E-Brake Mini Cell bewerkt volautomatisch kleine complexe producten

0

Tijdens de E-volutiedagen, de tweejaarlijkse huisshow van SafanDarley in Lochem, sprongen vooral het nieuwe instapmodel E-Brake Econic en de volautomatische E-Brake Mini Cell in het oog.

De Econic is de vierde generatie E-Brake. Het is de opvolger van de huidige E-Brake serie tot 100T. Hij is leverbaar van 35T tot 100T met een werklengte van 1250 tot 3100 mm. De machine heeft een nieuw design en is standaard uitgerust met EC10 besturing. De nieuwe besturingsconsole beschikt over een enkel beeldscherm, maar wel met een dubbele functionaliteit. Daarnaast is de machine uit te breiden met tal van opties, waaronder E-Bend S plaatdikte meting en diverse buighulpen. Optioneel is het CNC gestuurde achteraanslag systeem uit te breiden tot vijf assen.

Bij de ontwikkeling van de Econic heeft SafanDarley  gebruik gemaakt van alle kennis die is opgedaan bij de vorig jaar op de Euroblech geïntroduceerde E-Brake Ultra. Deze high-end machine in het E-Brake programma is ontwikkeld omdat de bedrijven in het topsegment steeds nauwkeuriger werken en derhalve steeds hogere eisen stellen aan hun kantbank. Veel van wat de Ultra kenmerkt, zit dan nu ook in het instapmodel, dat zodanig is ontworpen dat hij efficiënt kan worden geproduceerd. Het is daardoor een hoogwaardige machine, die voor een interessante prijs kan worden aangeboden. De Econic heeft geen dubbel beeldscherm, maar wel een beeldscherm met dubbele velden. Zo kan heel wat informatie digitaal naar de kantbank worden gebracht, die het werken voor de operator een stuk eenvoudiger maakt. De machine wordt al zo voorbereid dat je ook met de Econic papierloos kunt werken.

safan-mini-cel-robot
De E-Brake Mini Cell is speciaal ontwikkeld voor de automatische productie van kleine complexe producten.

E-Brake Mini Cell
De nieuwe E-Brake Mini Cell heeft SafanDarley speciaal ontwikkeld voor de automatische productie van kleine complexe producten. In deze cel is een E-Brake 35T uitgerust met het nieuwste type Fanuc robot. De machine kenmerkt zich als een flexibele buigcel met een compacte bouw, waardoor maar een beperkt vloeroppervlak nodig is. Deze buigcel werd tijdens de E-volutiedagen getoond met een automatische gereedschapswisselaar, die het mogelijk maakt snel te switchen tussen verschillende producten.
Programma’s voor de E-Brake Mini Cell kunnen offline worden gemaakt met Robobend off-line simulatiesoftware. Hiermee worden vooraf alle bewegingen nauwkeurig gesimuleerd en geprogrammeerd. In feite gaan er vanaf kantoor drie  programma’s naar de cel: voor de kantbank, de robot en het gereedschap wisselen. De robot kan zowel de grippers als de gereedschappen wisselen en ook het plaatmateriaal oppakken en buigen. Eenmaal voorzien van de juiste gripper zet hij de gereedschappen op de geprogrammeerde plek, waarna het hele bewerkingsproces gaat lopen. Daarbij wordt voortdurend gecontroleerd of alles goed gaat. Staat het goede gereedschap wel exact op de geprogrammeerde plek? Heeft het plaatmateriaal wel de juiste dikte en zijn er niet twee platen tegelijk opgepakt? Wordt het product goed op de aanslag gepositioneerd? Zo is het foutrisico zowel met betrekking tot de gereedschapwissel als met betrekking tot de productie nihil.
De Mini Cell is naar klantwens te configureren. Producten van 500×500 mm kunnen er sowieso in worden gebogen, maar met aanpassingen zijn ook andere formaten mogelijk. De cel is interessant voor bedrijven met middelgrote series maar ook kleine series. Want doordat de grippers en de gereedschappen automatisch kunnen worden gewisseld kan het systeem ook ’s nachts kleine series aan. En de cel is aantrekkelijk voor producten die door het jaar heen telkens terugkomen, ook al is het in kleine aantallen. Want eenmaal gemaakte programma’s worden opgeslagen en zijn zo weer op te roepen.

Blechexpo
SafanDarley exposeert op de Blechexpo een E-Brake Ultra. Op deze high-end machine uit de E-Brake reeks kunnen alle mogelijkheden voor efficiënt kanten worden getoond, inclusief het hoekmeetsysteem. Ook zal de vorig jaar geïntroduceerde H-Brake Hybrid worden getoond, eveneens met hoekmeetsysteem. Verder ruimt SafanDarley op de stand een plek in voor de E-Brake 35T met vergrote Q maat (1090 mm), waardoor het gebruik van langere gereedschappen mogelijk is. Zo kunnen hoge producten worden gezet op een kleine machine. Tevens zal SafanDarley in Stuttgart alle softwaremogelijkheden tonen.

SafanDarley, hal 1, stand 1309