Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

Terwijl het gisteren leek alsof de auto-industrie de norm stelde op het gebied van hygiëne-eisen, zijn dat vandaag de dag totaal verschillende industriële sectoren met specifieke eisen. Op deze veranderingen reageert Ecoclean, leverancier van machines en systemen voor industriële componentenreiniging, oppervlaktebewerking en automatisering met een toekomst- en marktgerichte diversificatiestrategie.

Met de veranderingen in veel industriële sectoren veranderen ook de taken op het gebied van industriële componentenreiniging. Dit vereist dat fabrikanten hun product- en dienstenportfolio’s meer diversifiëren.

Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de automobiel- en toeleveringsindustrie, machinebouw, bevestigingstechniek, sieraden- en horloge-industrie en lucht- en ruimtevaart nu ook nieuwe oplossingen worden aangeboden voor hightech industrieën.

High Purity

Daartoe behoort bijvoorbeeld de toeleveringsindustrie van de halfgeleiderindustrie. Om met behulp van EUV-lithografie steeds kleinere en krachtigere microchips te kunnen produceren, worden extreem hoge reinheidseisen gesteld aan de componenten van de productieapparatuur. Naast uiterst fijne restverontreinigingen in het nanometerbereik en strenge specificaties met betrekking tot filmische verontreinigingen, spelen de snelheden van ontgassing voor organische stoffen en restvocht evenals ‘verboden’ stoffen/elementen een cruciale rol in de kwaliteit.

Vergelijkbaar strenge reinheidseisen moeten worden nageleefd bij vacuümcomponenten voor de UHV-, XHV- en UCV-sectoren – bijvoorbeeld in krachtige lasersystemen en hightech meet- en analyseapparatuur. Precisie-optieken, micro-optische componenten en sensorsystemen, o.a. voor gedeeltelijk geautomatiseerd en autonoom rijden en digitaliseringstoepassingen in de industrie, vereisen eveneens een hoge mate van zuiverheid voor een langdurig foutloze werking.

Voor deze uitdagende taken biedt Ecoclean toepassingsspecifieke oplossingen, reikend van de voor-, tussen- en eindreiniging, aansluitend op of geïntegreerd in een cleanroom. Voor het ontwerp van de proces- en systeemtechnologie beschikt het bedrijf over eigen testcentra met cleanrooms en bijpassende meettechnologie.

Medische technologie

Hoge reinheidseisen zijn in de medische technologie altijd al gebruikelijk geweest. Met de introductie van de Europese Medical Device Regulation (MDR) zijn de eisen voor het reinigen van medische hulpmiddelen zoals implantaten, instrumenten en apparaten, evenals voor de kwalificatie, documentatie en traceerbaarheid van de processen aanzienlijk strenger geworden. Om de uiteenlopende taken in de medische technologie efficiënt, duurzaam en op een manier die voldoet aan de eisen het hoofd te bieden, biedt Ecoclean niet alleen een compleet portfolio van gekwalificeerde reinigingssystemen.

De samenwerkingen met gerenommeerde partners maken bovendien het realiseren van turnkey projecten met bijpassende verpakkings- en cleanroomoplossingen mogelijk. Speciaal voor de medische technologie ontwikkelde software, RFID-technologie en audit trail garanderen dat aan alle eisen op het gebied van componentidentificatie, documentatie en traceerbaarheid wordt voldaan. Bovendien bieden de experts van het bedrijf desgewenst ondersteuning bij de kwalificatie (IQ, QQ en PQ). Dankzij de omvattende kennis op het gebied van de medische technologie en regelgeving in combinatie met uitgebreid uitgeruste technologiecentra kan voor elke reinigingstaak de technisch en economisch optimale oplossing worden ontwikkeld.

Groene waterstof

Met de instap in de ontwikkeling, productie en verkoop van elektrolysers voor de productie van groene waterstof en oplossingen voor het gebruik ervan, opent het bedrijf een nieuw business gebied. Daartoe hebben Ecoclean en het Centrum voor Zonne-energie en Waterstofonderzoek Baden-Württemberg (ZSW) hun expertise gebundeld in het gezamenlijke project EcoLyzer BW. Op basis van de door ZSW ontwikkelde, robuuste en goed geteste systeemtechnologie voor alkalische druk-elektrolyse, en de competentie en de decennialange kwalificatie in procestechnische machinebouw en industriële productietechnologie van Ecoclean worden elektrolysers ontworpen als modulair systeem met compacte standaardmodules.

Deze maken met vermogensklassen van in eerste instantie 1 tot 10 megawatt de eenvoudige en kostenefficiënte constructie mogelijk van elektrolyzers die kunnen worden aangepast aan een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld in de industrie, mobiliteit, energievoorziening voor woonwijken en opslag van regeneratief geproduceerde, overtollige energie uit windturbines en fotovoltaïsche systemen. Een eerste oplossing op dit gebied werd in september voltooid met een proefopstelling voor alkalische druk-elektrolyse. Deze maakt het mogelijk om elektrolysestacks met een vermogen tot 500 kW en een diameter van 1.200 mm te testen en te valideren.

Ecoclean
Stand 321

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Toeleveren

Op de Precisiebeurs bij Schwer Fittings: ZeroCon®

07-11 De klanten in de Benelux-landen worden bediend vanuit de vestiging in Nuenen (Zuidoost-Brabant). Het…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

Toeleveren

Laser Technology Janssen toont advanced metal foil based micro productions

02-11 Tijdens de Precisiebeurs laat LTJ  een treffend voorbeeld zien van een onderdeeltje dat met…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?