EMO Hannover 2023 bundelt alle trends op vier gezamenlijke stands

Van 18 t/m 23 september opent de grootste internationale vakbeurs voor productietechnologie haar deuren: EMO Hannover 2023. Op in totaal vier gezamenlijke stands presenteert de beurs de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van productietechnologie. Deze stands zullen gericht zijn op additive manufacturing, connectiviteit, cobotoplossingen en duurzaamheid.

Van 18 t/m 23 september kan de internationale maakindustrie de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productietechnologie ontdekken tijdens de EMO in Hannover. (Foto: Hainbuch)

Martin Göbel, Director Exhibitions bij de EMO-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, oftewel Duitse Vereniging van Werktuigbouwers) in Frankfurt am Main, kent de waarde van een bezoek: “Nergens anders kunnen productiespecialisten de innovaties van de sector zo van dichtbij meemaken – gepresenteerd in thematische pakketten over de hele procesketen, en altijd actueel. Wie dus in september naar de EMO Hannover 2023 komt, mag de gezamenlijke stands niet missen.”

Additive Manufacturing Area

Een productietechniek die al jaren veel aandacht krijgt op beurzen is Additive Manufacturing. Hoewel de technologie in Nederland nog wat achterblijft, zijn er in de wereld veel toepassingen te vinden voor 3D-printen. Of het nu gaat om vliegtuigbouw, medische techniek of industrieën die zich richten op duurzame technologie – additieve fabricagemethoden worden steeds belangrijker in de productie. En de zakelijke vooruitzichten zijn goed: Dat bleek onlangs uit een enquête onder de ca. 200 bedrijven die lid zijn van de werkgroep Additive Manufacturing binnen de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau). Bijna driekwart van deze bedrijven verwacht in de komende 24 maanden een opwaartse trend in hun activiteiten in Duitsland. Toch kan de technologie haar volledige potentieel alleen benutten wanneer zij met succes wordt geïntegreerd in sterk geautomatiseerde industriële procesketens. Hoe dit werkt, wordt gedemonstreerd in de Additive Manufacturing Area. Hier presenteren bedrijven baanbrekende concepten uit de hele bandbreedte van de additieve procesketen, of het nu gaat om 3D-printtechnologieën, materialen of productontwikkeling.

Future of Connectivity Area

Uiteraard kan industrie 4.0 niet ontbreken op een beurs als EMO. Net als Additive Manufacturing wordt dit thema al jaren in de spotlights gezet. Hoewel het thema voor lange tijd een ongrijpbaar containbergrip was, zijn er inmiddels allerlei concrete oplossingen beschikbaar. De EMO richt zich met de Future of Connectivity Area op de digitale productie, waarin machines met elkaar kunnen communiceren, ongeacht hun merk, leeftijd of besturing. Aan bod komen onder andere automatiseringsprocessen, slimme productie, machine learning, predictief onderhoud, IIoT (Industrial Internet of Things) en vele andere aspecten.

Open Space Cobot Solutions Area

Het derde thema dat speciale aandacht krijgt is mensen en cobots. Steeds meer bedrijven investeren fors in automatisering om hun productiviteit en concurrentiekracht op peil te houden, hun veerkracht en veelzijdigheid te vergroten en gelijke tred te houden met de groeiende vraag. Zo heeft het aantal nieuwe industriële robots dat in 2021 is geïnstalleerd voor het eerst de grens van 500.000 overschreden – een nieuw record. Met name naar cobots, of collaboratieve robots, is veel vraag. Ze vormen nu al 7,5 procent van alle geïnstalleerde industriële robots, en dit is een stijgende trend. De Open Space Cobot Solutions Area is daarom volledig gewijd aan de interacties tussen mensen en industriële robots en hun huidige en potentiële toepassingen. Fabrikanten presenteren hier onder andere grijpers, beeldverwerking, meetsystemen, software, industriële elektronica, toevoersystemen en nog veel meer.

Future of Sustainability in Production

Tot slot mag duurzaamheid natuurlijk niet ontbreken op een beurs als EMO. Duurzaam produceren is een thema dat nu al een tijdje het onderwerp van gesprek is op beurzen, seminars en open huizen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatovereenkomst van Parijs inzake klimaatverandering. Sindsdien is het duidelijk geworden: het thema duurzaamheid wordt gezien als een uitdaging van mondiaal belang die de hele samenleving aangaat. Zo heeft de Europese Unie onder meer besloten haar economie en samenleving tegen 2050 koolstofneutraal te maken. Dit heeft natuurlijk een groot effect op de verwerkende industrie. Op EMO Hannover 2023 biedt de Future of Sustainability in Production Area de ideale omgeving om kennis te maken met de nieuwste oplossingen voor de productie van morgen. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de huidige trends op het gebied van energie-efficiëntie, de integratie van hernieuwbare energiebronnen, circulaire economie en levenscyclusconcepten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Verstelbare gedempte kotterbaar

11-09 Lange gereedschapsuitsteeklengtes kunnen ervoor zorgen dat een gereedschap gaat oscilleren bij het kotteren van…

Verspanen

En dat is zeven….

10-09 Spansystemen van HWR zijn bij uitstek geschikt om zowel kubusvormige als ronde componenten optimaal…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?