E-Brake Ergonomic groter en portable

Een uitbreiding van de Ergonomic lijn E-Brakes met een zwaardere, portable machine, een nieuwe versie van het eigen laser hoekmeetsysteem en een flinke vooruitgang op softwaregebied zijn momenteel interessante ontwikkelingen bij SafanDarley. De producent van CNC-kantbanken en scharen, met vestigingen in Lochem en Eijsden, presenteert al deze ontwikkelingen de komende tijd op diverse plaatsen in de wereld.

Het is een druk najaar voor SafanDarley. In november staan achtereenvolgens de buitenlandse vakbeurzen Blechexpo in Stuttgart, Fabtech in Chicago en Tolexpo in Parijs op het programma. Ondertussen wordt ook nog eens de eigen vestiging in Amerika opgestart.

Voor Wim van Kranen, directeur  sales en marketing, betekent het vele kilometers reizen. Maar hij is wel blij met al die activiteiten. SafanDarley ontwikkelt zich prima en geldt inmiddels als een partij waarmee wereldwijd rekening wordt gehouden. “We kunnen wereldwijd machines leveren en service verlenen. Dat moet ook want door onze groei doen we steeds vaker zaken met grote bedrijven met vestigingen over de hele wereld. Zulke partijen willen leveranciers die hen overal ter wereld volledig kunnen ondersteunen. En dat doen we.”  

Portable kantbank van 40 ton
Machineproducenten die een vooraanstaande rol willen spelen in de plaatwerkindustrie, moeten innovatief zijn en hun productenreeks voortdurend uitbreiden en verbeteren. SafanDarley doet dat nu onder meer met een uitbreiding van de Ergonomic lijn E-Brakes. Er wordt een zwaardere versie met een perskracht van 40 ton en een werkbereik van 1600 mm op de markt gebracht. Bovendien is deze machine portable gemaakt.
De belangrijkste drijfveer om de nieuwe kantbank te ontwerpen was om de Ergonomic lijn een slag groter te maken. De grootste machine in deze serie was tot dusverre 35 ton met een werkbereik van 1250 mm. “We hebben hem meteen maar portable gemaakt, want dat begrip is momenteel wel een thema in de markt”, aldus Van Kranen. “Het verplaatsen van een E-Brake is op zich al geen probleem, maar in het ontwerp van deze nieuwe machine zijn voorzieningen getroffen waardoor hij nog sneller en gemakkelijker op zijn plek te zetten is.” Aan de onderzijde zitten openingen waar de vorken  van een heftruck in kunnen worden geschoven en kan hij makkelijk en veilig worden gelift. Diverse onderdelen zijn wat anders opgehangen en/of inklapbaar gemaakt, zodat ze tijdens het transport niet beschadigd kunnen raken.

De ‘plug & play’ 40-tonner kan gemakkelijk worden geplaatst en opgepakt bij een interne verhuizing, maar ook ieder moment daar worden neergezet waar hij het meest efficiënt is. In de praktijk zal moeten blijken of gebruikers dat ook daadwerkelijk gaan doen; of ze hem voor een bepaald project inderdaad pal naast de lasersnijmachine gaan zetten om de logistieke inspanningen tot een minimum te beperken. Een makkelijk te verplaatsen machine past in ieder geval in de huidige trend dat het productieproces zo efficiënt mogelijk moet worden ingericht en dat elk detail daarbij telt.
De jongste telg van de Ergonomic lijn wordt geïntroduceerd tijdens de E-volution Days en daarna ook  gepresenteerd op de internationale vakbeurzen. Afhankelijk van de reacties van de markt besluit SafanDarley of ook de overige Ergonomic E-Brakes draagbaar worden gemaakt. Dat ligt volgens Van Kranen wel in de lijn der verwachtingen.

Nieuwe versie laser hoekmeetsysteem
SafanDarley presenteert ook een nieuwe versie van het eigen laser hoekmeetsysteem. Deze nieuwe versie E-Bend-L gebruikt een ander type sensor, dat in combinatie met de E-Control besturing sneller de data verwerkt. “Hoe meer metingen je kunt verwerken, hoe nauwkeuriger en sneller het systeem werkt”, aldus Van Kranen. “We gebruiken ook een ander type licht dat minder gevoelig is voor de omgeving en de reflectie van het plaatmateriaal. Ook dat komt de snelheid en de nauwkeurigheid ten goede.”
Het nieuwe hoekmeetsysteem wordt tijdens het open huis en de navolgende vakbeurzen voorgesteld als een ontwikkeling en zal naar verwachting eind dit jaar beschikbaar zijn op de SafanDarley kantpersen.

Software
Ondertussen boekt SafanDarley mede dankzij de vorig jaar overgenomen Zweedse softwareproducent FCC Software ook belangrijke voortgang op softwaregebied. Er werd al met de Zweden samengewerkt bij de ontwikkeling van besturingssoftware, maar de overname was vooral bedoeld om een boost te geven aan het offline programmeren. Van Kranen: “Dat wordt steeds belangrijker. Steeds meer komt de bewustwording dat je al in het begin van het proces de juiste keuzes moet maken om het totale proces goed te beheersen. Men was huiverig voor offline programmeren vanwege de centrale rol van de kantpersoperator, maar kennis en kunde verdwijnt helaas steeds meer en de rol van operator verandert. Programmeren gaat steeds meer vanuit de werkvoorbereiding. Dat is ook de beste methode. Je gaat uit van een 3D model, maakt de keuze voor de gereedschappen en dat bepaalt de ontvouwing en de uitslag. We zien de omzetting in software duidelijk toenemen. Onze software sluit perfect aan op de vragen die onze klanten op dat gebied hebben.”

Een ander belangrijk facet bij het kanten zijn de datastromen naar de machine. Daarom levert SafanDarley zijn E-Control besturing in een dubbele uitvoering. Zo kan naast het kantprogramma een pakket aan data (filmpjes, DXF-files et cetera) naar de machine worden gestuurd. “We streven naar een optimale informatiestroom naar de operator om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken”, aldus Van Kranen. Hij ziet daarbij zeker ook een rol weggelegd voor de Safan-Eye die op de Techni-Show 2012 voor eerst werd getoond. Deze bril voorziet de operator middels augmented reality technieken van extra informatie. “Technologisch kunnen we hiermee al veel bieden, maar een bottleneck blijft het juiste device”, zegt Van Kranen. SafanDarley volgt daarom de ontwikkelingen in de 3D gaming-industrie en bij grote producenten als Microsoft op te voet.

Blechexpo
Op de Blechexpo in Stuttgart zal SafanDarley de nieuwe 40-tons Ergonomic E-Brake presenteren, alsmede een 150 ton E-Brake met het nieuwe laserhoekmeetsysteem en een schaar. “Verder zullen we onze software en onze visie daarop nadrukkelijk presenteren. We maken de optimalisatiemogelijkheden zichtbaar en laten zien waar je in het proces nog winst kunt boeken.”
SafanDarley is in Nederland ook leverancier van de lasersnijmachines van Mitsubishi, dat eveneens op de Blechexpo present is. De voornaamste insteek zal de presentatie van een geheel nieuwe fiberlaser zijn. Deze X-F 4 kilowatt fiber is een Europese primeur.

Jaar van de tandem
SafanDarley heeft 2015 uitgeroepen tot het jaar van de tandem. In voorgaande jaren maakte de machineproducent wel eens een tandem, maar dit jaar zijn er al drie verkocht. En Wim van Kranen verwacht  nog een paar grote tandems in opdracht te krijgen. “Als je ziet wat we offreren voor tandems en wat we daarmee omzetten, dan is dat echt fors.”

Vorig jaar ging er een tandem naar Revicon in Woerden. Onlangs  is een tandem (2×600 ton en 2×5,5 meter) geïnstalleerd bij een toeleverancier in Zwitserland en binnenkort worden er twee uitgeleverd naar klanten in Nederland en Tsjechië. De populariteit heeft volgens Van Kranen te maken met de grotere behoefte aan flexibiliteit en hogere tonnages. Dat speelt niet alleen in Nederland maar ook elders in Europa. “Enerzijds komen er steeds meer andere materialen met een hogere treksterkte en langere lengten, waarvoor zwaardere en grotere machines nodig zijn. Daarbij zoeken klanten toch naar flexibiliteit. Want langer zetwerk is vaak maar maximaal 20-30 procent van het zetwerk. Een tandem is dan een aantrekkelijke oplossing. Men kan de twee kantbanken onafhankelijk van elkaar gebruiken en het geheel inzetten voor het lange werk.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Lastige producten makkelijk liften

29-12 De nieuwe Aero Maxi-lift VUSS (Vacuum Unit Sensing System) combineert vlakkengrijpers en slangheffers in…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe generatie van warmwalsen

18-12 De nieuwe deklaag AS Pro vermindert de nadelige opname van waterstof tijdens de gloeifase…

Plaatbewerking

Flexibel ponsen vanaf coil

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

Plaatbewerking

Flexibele buigoplossingen

16-12 Amada toonde op de Blechexpo diverse buigtechnieken, allemaal met de zelfde leidende gedachte: flexibiliteit.…

Plaatbewerking

All-in-One concept voor buis

16-12 Er zijn in de Benelux ruim honderd Adige buislasers operationeel. Maar het programma van…

Plaatbewerking

Constant slijpresultaat met minder inspanning

16-12 Na de natte machines heeft Lissmac nu ook haar droge slijpmachines een flinke opfrisbeurt…

Plaatbewerking

Ergonomisch langbandschuren

14-12 Langbandschuurmachines hebben doorgaans een standaard werkhoogte, maar ook bij dit soort machines zorgt de…

Plaatbewerking

Zuinig met energie

13-12 SafanDarley demonstreerde op de Blechexpo een nieuw model hybride kantpers, de H-Brake Hybrid+ 230T…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X