Fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen

0

De vier Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan de handen ineen door het oprichten van de nieuwe onafhankelijke brancheorganisatie SMIN (Stalen Masten In Nederland). Hiermee willen de fabrikanten inzicht verschaffen in regelgeving en normen rond stalen mastconstructies. In Nederland moet dan vooral worden gedacht aan lantaarnpalen en verkeersregelinstallaties.

De oprichters van SMIN zijn: PMF Stalen Masten (Burgum en Veendam), Valmont Nederland (Maarheeze), HR Groep Mastenfabriek (Rijswijk) en VDL Mast Solutions (Oss). Met deze vier partijen zijn alle Nederlandse fabrikanten van stalen masten vertegenwoordigd. Volgens Jacques Goddijn, directeur HR Groep Mastenfabriek, is dit een belangrijk aspect van de samenwerking: “In dergelijke samenwerkingen is het van belang dat alle partijen meedoen. Iedereen moet kennis op tafel leggen om uiteindelijk het beoogde doel te behalen. Dit vraagt om vertrouwen van betrokken partijen, dat zit bij ons wel goed.” Regelgeving rond constructies van stalen masten is de afgelopen jaren vanwege duurzaamheid en veiligheid aangescherpt. Dit maakt het voor partijen, zoals Rijkswaterstaat, provincies, aannemers en installateurs, lastiger om na te gaan of zij volgens de laatste normeringen en regelgeving berekeningen uitvoeren. Eric Janssen, directeur VDL Mast Solutions: “Het is voor onze afnemers moeilijker geworden om door de bomen het bos te zien. Regelgeving is complexer geworden en wij zien dat klanten zich hierin adequaat dienen te verdiepen. Door onze kennis inzichtelijk te maken en die te bundelen, willen wij hen met deze brancheorganisatie beter ondersteunen. Daarmee zijn afnemers altijd op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bouwbesluiten, normeringen en regelgeving.”

SMIN zal fungeren als platform voor het opstellen en publiceren van standaarden, modelteksten (reken)methoden en constructievoorschriften. Bovendien gaat SMIN informatie beschikbaar stellen op gebied van materiaal, duurzaamheid, certificeringen en veiligheid. Jos Bergh, directeur Valmont Nederland: “Wij willen door middel van dit initiatief meer bewustzijn in de markt creëren en onduidelijkheden bij afnemers wegnemen.” Het is niet de eerste keer dat de fabrikanten gezamenlijk kennis met de markt delen. In 2010 publiceerden zij de ASOV (Algemene Specificaties Ondersteuningsconstructies Voor Verkeersregelinstallaties). Volgens Eric Janssen van VDL Mast Solutions is dit inmiddels een veel gebruikt document. Onder de naam van de nieuwe branchevereniging is tijdens de vakbeurs Mobiliteit in Houten een vernieuwde versie van de ASOV gepubliceerd.