 procent rendabeler
Samen met Klaus Andres ontwikkelde Haimer een speciale geometrie en droeg deze over op de Duo-Lock inschroeffrezen. Voor de eerste tests werden deze ingezet op een draaifreescentrum Index R3000, waarop onder meer het basislichaam van een gereedschapsrevolver compleet wordt bewerkt. Dit veeleisende onderdeel was bijzonder geschikt voor deze test omdat er al naar gelang de uitvoering tot wel twaalf O-ringen in zitten, waaraan het freesresultaat kan worden beoordeeld. Andres en zijn collega’s waren tevreden met deze tests: “Haimer heeft het slijpen van de gereedschappen heel goed voor elkaar gekregen. Ondanks de lastige geometrie snijden de frezen uiterst goed. We verkrijgen een perfect vlakke zijde, die recht doet aan de veeleisende kwaliteit en nauwkeurigheid van de revolver.” In vergelijking met de oude oplossing realiseren de Duo-Lock gereedschappen bij de O-ring verzinkingen kortere bewerkingstijden, betere oppervlakken en langere standtijden. “We hebben berekend dat de totale rentabiliteit met ongeveer 60 procent is verbeterd”, aldus Andres. Index gebruikt het Duo-Lock systeem inmiddels dan ook al in achttien verschillende diameters met diverse verlengingen. In de fabriek in Esslingen wordt het Duo-Lock systeem ingezet op alle machines waarop zulke O-ring verzinkingen worden gemaakt. Voor de montage van de modulaire gereedschappen zijn vijf stations beschikbaar, die allemaal zijn uitgerust met een door Haimer geleverde tweehandige draaimomentsleutel met de van de diameter afhankelijke instelvoorschriften. Ook in de andere fabrieken hebben de Duo-Lock wisselkoppen de speciaalfrezen voor O-ring verzinkingen afgelost. Want dankzij de beschikbare standaard verlengingen in de grote S, M en L kunnen ze ook worden gebruikt bij de productie van grote delen. Zelfs bij andere toepassingen zet Index het Duo-Lock systeem inmiddels in. En er zit nog meer in het vat, aangezien Haimer het aanbod aan standaard geometrieën voor de Duo-Lock HM freeskoppen steeds verder uitbreidt.

Index gebruikt het Duo-Lock systeem inmiddels dan ook al in achttien verschillende diameters met diverse verlengingen.

Breed Duo-Lock programma
Haimer biedt voor haar modulaire gereedschapsinterface Duo-Lock een breed portfolio. Het reikt van monoblock-opnames met Duo-Lock schroefdraden en alle gebruikelijke spindel-interfaces via verlengingen uit hardmetaal, zware metalen of staal tot aan hardmetalen freeskoppen in verschillende geometrieën en VHM-halffabricaten om zelf te slijpen. Jongste uitbreidingen zijn spantangen met Duo-Lock schroefdraden, waarmee de Duo-Lock specifieke voordelen beter kunnen worden benut bij het draaien en daarmee ook bij klanten van Index in de aangedreven gereedschappen. Door de lengteherhaalnauwkeurigheid van 0,01 mm garandeert het Duo-Lock systeem eenvoudig instellen en een snelle gereedschapswissel zelfs in de machine.

Open huis
Haimer houdt van 4 tot en met 7 juni open huis in de vestiging van Haimer Microset in Bielefeld. Bezoekers kunnen hier kennis maken met het complete Haimer toolmanagement voor Industrie 4.0. Het gaat daarbij om voorinstellen, krimpen en balanceren, allemaal ‘i4.0-ready’. Ook de Haimer Data Analyzer & Controller software wordt uitgebreid gedemonstreerd. Het open huis is van dinsdag 4 juni tot en met vrijdag 7 juni dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Inschrijven voor het open huis kan hier.

Het basislichaam van een gereedschapsrevolver wordt op een draaifreescentrum Index R300 compleet bewerkt. Daarbij moeten minimaal 12 O-ring zettingen worden ingebracht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Het hele proces in de gaten houden

11-03 Duurzaamheid is een onderwerp dat terecht steeds belangrijker voor ons wordt. Hulpbronnen zijn beperkt…

Automatisering

Haimer verwerft aandeel in WinTool start partnerschap met TCM

01-03 Voorafgaand aan de beslissing om dit belang in het bedrijf te verwerven, werden WinTool…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Met Haimer naar Smart Factory

13-04 Hiermee kan het bedrijf de synergie tussen deze producten live demonstreren en zo bedrijven,…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Verspanen

Index belooft veel innovaties tijdens open huis

13-03 Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV