ERBA Groep ontwikkelt zich tot professionele, dynamische toeleverancier

Gecontroleerd groeien, professioneler worden en tegelijk ook heel toegankelijk blijven voor iedere klant. Met dat doel voor ogen bouwt de ERBA Groep in Veenendaal aan de toekomst. Dit groeitraject is anderhalf jaar geleden gestart met de ingebruikname van 3000 vierkante meter extra productieruimte en is inmiddels voortgezet met de komst van twee hightech 3D  buislasers en een hypermoderne vlakbedlaser.

Directeur/eigenaar Erwin van Soest laat zich bij de uitvoering van zijn plannen niet afleiden door de coronacrisis. Ondanks het virus komt het werk momenteel nog goed binnen bij de ERBA Groep. “We kunnen drie weken vooruit kijken en het ziet er allemaal nog goed uit. De grote vraag is alleen of straks na de bouwvakvakantie alles ook weer goed op gang komt.”

Capaciteitssprong lasersnijden

Door het virus is de installatie van de nieuwe vlakbedlaser wel iets anders gelopen dan oorspronkelijk was voorzien, maar al met al is de hele operatie slechts enkele dagen vertraagd. Amada heeft de Ensis AJ lasersnijmachine – de eerste van dit nieuwe type in Nederland – geïnstalleerd. De medewerkers van ERBA hebben hem zelf met  het volautomatische platenmagazijn verbonden en softwarematig in de bedrijfssystemen  geïntegreerd.

Normaal zouden ze hiervoor deskundige hulp over de vloer hebben gehad, maar vanwege het virus werd die hulp nu op afstand geboden. “Dat ging eigenlijk prima”, vertelt Van Soest. “Twee weken nadat de machine hier door het dak naar binnen is gehesen, stond hij al weer onbemand een heel weekend te snijden.”

Het snijden en zetten van vlak plaatmateriaal vormt het hart van ERBA, maar de groep biedt ondertussen veel meer dan dat.
De komst van de moderne Amada machine betekent een enorme capaciteitssprong. Het is een fiberlaser met 9 kW vermogen, die drie à vier keer zo snel snijdt als de laser waarvoor hij in de plaats is gekomen. Dat komt de levertijden ten goede. De machine is echter niet alleen veel sneller, hij is ook energiezuiniger en levert een betere snijkwaliteit op. “Dat is prijstechnisch allemaal aantrekkelijk voor onze klanten”, aldus Van Soest.

Buisbewerking

Het snijden en zetten van vlak plaatmateriaal vormt het hart van ERBA Plaatbewerking en ook van Euro Equipment in Rotterdam, dat sinds een aantal jaren tot de groep behoort. De twee bedrijven beschikken samen over uitgebreide lasersnij- en kantcapaciteit en grote geautomatiseerde magazijnsystemen met in totaal meer dan duizend palletplaatsen voor de opslag van plaatmateriaal. Dit biedt ook alle ruimte voor een goed restplatenbeheer, wat een enorme flexibiliteit en veel voordeel voor de klant oplevert.

Maar de groep biedt ondertussen meer dan het snijden en zetten van vlak materiaal. Op de hoofdvestiging in Veenendaal zijn ook ERBA Buisbewerking en BVS Sociaal Metaal gevestigd. Op twee buislasers van de BLM Group, allebei voorzien van 3D snijkoppen, kan ERBA tot 250 mm rond en 200 mm vierkant materiaal snijden. 2D kan tot maximaal 15 mm dik worden gesneden, 3D tot 10 mm dik. Dit betekent een uitstekende aanvulling op de plaatbewerkingsactiviteiten, vooral omdat het lasersnijden van buizen en profielen grote ontwikkelingen doormaakt. Door de sterk verbeterde tekenpakketten gaat het buislasersnijden een deel van het plaatwerk vervangen, maar het komt ook steeds meer in de plaats van het ouderwetse zagen en vervolgens boren van U-profielen, lijnprofielen, hoekprofielen et cetera.

Veel orders die ERBA uitvoert in opdracht van klanten bestaan uit combinaties van buis- en lasersnijwerk. Van Soest; “We kunnen gemakkelijk combinatieorders van plaat- en buislasersnijwerk verwerken. Daar maken we de montagesets van die gezamenlijk op één pallet aan de klant worden geleverd. De klant hoeft alles dan alleen nog zelf te assembleren, wat ervoor zorgt dat doorlooptijden aanzienlijk verkort worden. Zo optimaliseren we samen het productieproces van onze klant.”

Dynamische toeleverancier

Daarnaast is ook BVS Sociaal Metaal een onderdeel van de ERBA Groep. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen knippen, frezen, lassen, boren/tappen, zetten en ponsnibbelen en maken kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. BVS heeft een eigen klantenbestand, maar voegt ook waarde toe aan de andere ERBA-onderdelen. Denk hierbij aan buislasergesneden onderdelen waar een aantal tapgaten in moeten komen of een grote serie zetonderdelen. “De grote meerwaarde ervan is dat steeds meer aanbestedingstrajecten eisen dat een deel van de productie sociaal dient te worden vervaardigd. Op deze manier kunnen wij aan die eisen voldoen”, aldus Van Soest.

Samen maken deze onderdelen van de ERBA Groep een professionele, dynamische toeleverancier, die goed is uitgerust met moderne machines en softwarematig top is ingericht. Bij dit alles hoort ook een prettige werkomgeving en een goede uitstraling naar de buitenwacht. Ook hier wordt aan gewerkt. De nieuwe kantine met zonneterras waar de werknemers van alle bedrijfsonderdelen elkaar ontmoeten is zo goed als klaar. En een professioneel bureau werkt aan een imago dat past bij de nieuwe status van de ERBA Groep. Binnenkort zal ERBA Groep haar nieuwe website lanceren en haar nieuwe huisstijl doorvoeren. Daarmee krijgt de ingezette professionaliseringsslag ook buiten het bedrijf een gezicht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verbinden

Amada Weld Tech Europe introduceert AWS3 weerstandslassysteem

12-12 Amada Weld Tech Europe introduceert het AWS3 Servo Motorised Active Resistance Welding System voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV