Een koel klimaat op de werkvloer!

Frisse lucht en een goede luchtkwaliteit zijn van groot belang, niet alleen in huis, maar ook op de werkvloer. Het beïnvloedt ons welbevinden en de productiviteit van onze medewerkers. Een gezond binnenklimaat voorkomt klachten en problemen. Niet alleen de juiste temperatuur, maar ook optimale luchtvochtigheid, luchtbeweging en luchtreinheid maken productieruimten comfortabel. Iets waar de overheid in de industrie specifieke eisen aan stelt. AliusClimate is dé specialist in duurzame klimaatbeheersing. Ze optimaliseren het klimaat bij industriële bedrijven, waardoor energiekosten dalen en de CO2 uitstoot wordt verminderd.

ImpAero; de klimaatunit
Warmte van vervuilde, afgevoerde lucht die gebruikt wordt voor het opwarmen van nieuwe, schone lucht die naar binnen wordt geblazen: dat is warmteterugwinning. Wel zo slim, want door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Maar de ImpAero is meer dan een warmtewisselaar. Het is een modulaire klimaatkast. Afhankelijk van de specifieke eisen en wensen wordt de klimaatkast ontworpen en al dan niet voorzien van verwarmingselementen, een koelmodule, geluidsdempers of filters.

De werking van de ImpAero is gebaseerd op het tegenstroomprincipe. Dit principe maakt het mogelijk om tussen twee luchtstromen energie (warmte) over te dragen. Over een lengte van 8 meter worden de luchtstromen door middel van vele honderden kanalen gescheiden langs elkaar geleid. De af te voeren lucht geeft via de ImpAero zijn warmte af aan de koelere binnenkomende buitenlucht. Die buitenlucht wordt daardoor voorverwarmd en dat bespaart energie. De ventilatiewaarden (luchttoevoer en -afvoer) zijn altijd in balans (balansventilatie).

Frisse-lucht-en-een-goede-luchtkwaliteit-zijn-van-groot-belang,-niet-alleen-in-huis,-maar-ook-op-de-werkvloer.

Dankzij de slimme software waarmee de ImpAero is uitgevoerd is het gemakkelijk om het klimaat in hallen of gebouwen te monitoren, te controleren én bij te sturen. Het bewaken van de temperatuur, de luchtkwaliteit en het energieverbruik is in realtime te monitoren via verschillende devices. Hierdoor worden storingen en veranderingen snel zichtbaar, waardoor problemen snel opgelost of voorkomen kunnen worden.

Comfort en energiebesparing in de lasindustrie
In de industrie stelt de overheid specifieke eisen met betrekking tot de luchtverversing en luchtkwaliteit. De ImpAero zorgt in deze sector voor een duurzame en adequate oplossing. Arjan Smets, projectleider AliusClimate zegt hierover; ‘’De ImpAero is perfect voor het transport van warmte tussen de schone en vervuilde lucht. In lashallen bijvoorbeeld, verbetert het binnenklimaat door de afvoer van lasrook en het inblazen van schone, zuivere lucht. En werknemers worden niet meer aan hinderlijke lasdampen of tocht blootgesteld.” Niet alleen optimale balansventilatie en maximaal comfort dus, maar de ImpAero zorgt voor warmteterugwinning voor een aanzienlijke energiebesparing. De klimaatunit is voorzien van verwarmingselementen en een koelmodule. Smets; ‘’Verwarmen in de productiehal wordt hierdoor overbodig, koude trek verdwijnt en er gaat nauwelijks tot geen energie verloren. Zo ontstaat een geïntegreerde klimaatoplossing. Het resultaat: tevreden medewerkers, verhoogde productiviteit en lager energieverbruik.’’ 

Koelen tegen minimale energiekosten
Naast het terugwinnen van warmte zijn er ook volop koelingsmogelijkheden met de ImpAero. Arjan Smets; “Er kan gebruikt worden gemaakt van goede buitenluchtcondities, bijvoorbeeld die tijdens koele zomernachten. Zo is er direct koele buitenlucht in het pand te brengen, terwijl warme lucht nog steeds uit het pand wordt weggenomen. Zo is er een efficiënte vorm van free-cooling”. Wanneer deze condities niet voorhanden zijn, kan er gebruik worden gemaakt van diverse andere koelbronnen en ook een indirecte adiabatische koeling. Projectleider Smets; “Dit systeem maakt gebruik van de gratis verdampingsenergie. Door de lucht rondom de wisselaar te bevochtigen met nozzles, koelt de temperatuur drastisch af. De buitenlucht die via de gescheiden luchtkanalen langs deze vochtige lucht stroomt, wordt zo afgekoeld zonder dat er vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Op deze manier is koeling tot 100kW mogelijk door middel van slechts enkele liters water per minuut.”

Meer dan een leverancier
Met AliusClimate haalt u niet alleen ventilatietechniek in huis. Samen met partners, een groep van gespecialiseerdere installateurs, staan ze garant voor een energie-efficiënte oplossingen in duurzame klimaatbeheersing. Meer comfort, betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik en lagere kosten staan centraal in de dienstverlening. Of u nu een optimale ventilatieoplossing zoekt of een advies in duurzame energiebesparing!

Wilt u meer weten over AliusClimate? Kijk dan eens op www.aliusenergy.nl/climate.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X