Extra maatregelen OOM voor behoud en instroom bbl-leerlingen

0

OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking, bereidt verschillende maatregelen voor om het behoud van de huidige leerwerkplekken en de instroom van bbl-leerlingen in het komend schooljaar een extra impuls te geven.

Er wordt onder andere gewerkt aan de invulling van een tijdelijke extra financiële bijdrage, die werkgevers met een bbl-leerling naast de Leerwerkbijdrage kunnen aanvragen. Deze regeling zal naar verwachting eind april/begin mei worden gepubliceerd op www.oom.nl

Vakkennis behouden

De coronapandemie heeft grote gevolgen, ook voor werkgevers en werknemers in de metaalbewerking. OOM wil hen met maatregelen en informatie zo goed mogelijk ondersteunen. “In deze turbulente periode willen wij ervoor zorgen dat de vakkennis in de metaalbedrijven behouden blijft. Maar ook dat de huidige bbl-leerlingen hun opleiding kunnen afmaken en nieuwe bbl-leerlingen kunnen instromen. Want als de crisis straks achter de rug is, zijn deze vakmensen weer hard nodig.”

Faciliteren van online leren

Naast dat er wordt gewerkt aan een extra impuls voor behoud en instroom bbl-leerlingen, heeft OOM de volgende maatregelen genomen om online leren te faciliteren.

 • Verhoogde bijdrage voor online leren
  Binnenkort wordt een tijdelijke verhoogde bijdrage van 75 procent tot maximaal € 1.000 aangeboden op specifieke e-learnings in de etalage van de cursuscatalogus.
 • Gratis e-learnings voor de sector
  Op korte termijn doet OOM per e-mail een aanbod dat bestaat uit gratis e-learings. Deze zijn speciaal geselecteerd voor de sector.
 • oZone
  De bibliotheek van het online leerplatform voor de techniek oZone is opengesteld voor werknemers en werkgevers in de techniek. Deze bibliotheek bevat gratis leercontent over meer dan 90 up-to-date onderwerpen op het gebied van technisch vakmanschap. Meer over oZone lees je hier.
 • Leidinggeven in tijden van crisis
  Met het Black Swan Project helpt Straight-Line Leadership ondernemers te navigeren door turbulente tijden. Via deze link kun je je inschrijven voor hun gratis webinars over leidinggeven in tijden van crisis. Je kunt deze webinars ook terugluisteren via Spotify.

OOM-advies telefonisch of via video-call

Hoe behoud je in deze periode de vakkennis in je bedrijf? Wat kun je doen om je medewerkers op een waardevolle manier in te blijven zetten? Hoe maak je ze breed inzetbaar? De regiomanagers van OOM staan ook nu klaar voor advies bij alle vragen op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Adviesgesprekken kunnen ook telefonisch plaatsvinden of door middel van video-calls.

Aanvragen aanpassen

Hebben jij of je werknemers voor de komende weken een cursus gepland, waarvoor een bijdrage is aangevraagd bij OOM? Naar alle waarschijnlijkheid is deze gecanceld, of verzet naar een latere datum. Via een mail naar vergoedingen@oom.nl ontvangt OOM graag de nieuwe begin- en einddatum, zodat de aanvraag kan worden aangepast en de bijdrage niet komt te vervallen. Is er nog geen nieuwe datum bekend, dan zal OOM de aanvraag laten vervallen. Zodra de nieuwe cursusdata bekend zijn, kan de oorspronkelijke aanvraag weer in behandeling worden genomen. Uiteraard behoudt men het recht op een bijdrage.