Eerste Cubebox staat al bij Beusink Verspaning

Limas viert op METAVAK de officiële première van de Cubebox robotlaadsystemen. Ondertussen is de eerste Cubebox in Nederland reeds operationeel bij Beusink Verspaning in het Twentse Markelo.

Net gearriveerd: De Cubebox Blues DR bij Beusink Verspaning. Hij is geleverd met acht lades (van elk 1200 bij 600 mm) en een omkeerstation. In de lades kan Beusink 200 producten kwijt.

De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de grootste CNC-machine leverancier in Turkije, die net als Limas dealer is voor de Duitse machinefabrikant Spinner. Mede dankzij deze connectie kreeg Limas het exclusieve dealerschap in handen.

Betaalbare CNC-automatisering

Volgens Limas-directeur Hans Blomen is dit een interessant product voor de Nederlandse verspaners omdat prijs van de Cubebox aanzienlijk lager ligt dan andere robotcellen. “Met Cubebox kunnen we een betaalbare industriële CNC-automatisering bieden die concurreert met cobots. Voor de kosten die je uiteindelijk dikwijls kwijt bent als je een frees- of draaimachine met een cobot automatiseert, krijg je met de Cubebox een volwaardige industrierobot en software waarmee je in 4 stappen de robot programmeert. Hij is uitgerust met een industriële Fanuc robot, die is gebouwd om jarenlang probleemloos gewichten te handlen.”

Beusink Verspaning

Het eerste bedrijf dat zo’n robotlaadsysteem in huis heeft gehaald, is Beusink Verspaning. Wouter Beusink is vier jaar geleden met dit bedrijf gestart. Destijds in zijn eentje met twee machines, tegenwoordig staan er in de werkplaats zo’n tien draai- en freesmachines, die worden bediend door vijf medewerkers. Beusink Verspaning is een totaalleverancier van mechanische onderdelen en kan frezen tot maximale afmetingen van 1100x570x500 mm en draaien tot een lengte van 1,5 meter tot diameter 350 mm. “We doen alles wat te draaien en te frezen is, van kunststof tot duplex”, zegt Wouter Beusink. “Daarbij streven we naar een gezonde mix van enkelstuks, kleine en wat grotere series.”

Meer productie-uren

Automatisch beladen is niet nieuw voor Beusink. Zijn 5-assige Fehlman bewerkingscentrum is reeds voorzien van palletbelading. Een mooie order van een klant voor een product dat tot midden volgend jaar in twee types moet worden gedraaid, maakte het noodzakelijk om ook een draaibank te gaan automatiseren. “We zijn dat product in eerste instantie handmatig gaan draaien. Maar de aantallen moesten omhoog en de productie moest door kunnen lopen. We hadden dus behoefte aan meer productie-uren en ik wilde ook mijn medewerkers ontzien. Want als ik hen zeg dat ze tot volgend jaar zomer dit product moeten maken, lopen ze weg. Door dit product te automatiseren, kunnen zij ander werk doen.”

Plug-and-play robotcel

Beusinks oog viel op de Cubebox, mede vanwege de gunstige prijs. Deze robotlaadcel is beschikbaar in drie varianten. Bij de Twentse verspaner is de Cubebox Blues DR geplaatst, een plug-and-play robotcel voor standalone CNC-machines. Hij is geleverd met acht lades (van elk 1200 bij 600 mm) en een omkeerstation. In de lades kan Beusink 200 producten kwijt. De bewerking duurt per product 3 à 4 minuten. Inclusief de wisseltijden betekent dit dat de Victor draaibank dankzij de Cubebox 13 à 14 uur onbemand kan draaien. “We hebben ook naar een cobot gekeken met producten op een tafel, maar die leverde ons te weinig onbemande tijd op. Dat was niet rendabel”, aldus Beusink.

De cubebox is leverbaar in drie varianten. De Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen.

De cubebox is leverbaar in drie varianten. De Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen.

Andere productlijnen

De Cubebox Blues DR is leverbaar met maximale handlinggewichten van 7 kilogram (DR Mini), 12 of 35 kilo (DR en DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de Robocam software van Tezmaksan. De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. De werkstukdiameter bedraagt bij de grootste versie maximaal 750 mm.
De andere twee Cubebox productlijnen zijn de Blues RT en de Soul. De Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De RT is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg handling gewicht. De Soul is voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar.

Snel programmeren

Alle Cubebox systemen worden geleverd met de zelf ontwikkelde Robocam software, volgens Hans Blomen één van de sterke kanten van het systeem. Het inlezen van een CAD-tekening is voldoende om het werkstuk voor de robot te programmeren. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in vier stappen via de eenvoudige dialoogbesturing. Bij de Cubebox DR kan men voor elke lade een ander werkstuk programmeren. Zo kan men kleine series verschillende producten onbemand frezen of draaien.

Duurzame oplossing

De grootste troef van de Cubebox is volgens Blomen de prijs. Een complete robotcel op basis van de Fanuc industrierobot voor 12 kg ligt op een vergelijkbaar investeringsniveau als van een gemiddelde cobot, inclusief grijperset, inlay, plaatsing en koppeling met de CNC-machine. “Hiermee haal je een industrierobot in huis inclusief software om snel en gemakkelijk de robot te programmeren. De Cubebox concurreert vanwege de prijs en het totale pakket vooral met de cobots, die weliswaar aantrekkelijk geprijsd lijken maar die op termijn minder duurzaam blijken te zijn dan een echte industrierobot.”

Limas
Stand F137

Komt u ook naar de METAVAK? Registreer u hier voor gratis toegangskaarten!

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Tezmaksan breidt Cubebox-serie uit tot tien modellen

17-01 Het belangrijkste voordeel van het Cubebox-systeem is dat het ononderbroken werkt. Omdat het 24…

Automatisering

De vaardigheidskloof in CNC-automatisering overbruggen

06-12 Robots hebben een ongeëvenaard vermogen om steeds terugkerende, ingewikkelde taken met precisie en consistentie…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?