EHBO-pakket op maat voor MKB-metaal

Het Preventiefonds, een initiatief van Koninklijke Metaalunie, MEVAS en Zilveren Kruis, gaat nauw samenwerken met het Rode Kruis. Deze samenwerking sluit goed aan op het doel van het preventiefonds: werknemers gezond aan het werk houden, ook als ze langer moeten doorwerken.

 

Om verzuim en/of gezondheidsklachten te voorkomen draagt het Preventiefonds onder andere bij aan de aanschafkosten van preventieve middelen zoals gehoorbescherming, beeldscherm- en veiligheidsbrillen en EHBO-middelen/cursussen. Het Rode Kruis heeft samen met het Preventiefonds op maat gemaakte EHBO-cursussen en bijbehorende EHBO-panelen voor de metaalsector ontwikkeld. In de cursussen wordt aandacht besteed aan specifieke EHBO-handelingen voor de metaalsector, zoals eerste hulp bij contact met gevaarlijke stoffen, bij metaalsplinters in het oog of bij een val van hoogte. Voor het ontwikkelen van de EHBO-cursussen heeft Rode Kruis een film opgenomen bij Vink Systemen in Katwijk. Bij dit Metaalunie-lid ging de samenwerking ook officieel van start met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en de uitreiking van een EHBO-wandpaneel.

Onnodige zorgkosten voorkomen
“Een gezonde en veilige werksituatie is van groot belang. Voor werkgevers betekent dat minder verzuim en een hogere productiviteit. Voor werknemers die een langere weg hebben te gaan tot hun pensioen, is het belangrijk dat ze die weg blijvend gezond en veilig kunnen bewandelen”, zegt Jos Kleiboer, directeur beleid van Metaalunie en voorzitter van het Preventiefonds. “Daarom heeft de metaal al nadrukkelijk ingezet op arbo: met bijvoorbeeld haar sociale partners in het 5xBeter-project en een branchespecifieke RI&E. De samenwerking tussen het Rode Kruis en het Preventiefonds is hierop een waardevolle aanvulling en voorkomt onnodige zorgkosten.”

Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis, vindt het Preventiefonds een van de belangrijke zorginhoudelijke onderdelen van de collectieve zorgverzekering voor Metaalunieleden. “Zorg draait niet alleen om kortingen op premies, maar vooral om de inhoud. In dit geval om preventiemiddelen, opleidingen en trainingen. Door de samenwerking met het Rode Kruis komt preventie op de werkvloer nog dichterbij.”. Frank Asser, manager Corporate Partnerships van het Rode Kruis, is blij met de verbinding met Zilveren Kruis: “Het is een bijzondere samenwerking die heeft gezorgd voor een totaalpakket aan diensten specifiek gericht op de metaal.” Hij hoopt dat deze samenwerking eraan bijdraagt dat veel meer mensen EHBO-vaardigheid verkrijgen. “Niet alleen op het werk, maar ook thuis of op de sportclub. Als je weet wat je moet doen, ben je eerder bereid anderen te helpen”, aldus Asser.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunieleden mogen NL sticker gebruiken in buitenland

09-05 Om het goede imago van Nederlandse (MKB-maak)bedrijven in het buitenland kracht bij te zetten,…

Personeel en Opleiding

Safety on pole position

08-05 Dat veiligheid hand in hand kan gaan met topprestaties leveren, laat de Formule 1…

Bedrijf en Economie

Afnemende orderposities, verwachtingen positiever

17-04 Het sterke herstel van de binnenlandse orderpositie in het vierde kwartaal van 2022 is…

Bedrijf en Economie

Nieuwe website Metaalunie is visitekaartje voor MKB-maakindustrie

13-04 Metaalunie.nl is daarmee niet alleen het belangrijkste visitekaartje van de vereniging, maar van en…

Personeel en Opleiding

€ 10.000 voor Walhallab

13-03 Op 20 januari van dit jaar nam Fried Kaanen afscheid als voorzitter van de…

Personeel en Opleiding

Verbetercheck Fysieke Belasting vernieuwd

08-03 Productiewerk in de metaal is vaak fysiek zwaar. 30% van het verzuim in deze…

Toeleveren

Kennisprogramma Maakindustrie Expo breidt uit

08-03 Ook komt er op de eerste beursdag een avondprogramma met TNO en is er…

Bedrijf en Economie

Metaalunie vraagt aandacht voor productie-innovatie in Tweede Kamer

15-02 “De overheid moet concreet de kansen van productie-innovatie voor MKB-maakbedrijven, zeker in relatie tot…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021