EMO Hannover 2023 World Tour blikt vooruit

Eind mei bracht de EMO World Tour een kort bezoek aan Nederland om ’s werelds grootste vakbeurs voor productietechnologie te promoten. Op EMO Hannover worden van 18 t/m 23 september de nieuwste productietechnologieën en toekomstige trends op internationaal niveau gepresenteerd.

Wilfried Schäfer (VDW), Frank Biemans (BMO Automation) en Christian Pfeiffer (Deutsche Messe) bikken vooruit op EMO Hannover 2023.

“Wij zijn ervan overtuigd dat deze toonaangevende vakbeurs een belangrijke bijdrage zal leveren aan de vooruitgang van de industrie in Nederland en België”, aldus Dr. Wilfried Schäfer, Executive Director van de EMO organisator VDW (Duitse Vereniging van Gereedschapsbouwers), tijdens de persconferentie in het Louwman Museum in Den Haag.

De laatste editie van EMO Hannover was in 2019. Toen kon de beurs rekenen op ruim 2.200 exposanten en 116.000 bezoekers, waarvan 4.000 uit Nederland. Eind mei stond de exposantenteller voor EMO Hannover 2023 op ruim 1.600 deelnemers afkomstig uit 43 landen. De verwachting is dat de aantallen van 2019 dit jaar niet worden gehaald. Schäfer verklaart: “Alle grote namen zijn uiteraard weer vertegenwoordigd op de EMO. Echter zien we dat kleine bedrijven wat terughoudender zijn ten opzichte van 2019. Dat heeft deels met economische aspecten te maken, maar ook met personeelstekort en een gebrek aan tijd. Voor deze bedrijven hebben we een digitale beurs ingericht, waar ze op laagdrempelige manier toch hun producten en oplossingen kunnen presenteren.”

Nederlandse exposanten

Tot de exposanten behoren op moment van schrijven zo’n zestien Nederlandse bedrijven, waaronder BMO Automation, Cellro, Halter, Hembrug en Style. Frank Biemans, directeur van BMO Automation, kijkt vol verwachting uit naar EMO Hannover: “De EMO heeft ons in 2019 al veel gebracht en daarom zijn we dit jaar weer van de partij. De beurs biedt de gelegenheid om onder de aandacht te komen van een internationaal publiek.

Door onze eerste EMO-deelname hebben we veel nieuwe contacten gelegd. Dit jaar zal dat niet anders zijn. We presenteren dit jaar twee primeurs op de beurs dus er is reden genoeg om onze stand te bezoeken.” Hoewel Biemans tijdens de persconferentie nog niet het achterste van zijn tong liet zien met betrekking tot de nieuwe primeurs, geeft hij al wel een tipje van de sluier.

Omdat productieprocessen dankzij automatiseringsoplossingen bij de meeste maakbedrijven al zo goed zijn ingericht, ontstaat er vaak een bottleneck in de afhandeling van geproduceerde werkstukken. Vakmensen zijn, zeker na een periode onbemand produceren, daardoor veel tijd kwijt met het verplaatsen van werkstukken. De innovaties van BMO zijn ontwikkeld om de logistiek na het productieproces te optimaliseren, zodat vakmensen de handen vrij houden voor uitdagende taken.

De EMO persconferentie vond dit jaar plaats in het Louwman Museum in Den Haag.

De EMO persconferentie vond dit jaar plaats in het Louwman Museum in Den Haag.

EMO behandelt hedendaagse thema’s

Productietechnologie bevindt zich midden in een industriële transformatie, maar maakt ook deel uit van de oplossing. Dit wordt op de EMO Hannover 2023 gedemonstreerd aan de hand van zogenaamde Future lnsights. “Productietechnologie is de drijvende kracht achter de technologische vooruitgang in de industriële productie en onmisbaar voor een moderne, concurrerende industrie van een land. Bovendien moet de industrie anticiperen op nieuwe politieke prioriteiten, nieuwe wetgeving en wereldwijde overeenkomsten, zoals de Europese Green Deal.

Productiviteit, kwaliteit en flexibiliteit behoren daarom tot de eerste vereisten van een toekomstbestendig maakbedrijf. Digitalisering geeft een extra impuls aan deze doelstellingen: Processen winnen aan efficiëntie en duurzaamheid, procedures worden flexibeler en nieuwe strategieën voor waardecreatie en business modellen worden geboren”, zegt Schäfer. ‘lnnovate Manufacturing’ is dan ook de slogan van EMO Hannover. Enerzijds is het een oproep om te investeren in nieuwe technologieën. Anderzijds moedigt het fabrikanten aan om hun nieuwste innovaties en oplossingen te presenteren.

Business en Connectivity

Eén van de Future lnsights is ‘The Future of Business’. Dit thema richt zich op nieuwe markten, nieuwe bedrijfsmodellen en de kansen en mogelijkheden die te behalen zijn met een bedrijfscultuur die innovatie vooropstelt. In deze context vertegenwoordigt EMO Hannover een breed platform van kennis, niet alleen over technologie, maar ook over organisatie, strategieën en methoden binnen bedrijven.

‘The Future of Connectivity’ behandelt de trends die van invloed zijn op alle aspecten van Industrie 4.0, het lndustrial Internet of Things (lloT), digitale bedrijfsmodellen, predictive maintenance, machine learning, connectiviteit, interoperabiliteit, kunstmatige intelligentie en augmented en virtual reality toepassingen. Tegenwoordig zijn IT en software engineering sleutelfactoren voor productietechnologie, en datamining een kans voor nieuwe bedrijfsmodellen.

Connectiviteit vormt de basis voor verticale netwerken in de fabriek en voor horizontale netwerken met leveranciers en klanten via de waardeketen. EMO Hannover 2023 presenteert deze twee als het nieuwe centrale thema IOT in Production. “Het is de bedoeling dat hierin alle aspecten van de digitale fabriek worden samengebracht”, vertelt Schäfer.

Umati groeit als standaard

Een belangrijke basis voor connectiviteit wordt gevormd door open interface-normen voor de communicatie tussen machines, apparatuur en software. Sinds een aantal jaren werkt Duitsland aan de ontwikkeling van een ‘Global Production Language’ gebaseerd op OPC UA, internationaal gepromoot onder de merknaam umati. Inmiddels heeft de nieuwe standaard wereldwijd veel bijval gekregen. EMO Hannover 2023 zal met een aantal fabrikanten en systemen live demonstreren hoe connectiviteit werkt vanaf de werkvloer tot aan de IT-structuur en hoe de verkregen gegevens kunnen worden gebruikt om de productie te optimaliseren.

Duurzaamheid mag niet ontbreken

Ten slotte richt de ‘Future of Sustainability in Production’ zich op de integratie van duurzaamheid. “De beurs presenteert preventieve benaderingen, oplossingen en concepten voor een duurzame, klimaatneutrale productie. Hiermee wil EMO antwoorden geven op belangrijke vragen over het bereiken van een circulaire economie in de productie, circulaire waardecreatie, energie-efficiënte productie, duurzame toeleveringsketens en voor een veilige werkomgeving. Niet alleen de vele individuele exposanten en hun oplossingen komen aan bod, maar ook de Future of Sustainability in Production Area biedt een diepgaand inzicht duurzaamheid. De nadruk zal worden gelegd op energie-efficiëntie, een onderwerp dat tot nu toe vaak is verwaarloosd, maar een enorm potentieel belooft.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duitsland blijft export-wereldkampioen werktuigmachinebouw

20-03 “We verdedigden daarmee onze wereldtitel tegen China en Japan”, zegt directeur Markus Heering van…

TechnishowNieuws

BMO, Clever Bending en Smart Factory genomineerd voor TechniShow Innovatie Award

27-02 BMO BMO gaat op voor de prijs met de slimme OptiVice machineklem en het…

Automatisering

Jan Segers verdubbelt spindeluren met robot

30-01 “Drie uren uitleg hebben we gehad. Toen stelde de technieker voor: leg er materiaal…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie verwacht productiedaling in 2024

22-01 Sinds begin vorig jaar zijn er duidelijke tekenen van een vertraging van de binnenkomende…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

Orderintake Duitse werktuigmachinebouw laat nog geen ommekeer zien

13-11 De binnenlandse bestellingen lagen 8 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de…

Plaatbewerking

umati richt zich op internationale vormtechnologie

11-11 Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie en projectmanager van umati bij de VDW,…

Bedrijf en Economie

EMO 2023 noteert 92.000 bezoekers en 1.850 exposanten

25-09 Sterke punten van EMO 2023 waren onder meer de internationaliteit van de exposanten en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV