EMO Hannover zit al op ruim 2000 exposanten

Voor de EMO Hannover hebben zich al 2030 bedrijven aangemeld. Dit maakte de organisatie van ‘s werelds belangrijkste vakbeurs voor metaalbewerking bekend tijdens een internationale persconferentie bij John Deere in Mannheim.

60 procent van de exposanten komt niet uit Duitsland, maar uit 39 andere landen. Van de exposanten zijn er 1500 afkomstig uit Europa, dat daarmee haar technologisch leidende positie op het gebied van metaalbewerkingsmachines bevestigd. Een vijfde deel van de exposanten is afkomstig uit Azië.

Intelligentie in productie
De EMO Hannover vindt plaats van 16 t/m 21 september. Hier zullen internationale fabrikanten van productietechniek onder het motto ‘Intelligence in Production’ hun producten, oplossingen en diensten presenteren. “Met het thema Intelligence in Production toont de EMO Hannover vakbezoekers uit de hele wereld hoe zij hun uitdagingen op het gebied van de productie nu en in de toekomst het best kunnen oplossen“, aldus Christoph Miller, Managing Director EMO Hannover bij EMO-organisator VDW (Vereniging van Duitse Gereedschapsmachinefabrieken). “De EMO is de etalage voor de wereld. Hier komt alles en iedereen op het gebied van gereedschapsmachines bijeen: investeringsbeslissers uit de meest uiteenlopende branches, wereldmarktleiders op het gebied van productietechniek, vertegenwoordigers uit wetenschap en politiek. Aanbieders uit vele landen stellen hun klanten innovaties op topniveau voor. Tenslotte geeft de EMO Hannover belangrijke impulsen voor de productie van de komende jaren.“

“Voor elke fabrikant van gereedschapsmachines die internationaal zaken wil doen, is de deelname aan de EMO Hannover absoluut noodzakelijk“, daarvan is Christoph Miller overtuigd. Gebruikers van gereedschapsmachines vinden in Hannover de juiste productietechniek en bekwame gesprekspartners. Dat geldt evenzeer voor makers van kleine series als voor producenten van massaproducten.

In 2011 bekeken 140.000 vakbezoekers uit meer dan 100 landen het aanbod van de EMO Hannover. Het aandeel buitenlandse bezoekers bedroeg 36 procent. Ongeveer twee derde van de gasten kwam uit Europa.

De omvang van de EMO (tijdens de vorige beurs 180.000 vierkante meter netto beursoppervlak) garandeert elke bezoeker een omvattend overzicht van de intelligente productietechniek uit de sectoren verspanende en omvormende gereedschapsmachines, productiesystemen, precisiegereedschappen, meettechniek, geautomatiseerde materiaalstroom, CAx-technologieën, besturings- en aandrijftechniek en toebehoren. De strikte indeling van de beurs volgens productzwaartepunten zorgt er bovendien voor dat de bezoeker zich snel kan oriënteren en hij snel zoekt wat hij vindt.

De grootte en de positie van de EMO Hannover als belangrijkste beurs voor de internationale metaalbewerking zetten de exposerende bedrijven ertoe aan, machines in dimensies en aantallen te tonen zoals deze op geen enkele andere manifestatie zijn aan te treffen. De bezoeker kan het product zien en vastpakken en kan zich aan de hand van het product laten uitleggen wat het kan en wat de voordelen ervan zijn. Tijdens de EMO Hannover 2011 werd 47.000 ton aan machines en beursmateriaal naar het beursterrein getransporteerd.

Voor klanten uit de hele waardeketen van de metaal is de EMO Hannover een vaste datum in de agenda. Zo komen in het bijzonder uit de voertuigbouw, lucht- en ruimtevaart, machine- en installatiebouw, elektrotechniek, fijnmechanica, optica, metaalverwerkende industrie en medische techniek, maar ook uit vele andere takken.

De vakbezoekers tijdens de laatste EMO waren voor ruim twee derde werkzaam in de industrie, in het bijzonder in de machine- en installatiebouw en in de automobielindustrie. Beide industrietakken zijn met een aandeel van 66 procent de twee belangrijkste afnemende branches voor gereedschaps­machines. In het bijzonder kwamen er in 2011 meer klanten uit de internationale automobielindustrie, die wereldwijd investeert in uitbreiding van productiecapaciteit en in nieuwe modellen, motor- en aandrijftechnologieën.

Belangrijk innovatie- en investeringsforum
Productie-experts reizen met hoge verwachtingen naar de EMO in Hannover, want traditioneel is deze het belangrijkste innovatieforum voor metaalbewerking wereldwijd. Daarom is de beurs ook voor de exposanten de belangrijkste mijlpaal, waar ze met veel inspanningen naar toe werken om hun nieuwe machines en ontwikkelingen op de hele markt te kunnen presenteren. Als geen andere manifestatie wereldwijd zien ze de EMO Hannover als unieke mogelijkheid om zich voor een internationaal publiek ten opzichte van de concurrentie te positioneren en te profileren.

Producerende ondernemingen, of ze nu consumptiegoederen, voertuigen, medische techniek of energietechniek produceren, staan tegenwoordig wereldwijd voor vergelijkbare uitdagingen. Hun eigen afnemers verwachten onafhankelijk van de productiestandplaats een brede diversiteit aan hoogwaardige producten met een goede prijs en indien mogelijk vervaardigd op een voor het milieu onschadelijke wijze. Voor de aanbieders van gereedschapsmachines betekent dat meer flexibiliteit, betere kwaliteit, machines met zuinig materiaalverbruik en nieuwe productieconcepten waarmee ook materialen als titaan en combinatiematerialen kunnen worden bewerkt. Vaak wordt daarvoor het volledige machineconcept herzien, inclusief gereedschappen, besturingen, aandrijfcomponenten, meetmiddelen en IT-componenten. Optimalisatie van de aansluiting van de machine of het productiesysteem op het totale productieproces levert voordelen op verschillende terreinen op.

Dat de EMO intensief als investeringsplatform wordt benut, toont het grote aandeel investeringsbeslissers onder de bezoekers. Driekwart van de beursbezoekers gaf in 2011 tijdens een enquête aan betrokken te zijn bij investeringsbeslissingen in hun bedrijven. Meer dan twee derde van de Europese bezoekers en drie kwart van de bezoekers uit andere werelddelen kwam met concrete investeringsplannen naar Hannover. Dat de EMO voldoende oplossingen daarvoor geboden heeft, wordt gestaafd door de enquête onder de exposerende bedrijven. Velen spraken zelfs over een recordresultaat bij de machineverkopen. Volgens de enquête werden tijdens de beurs orders geplaatst met een waarde van minstens 4,5 miljard euro. Bovendien stegen de bestellingen van gereedschapsmachines in de zes maanden na de EMO Hannover ondanks de afzwakkende wereldconjunctuur weer tot een even hoog niveau als een jaar eerder.

Sleutelrol
Taken en uitdagingen zij er echter onafhankelijk van de economische ontwikkeling genoeg. Groeiende verstedelijking, grote behoefte aan krachtige infrastructuur, hoge eisen aan mobiliteit, stijgende grondstoffenprijzen, toenemende vraag naar gezonde voeding, demografische veranderingen en sterkere behoefte aan goede medische voorzieningen zijn slechts enkele sleutelwoorden. Voor de oplossing van de meeste taken levert de industrie een belangrijke bijdrage. En in de industrieproductie speelt de gereedschapsmachine de sleutelrol. Als de wereldconjunctuur weer aantrekt zal de vraag naar moderne productietechniek en ‘Intelligence in Production’ groter zijn dan ooit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’

30-01 Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een…

MetavakNieuws

CVK Service presenteert First bewerkingscentra op METAVAK

26-09 Het bedrijf produceert een kleine range 3-assige freesbanken met een slag van 600 mm…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Verspanen

Vijfassig simultaan frezen op slechts 3,15 m2

08-09 Dit compacte bewerkingscentrum is gebaseerd op en deels uitgerust met dezelfde componenten als de…

Verspanen

Hedelius breidt Acura-serie uit met compact model

25-08 De 5-assige bewerkingscentra met draai-zwenktafel Acura 65 en 85 van Hedelius hebben een kleinere…

Verspanen

Hermle vernieuwt robotsysteem

05-06 Een hoogtepunt van de traditionele huisbeurs van machinebouwer Hermle was vorige maand de presentatie…

Verspanen

De Kort verhoogt output met investering in nieuwe Okuma’s

03-12 Als toeleverancier van fijnmechanische onderdelen had Wim de Kort nooit gedacht ooit met een…

Verspanen

Grote uitverkoop Mondiale

03-12 Mondiale organiseert een spectaculaire uitverkoop. De specialist in aan- en verkoop van zowel nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV