ESEF Awards: Innovaties die een podiumplaats verdienen

De jury van de ESEF Awards heeft vier inzendingen een innovator-status gegeven en eveneens vier inzendingen genomineerd voor een ESEF Award, die wordt toegekend in twee categorieën: ‘Engineering & Design’ en ‘Innovatieve materiaaltoepassingen’.

De jury kende op basis van beoordelingscriteria zoals innovativiteit, marktwaarde, marktpotentie en functionaliteit, de nominaties toe aan onderstaande inzendingen:

ACE Ingenieurs- & Adviesbureau met Fysium
Fysium is een draagbare unit die wordt ingezet om appels tijdens de opslag te conserveren. De mobiele unit produceert een gas, dat leidt tot een biochemische reactie, waardoor het rijpingsproces wordt uitgesteld. Na blootstelling aan deze zogenaamde 1-MCP technologie kunnen appels maanden lang worden bewaard zonder dat het verouderingsproces intreedt. Het proces is ontwikkeld door Janssen PMP en is door ACE Ingenieurs- & Adviesbureau uitgewerkt tot een mooi vormgegeven compacte draagbare unit.

Hoewel de innovatie bij de opdrachtgever ligt, vindt de jury dat ACE de laboratorium opstelling heeft uitgewerkt tot een degelijk en goed vormgegeven unit met een slim doseersysteem, dat de manier van fruitconditionering sterk vergemakkelijkt.
Qua functionaliteit is Fysium een sterke verbetering ten opzichte van de huidige vaak laboratoriumachtige opstellingen. Zeer geslaagd design.

Ceratec Technical Ceramics met keramisch glijlager
Ceratec heeft een geïntegreerd hydrodynamisch glijlager ontwikkeld van silicium carbide keramiek, voor toepassing in de machinebouw voor de procesindustrie. Dankzij de hoge hardheid van het materiaal, de hoge warmtegeleiding en het feit dat het lager binnen een gesloten systeem zelfsmerend is, levert het een aanzienlijke besparing op kosten voor onderhoud, grondstoffen en energie.

Hoewel de jury de voordelen moeilijk te kwantificeren achtte, ziet de jury het keramische glijlager van Ceratec als een geweldige oplossing, die grote besparingen op kan leveren. Ten opzichte van bestaande niet geïntegreerde glijlagers levert het compacte glijlager van Ceratec bovendien een forse ruimtebesparing op. De productpresentatie vraagt volgens de jury wel om verbetering.

Machinefabriek Boessenkool met Drone4Agro
Machinefabriek Boessenkool heeft een drone ontwikkeld voor het besproeien van gewassen, die eind dit jaar/begin volgend jaar op de markt zal worden gebracht. Met 150 kg draagvermogen en een actieradius van 45 minuten, kan de Drone4Agro ruim 2 hectare in vooraf ingestelde patronen onbemand besproeien. De Drone4Agro wordt GPS gestuurd en biedt mogelijkheid voor koppeling van vision systemen. Elektriciteit en vloeistof kunnen onbemand geladen worden. De makers zien een marktpotentie van 10.000 drones per jaar.

Juryoordeel: Een dronetoepassing op dit formaat is zeker uniek en zou wel eens de toekomstige manier van gewasbesproeiing kunnen worden. Mede vanwege het autonome karakter levert inzet niet alleen een forse kostenbesparing op, maar neemt het ook saai werk over. Pluspunt van het systeem is ook dat er ten opzichte van besproeiing met een tractor geen grondverdichting plaats vindt. Volgens de jury heeft doorontwikkeling een sterke potentie voor meerdere agro toepassingen.

Pillen Products  met Heatfun Comfortpanel
De Heatfun is een compacte unit waarin infraroodverwarming, LED verlichting en akoestiek in één systeem zijn geïntegreerd. De comfortpanelen zijn ontwikkeld om het klimaat op de individuele werkplek te verhogen, zonder dat bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Omdat de Heatfun Comfortpanelen in bijvoorbeeld winkels, kantoren en productiewerkplaatsen dicht boven de individuele werkplekken kunnen worden afgehangen, kan de verwarming en verlichting per werkplek worden geregeld. Dat zorgt voor een individueel regelbare temperatuur en hogere lichtintensiteit op de werkplek. De stofbespanning om de panelen zorgt tevens voor een demping van het omgevingsgeluid.

De jury zag aanvankelijk het ontbreken van de mogelijkheid tot koelen in de zomer als een beperking, maar is zich ook bewust van de hogere installatiekosten die dat met zich mee zou brengen. Juist de eenvoud van het systeem en het feit dat het daardoor overal inzetbaar is, is volgens de jury het sterke punt. Dat de ontwikkelaars drie functionaliteiten in één integraal systeem hebben geïntegreerd is uniek en heeft zeker een hoge marktpotentie.

Innovator status
Daarnaast zijn de volgende inzendingen bekroond met de status Innovator:

  • Brabant Engineering met Multi purpose clamping hub (MPCH), een mechanisch hydraulische houdrem.
  • Machinefabriek Boessenkool met DeSpray, recyclingmachine voor spuitbussen.
  • Machinefabriek Boessenkool met MultiToolTrac, elektrisch aangedreven landbouwtrekker.
  • Vindsubsidies met Grant Manager, een all-in-one online administratie tool voor projectadministraties, die real time inzicht geeft in alle lopende subsidieprojecten.

Op 14 maart, aan de vooravond van de ESEF, worden winnaars bekend gemaakt. Dan wordt ook duidelijk wie er met de publieksprijs naar huis gaat.

Volgens juryvoorzitter Arthur Eger waren de inzendingen stuk voor stuk van hoge kwaliteit, maar viel het op dat bij de ingezonden innovaties actuele thema’s als duurzaamheid, Smart Industrie en additive manufacturing nauwelijks werden belicht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

TechnishowNieuws

Primeur Nederlandse brandweerdrone op ESEF Maakindustrie

13-03 De Almelose machinefabriek Boessenkool wil met mega-drones de wereld veroveren en introduceert de zogeheten…

Toeleveren

ESEF focust op duurzame en innovatieve maakoplossingen

20-12 Hier zullen ruim 175 exposanten laten zien hoe de maakindustrie omgaat met onderwerpen als…

Bedrijf en Economie

Nieuwe financiering voor Boessenkool-zuster DeSpray

13-12 Jaarlijks komen in Nederland circa 200 miljoen spuitbussen terecht in de afvalstroom, wereldwijd zelfs…

Bedrijf en Economie

Boessenkool doneert 4.500 euro aan stadsboerderij in Almelo

16-10 Tijdens de feestelijke opening rondom de nieuwbouw van Boessenkool hebben genodigden een vrijwillige bijdrage…

Bedrijf en Economie

Machinefabriek Boessenkool supertrots op nieuwbouw

09-10 Na deze officiële openingshandeling volgde voor alle genodigden een uitgebreide rondleiding door de fabriek…

Verspanen

Groot Geminis bewerkingscentrum nieuwste aanwinst Boessenkool

30-06 De Geminis GT7i G4 is ontworpen met het oog op prestatie en veelzijdigheid. Met…

Verspanen

Bijzondere vondst in gevel Machinefabriek Boessenkool

16-02 Na het afronden van de eerste fase van de verbouwing bij Machinefabriek Boessenkool in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV