Experts spreken over kleine series

Gaan we straks allemaal onze onderdelen printen in plaats van frezen en draaien? Scoort de toeleverancier op het aspect van service? En slagen we erin om extreem kleine series in korte tijd zonder horten of stoten door onze fabriek heen te loodsen? Drie vragen waar experts tijdens het Nationaal Metaal Congres in Den Bosch antwoord op geven.

In totaal geven zestien experts tijdens het Nationaal Metaal Congres, 5, 6 en 7 maart in de Brabanthallen in Den Bosch, hun visie op hoe je kleine series winstgevend kunt produceren in Nederland. De sprekers komen zowel uit de maakindustrie zelf, van OEM’ers, machinebouwers alsook van kennisinstituten. De thema’s waarover zij spreken hebben betrekking op zowel de verspaning, plaatbewerking, de organisatie van een maakbedrijf en nieuwe technieken.

Kansen van additive manufacturing
Menigeen vraagt zich de laatste tijd af of we straks nog wel frezen en draaien. Komt over enkele jaren niet alles uit een 3D printer? Jonas Van Vaerenbergh, directeur van LayerWise, denkt van niet. “Additive manufacturing met metaal gaat zeker groeien, maar het is geen vervanging van de freestechniek. Vergelijk het met vonken. Toen die technologie op de markt kwam, riepen sommigen dat frezen in de geschiedenisboeken zou verdwijnen.”
Van Vaerenbergh spreekt op dinsdag 5 maart op het Nationaal Metaal Congres. Hij gaat in op de flexibiliteit die de nieuwe technologie biedt. LayerWise produceert nu al maakdelen uit metaalpoeder (titanium, roestvaststaal, inconel, et cetera) voor onder andere medische toepassingen en de machinebouw. Een voordeel van additive manufacturing, ofwel 3D printen, noemt hij de kortere doorlooptijd bij complexe producten. “Hoe complexer het product, hoe meer de doorlooptijdreductie.” In plaats van weken kan LayerWise een complex product, met gebogen kanalen, binnen enkele dagen maken. De bottleneck die hij momenteel ziet, is dat productontwerpers nog onvoldoende deze nieuwe techniek kennen. Alle ontwerpregels die je voor conventionele technieken zoals draaien en frezen gebruikt, moet je bij additive manufacturing overboord zetten. “Je kunt nu designen zonder rekening te hoeven houden met alle designregels die je hebt geleerd.” Zo kun je meerwaarde aan je product toevoegen. De winst van additive manufacturing zit niet altijd in de kostprijs van het product, maar ontstaat vaak in de toepassing van het onderdeel. Zoals de gewichtsreductie, geoptimaliseerde flow, reductie van aantal componenten, hoge flexibiliteit, korte doorlooptijd, kleine series en gepersonaliseerde producten.

Doorlooptijd en faalkosten
Dat zijn momenteel de belangrijke trends in de maakindustrie. Deze eisen van bedrijven snel en wendbaar te zijn. “Focus op doorlooptijd en reductie van faalkosten”, zegt Bert Tuinzaad, senior consultant bij TNO Arbeidsproductiviteit. Hij spreekt woensdag 6 maart op het Nationaal Metaal Congres over doorstroming van orders en het verminderen van verspillingen in het eigen bedrijf en de toeleverketen. De praktijk van alledag is namelijk dat er veel wachttijd zit tussen de verschillende stappen in het orderproces. Tijd waarin geen waarde aan een product wordt toegevoegd. “Dit komt enerzijds door onvoldoende vroegtijdige afstemming tussen afdelingen en anderzijds door suboptimalisatie van deelprocessen”, zegt Tuinzaad. De eerste stap is daarom het totale orderdoorloopproces inzichtelijk maken om van daaruit verbeterstappen te zetten. Flexibele productiesystemen helpen daarbij, maar de mens blijft eveneens een essentiële rol spelen, meent de TNO consultant. “Voor het snel en wendbaar produceren  zal steeds meer een beroep worden gedaan op medewerkers om de grillige orderstroom in één keer goed af te handelen.”

Concurreren op service
Doorloopprocessen moet je in je bedrijf optimaliseren, maar ook door de hele toeleverketen. Dat is het thema dat Hans Wissink, director procurement bij ASML, aansnijdt op het Nationaal Metaal Congres. Hij spreekt donderdag 7 maart. ASML kan zijn marktleiderpositie alleen behouden als er een slagvaardige toeleverketen bestaat, die meer kan dan alleen maken. De toeleverketen moet structureel waarde leveren aan de OEM’er, meent Wissink. Niet alleen qua kostprijs, vooral qua service. Denk dan aan innovatie, co-development en projectmanagement. Zoals ASML marktleider is doordat het bedrijf structureel meer waarde aan haar klanten levert dan de concurrenten, zo moet de toeleverketen dat ook doen.

Geen beschrijving  
Bezoeker selecteert lezingen zelf  
   

Het programma van het Nationaal Metaal Congres is modulair opgezet. De bezoeker maakt zelf een selectie van de lezingen – maximaal een half uur – die het beste bij hem passen.

Na elke lezing zijn er verdiepingssessies en partnersessies. In de eerste sessies diept een partij het thema van de congrespresentatie verder uit, bijvoorbeeld door verder op het onderwerp in te gaan of door oplossingen voor de geschetste problematiek te presenteren. De onderwerpen van deze partnersessies zijn altijd gekoppeld aan de lezing op het congres. Daarnaast organiseren exposanten commerciële partnersessies. Hierin mogen ze eender welk aspect uit hun onderneming of productaanbod presenteren.
   
Het Nationaal Metaal Congres vindt gelijktijdig met MetaalExpo plaats. Toegang tot de beurs is gratis, deelname aan het congres kost 35 euro voor leden van een van de ondersteunende organisaties en 40 euro voor anderen (exclusief BTW, toegang voor 3 dagen).

Klik hier voor het complete congresprogramma

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Algemeen

MetaalExpo: Netwerken en kennis overdragen

01-03 Op dinsdag 5 maart begint in de Brabanthallen in Den Bosch de eerste editie…

Geen categorie

Boere showt breedbandslijpmachines

27-02 Boere Machinefabriek, producent van breedschuurmachines voor de hout- en kunststofindustrie, maakt ook machines voor…

Geen categorie

Frezen, krimpen en spannen

27-02 De DHC Premium van LMT-Fette is een rustig lopende schachtfrees welke volgens leverancier Hagro…

Geen categorie

Compacte snelwisselmodule

27-02 In de met robots geautomatiseerde pallet- en gereedschapbehandeling gaat het er  uitgesproken nauw aan…

Geen categorie

H-frame robotconcept voor kleine series

27-02 Het H-frame robotconcept van Valk Welding is geschikt voor de productie van kleine series.…

Geen categorie

Compacte meetmachine met hoge nauwkeurigheid

27-02 De Zeiss Micura van Carl Zeiss is een compacte meetmachine met een hoge nauwkeurigheid…

Geen categorie

Sneller laserscannen

27-02 Hexagon Metrology heeft de techniek voor de laserscanner in draagbare meetarmen verder ontwikkeld. De…

Geen categorie

Draagbare arm voor contactmetingen

27-02 De Prime-arm van Faro is een zes-assige draagbare meetarm, die een zeer nauwkeurige contactmeting…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV