Eagle Lasers legt de lat telkens weer hoger

De Eagle iNspire, uitgerust met een 30 kW fiberlaserbron, is momenteel op toernee door Europa. Als een ware rockstar doet deze vlakbedlaser in het kader van de Power your Future Metal Tour 2022 ook TechniShow in Utrecht aan. Hier zullen de mogelijkheden van deze machine in live cutting shows worden gedemonstreerd.

De Eagle iNspire, uitgerust met een 30 kW fiberlaserbron, is op toernee door Europa. Als een ware rockstar doet deze vlakbedlaser in het kader van de Power your Future Metal Tour 2022 ook TechniShow aan.

Met de opening van een nieuwe showroom in de regio Stuttgart vierde de Eagle Group vlak voor de zomer haar 16e verjaardag. De komst naar het industriële centrum van Europa onderstreept de ambities van deze Poolse machineproducent, die sinds haar oprichting in 2006 de ontwikkeling van de fiberlaser flink heeft aangejaagd.

Een gamechanger

De fiberlaser heeft haar weg naar de plaatbewerkende industrie razendsnel gevonden en de aloude CO2-laser verdrongen. “We wisten vanaf het begin dat de fiberlaser een gamechanger was”, zegt Camillo Brena, marketing directeur van Eagle Lasers. “Want deze technologie leidt tot een kortere productietijd, minder energieverbruik en vooral lagere kosten per onderdeel, wat een volledig nieuw niveau van productiviteit en efficiëntie biedt. Dus investeerden we erin. We hebben belangrijke technologieën onderzocht en ontwikkeld om tot de ideale fiberlasermachine te komen. Onze kracht daarbij was dat we geen bestaande systemen hoefden aan te passen aan fiberlasertechnologie. In plaats daarvan hebben we vanaf het begin een compleet nieuw concept gecreëerd.”

Hogere vermogens

Hierdoor is Eagle uitgegroeid tot een van de benchmarks voor krachtige lasersnijsystemen. Het bedrijf lanceerde als een van de eersten efficiënte high-power lasersystemen, die de perceptie van de markt over de behoefte aan hogere vermogens hebben veranderd. De top van de lijn, de Eagle iNspire, is uitgerust met een 30 kW laserbron.

Bewegingsdynamiek

De standaardfuncties van Eagle Lasers hebben de lat niet alleen hoger gelegd op het gebied van vermogen, maar ook op het gebied van dynamische beweging. Het Eagle iNspire-systeem levert een 6G-acceleratie, een snijsnelheid tot 150 m/min en een positioneringssnelheid van 350 m/min, met behoud van volledige nauwkeurigheid, zelfs bij 30 kW. “Kracht- en bewegingsdynamiek gaan hand in hand”, legt Brena uit. “Als we het hebben over hoge wattages, moeten we het ook hebben over dynamiek. Versnellingsparameters zijn een cruciaal aspect waarmee rekening moet worden gehouden. Doe je dat niet, dan benut je de mogelijkheden van deze technologie niet volledig. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de snelheid waarmee de machine kan vertragen in en uit hoeken en bochten, een grotere invloed heeft op het verkorten van de cyclustijd. Met als resultaat de productie van meer onderdelen per uur, wat zich vertaalt in hogere winsten.”

Palletwissel in 9 seconden

Bij een extreem snelle fiberlaser is een geautomatiseerde material handling-oplossing die gelijke tred houdt met de snijsnelheid, onmisbaar. De lasersnijmachines van Eagle zijn daarom uitgerust met een palletwisselaar, die in 9 seconden wisselt. “Ook op dit gebied hebben wij de lat nogmaals hoger gelegd”, verklaart Brena. “Dit heeft een enorme impact op de productiviteit en de kostenreductie. Een snelle palletwisselaar scheelt uren per week.”

De marketing directeur van Eagle Lasers wijst in dit verband ook op de aanzienlijk tegenomen vraag naar high mix & low volume orders. Deze ontwikkeling betekent dat bedrijven sneller moeten kunnen omstellen. “De trend van de markt is productiviteit door procesoptimalisatie. Bedrijven moeten knelpunten zoals repetitieve taken, fouten of vertragingen minimaliseren en tegelijkertijd flexibel, snel en klaar zijn om 24/7 te werken, ook zonder toezicht en zonder daarbij in te boeten aan productkwaliteit. Dit maakt automatiseringstechnologie een kritieke factor voor elk bedrijf, en daarom groeit deze zo hard. Automatisering wordt noodzakelijk voor elke branche die concurrerend wil blijven.”

Kortere werkcycli

Want juist een automatiseringssysteem resulteert in een verbeterde efficiëntie en productiviteit. Brena: “Dankzij automatiseringssystemen kunnen fabrikanten profiteren van een sneller proces voor het laden en lossen van materialen, wat resulteert in kortere werkcycli. Het implementeren van een automatiseringssysteem betekent ook een verhoogde productiecapaciteit, omdat de gebruiker de lasersnijder voortdurend voedt met materiaal en zijn volledige potentieel benut. Bovendien kan hij verschillende programma’s zonder toezicht uitvoeren, waardoor de snijtijd wordt gemaximaliseerd en 24/7 productie mogelijk is.”

Als ander voordeel noemt Brena dat een lasersnijder die werkt met een intelligent ontworpen automatiseringssysteem, veel waardevolle productieruimte bespaart. Dankzij de compacte constructie en het ontwerp van opslagtorens optimaliseert de fabrikant de ruimte voor opslag en material handling. “Kortom, dit soort oplossingen staat niet alleen als een productiviteitsbooster, maar ook als een betrouwbare verbinding tussen magazijn en productie, én ze zorgen voor herhaalbaarheid en precisie van best practices.”

Eagle Lasers wil ook op de lange termijn voorop blijven lopen in innovatie. Niet alleen met hoge vermogens, maar met een heel machine-ecosysteem dat naadloos werkt om die krachten te benutten zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en nauwkeurigheid. “Zoals gezegd zijn versnelling, dynamische beweging en automatisering daarbij essentieel”, aldus Brena. “Maar dat geldt ook voor gespecialiseerde software en technologieën die sneller snijden, beter gebruik van restmateriaal en energiebesparing mogelijk maken. Onze machines zijn ontworpen zonder compromissen op het gebied van kwaliteit voor elk onderdeel. We weten dat onze snijkop uniek is, en er zijn meer innovaties en nieuwe releases onderweg.”

Samen met MML op TechniShow

Op TechniShow presenteert Eagle Lasers zich samen met het Belgische bedrijf MML, dat de fiberlasers exclusief op de markt brengt in de Benelux. Gepresenteerd wordt de iNspire 30 kW, met 6G-versnelling en de palletwisselaar van 9 seconden, plus andere unieke standaardfuncties van de machine, zoals de nieuwste versie van de gepatenteerde eVa-snijkop. De Poolse machinefabrikant heeft een innovatieve en wat onconventionele manier bedacht om haar nieuwste technologie te presenteren: de Power your Future Metal Tour 2022. Het is een frisse, nieuwe aanpak met zelfs een speciale pagina met alle tourdata en belangrijke informatie over deze reismachine. “Bezoekers van TechniShow kunnen uit de eerste hand zien en ervaren wat we bedoelen met ‘Ideale machine’”, zegt Camillo Brena. “Ik heb er alle vertrouwen in dat onze iNspire een van de belangrijkste attracties op de beurs zal zijn.”

Eagle Lasers & MML zijn deelnemers TechniShow

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

TechnishowNieuws

Metaalbewerken is geen rocketscience

24-08 Partsupply is een bedrijf dat zich bezig houdt met de fabricage van maakdelen voor…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X