Ergonomisch langbandschuren

Langbandschuurmachines hebben doorgaans een standaard werkhoogte, maar ook bij dit soort machines zorgt de toenemende behoefte om zo ergonomisch mogelijk te werken voor nieuwe ontwikkelingen. De Duitse fabrikant Kuhlmeyer stelde op de Blechexpo de optie Ergonomic voor: een verstelbare bandhoogte, zodat de langbandschuurmachine even comfortabel kan worden bediend door zowel grote als kleine mensen.

De schuurbanden zijn middels een eenvoudige druk op de knop in hoogte verstelbaar binnen een range van 950 tot 1350 mm. Bedrijven in de Verenigde Staten investeren hier al op, nu toonde Kuhlmeyer deze optie voor het eerst in Europa. “Binnen bedrijven die deze machines gebruiken werken er vaak meerdere mensen mee”, zegt Michel van Heeswijk van Hevami. “Dat kan deze optie interessant maken.” De Ergonomic optie werd getoond op ZBS (Zwei Band Schleifmaschine). Deze machine heeft twee schuurbanden, wat bijvoorbeeld interessant is bij RVS omdat dit vaak moet worden voorgeschuurd en nabewerkt middels ScotchBrite. De banden kunnen meer dan 90 graden kantelen zodat lasnaden gelijk aan de buigradius gefinisht kunnen worden. Het product zelf kan in alle standen worden gedraaid.

Afwerken van zichtwerk
Van Heeswijk vertegenwoordigt Kuhlmeyer al sinds 2003. Hij schat dat er in Nederland zeker veertig machines van de Duitse machinefabrikant operationeel zijn. Diverse toeleveranciers in de plaatbewerking gebruiken langbandschuurmachines, maar ook leveranciers van aluminium extrusie profielen en producenten van eindproducten, zoals spoelbakken en haarden. “Overal waar het gaat om het afwerken van zichtwerk kan men zo’n machine inzetten.” Kuhlmeyer is volgens Van Heeswijk de absolute nummer 1 in deze tak van sport, zowel in aantallen als qua kwaliteit. “Wereldwijd hebben ze meer dan duizend machines in het veld staan. Google maar eens op een gebruikte Kuhlmeyer machine; die vind je gewoon niet. Dat zegt iets over de kwaliteit van het product. Wie er mee start koopt eerder een tweede machine dan dat hij er afscheid van neemt omdat het niks is.”

Hoge en constante kwaliteit
Langbandschuurmachines zijn geschikt voor bijvoorbeeld het bewerken van lasnaden of het aanbrengen van een finish. Doordat de schuurbanden zich makkelijk laten kantelen kunnen ook 3-dimensionale producten perfect worden bewerkt. De machines worden veelal ingezet door bedrijven die hoge eisen stellen aan de afwerking van hun producten, Naast een hoge en constante kwaliteit van afwerking is meestal ook een veel kortere bewerkingstijd te realiseren. Van Heeswijk is er dan ook van overtuigd dat nog heel veel bedrijven geld zouden kunnen verdienen met een langbandschuurmachine. “Het gros van de bedrijven laat zijn lassers ook afwerken. Veel lassers zijn meer dan 50 procent van hun tijd kwijt aan afwerken. Dat is zonde want de machine is sneller en levert een betere kwaliteit. Veel bedrijven zijn echter toch nog bang het afwerken bij hun lasser weg te halen. Ze vrezen dat de lasser slechter gaat lassen als hij weet dat hij zijn werk zelf niet meer hoeft na te bewerken.”

Door het vlakheidsmeetsysteem van Kohler kan de vlakheid van gerichte plaatdelen op een standaard rollenbaan direct aan de machine worden gemeten.

Kohler vereenvoudigt vlakheidsmeting van gerichte plaatdelen
De producent van richtmachines Kohler, die eveneens door Hevami wordt vertegenwoordigd, bracht op de Blechexpo de primeur van een vlakheidsmeetsysteem voor het automatisch meten van de vlakheid van plaatdelen op de machine. Dat gebeurt met behulp van een optisch apparaat dat zich boven de rollenbaan voor de machine bevindt. Normaal gesproken moet een gericht plaatdeel op een granieten tafel of op een speciaal ingerichte rollenbaan worden gelegd om de vlakheid te kunnen meten. Met het vlakheidsmeetsysteem hoeft dat niet meer: deze meet de vlakheid op een standaard rollenbaan. Met door Kohler zelf ontwikkelde software legt hij een rasterpatroon op het deel en herkent daaraan de kromming. Alles wat goed is gericht kleurt compleet groen. Oneffenheden op het plaatdeel krijgen een andere kleur: geel of rood als er een afwijking naar boven is, blauw als een deel ‘doorhangt’.

Spanningen reduceren
De Duitse machinefabrikant demonstreerde het systeem op een delenrichtmachine uit de Peak Performer serie. Dit zijn precisie richtmachines, die meer doet dan het recht maken van een plaatdeel, zoals veel bedrijven nog steeds denken. De in het materiaal aanwezige spanningen worden in evenwicht gebracht en sterk gereduceerd. Een plaat lijkt bij aanlevering vaak recht, maar door snijden of ponsen kunnen de interne spanningen die er in zitten vrijkomen waardoor materiaal sterk kan vervormen. Deze vervorming zorgt tijdens het snijden en ponsen al direct voor grote nadelen en heeft ook gevolgen voor eventuele vervolgprocessen. Door de plaatdelen te richten zijn ze nadien makkelijker te kanten en te lassen, waarmee grote tijdsbesparingen kunnen worden gerealiseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Vlak en zonder spanning

22-10 Laura Metaal Staalcenter is gevestigd in Maastricht. De Limburgse hoofdstad wordt in metaalkringen ook…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Plaatbewerking

Voortman met live online demo’s op Blechexpo

20-10 Via een live online verbinding met het Voortman Experience Center in Rijssen kunnen bezoekers…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X