Elektrisch aangedreven, gerobotiseerde buigcel LVD

0

Een van de primeurs die LVD onlangs presenteerde op de Euroblech, was de Dyna-Cell. Dit is een gerobotiseerde buigcel met een snelle elektrisch aangedreven afkantpers. De afkantpers en de robot functioneren als een compacte eenheid voor het kanten van kleine tot middelgrote stukken in verschillende batchgroottes met snelheden tot 25 mm per seconde.

De Dyna-Cell bouwt verder op de elektrische Dyna-Press. De cel combineert een Dyna-Press Pro, een afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijf-assige achteraanslag met een industriële Kuka-robot. Samen bieden ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5 x 5 m. Dyna-Cell maakt gebruik van een stapelzone voor het laden en ontladen van meerdere paletten. Afgewerkte stukken worden door de robot op de juiste pallet geplaatst. Als er een hoeveelheid kleine stukken wordt gebogen, dan kan de robot tot wel 8 uren werken. Het ontwerp van de Dyna-Cell laat toe met of zonder bediener te werken en biedt zo een oplossing voor kleine, medium en grote series.

Universele grijper
De robot heeft een unieke grijper, die is ontwikkeld en gepatenteerd door LVD voor de Dyna-Cell. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 20 x 100 mm tot 300 x 400 mm. Door zijn compactheid kan hij gemakkelijk kleine stukken hanteren en tussen de gereedschapsstations bewegen. De grijper kan aan drie verschillende kanten buigen zonder te herpakken. De zuignappen van de grijper worden bediend via offline software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Aangezien één grijper genoeg is voor alle toepassingen is de productie doorlopend.

10-10-regel
Dyna-Cell kan bovendien zowel werkstuk als robot snel programmeren volgens de 10-10-regel: 10 minuten voor aanmaak van het CAM-buigprogramma en 10 minuten voor buigen van het eerste stuk met de robot. Zelfs al worden de stukken gepositioneerd en gehanteerd door de robot, Dyna-Cell beperkt de tijd van concept tot werkstuk tot een minimum. Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd en kan de afkantpers manueel worden gebruikt.

Dyna-Cell is uitgerust met de nieuwste LVD Touch-B 15” touchscreensturing, die volledig geïntegreerd is met de LVD CADMAN software suite.