Feestelijke opening nieuw pand Mikrocentrum

0

Op vrijdag 1 februari is de officiële opening van het nieuwe pand van Mikrocentrum in Veldhoven. Met een uitgebreide rondleiding en een officieel programma met gastsprekers en entertainment presenteert Mikrocentrum het nieuwe onderkomen. De opening heeft een gouden randje; Mikrocentrum viert tegelijkertijd ook het 50-jarig jubileum.

 

De nieuwe huisvesting van Mikrocentrum wordt een ontmoetingsplaats voor de high tech industrie. Het pand biedt meer dan ooit voldoende ruimte voor de activiteiten binnen de drie pijlers van de organisatie: opleiden, ontmoeten en ondernemen. In het nieuwe pand zijn alle activiteiten van Mikrocentrum samengevoegd inclusief die van de Kruisstraat, de dependance op de High Tech Campus Eindhoven en de practica die sinds medio 2016 tijdelijk waren ondergebracht in ’t Techniekhuys. De nieuwe huisvesting heeft in totaal 4400 m₂ vloeroppervlak verdeeld over drie etages. Naast de kantoren omvat het pand tien leslokalen, drie practica ruimtes, een demoruimte met een 3D-meettafel, een boardroom, een atrium van 440m₂ met vitrines van het High Tech Platform en een exporuimte van 1000m₂ inclusief auditorium van 340 m₂.

Opening
Tijdens de rondleiding tijdens de officiële opening op 1 februari maakt het publiek kennis met de nieuwe lesruimtes en de practicumruimtes voor onder andere spuitgieten, elektrotechniek & industriële automatisering en meettechniek. In al deze ruimtes kunnen de bezoekers alvast een voorproefje krijgen van de cursussen tijdens diverse demonstraties die worden verzorgd door docenten. In de uitgebreide expo- en auditorium-ruimte wordt een overzicht getoond van de vakbeurzen die Mikrocentrum organiseert. Partnerorganisaties zoals de BvM (Bond voor Materialenkennis) en de NVVGT (Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici) en het samenwerkingsproject Green Vinyl Records worden hier ook gepresenteerd. In het atrium is ruimte ingericht voor het High Tech Platform.

Officieel programma
Het officiële programma start met presentaties van onder meer Marcel Delhez, burgemeester van Veldhoven en Herman Molenaar, CEO van Vanderlande. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan wordt een historieboek gepresenteerd waarin de geschiedenis van Mikrocentrum is beschreven. De officiële opening van het nieuwe pand wordt verricht door Louis Kauling, de oprichter van Mikrocentrum, inmiddels 87 jaar oud, die speciaal voor deze gelegenheid vanuit Canada naar Veldhoven komt. Het programma wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Geschiedenis Mikrocentrum
Mikrocentrum is op 30 oktober 1968 aan de Oude Gracht 197 in Utrecht gestart met de tentoonstelling; “Mikrocentrum: schatkamer van fijnmechanische techniek”. De huidige vitrines van het High Tech Platform, waar 600 bedrijven lid van zijn, zijn daar nog een uitvloeisel van. Vanaf 1976 was de Kruisstraat 74 in Eindhoven de thuisbasis tot de verhuizing op 15 december 2018 naar De Run 1115 in Veldhoven.

Flexibiliteit
Het nieuwe pand is bedoeld om de Mikrocentrum-activiteiten te huisvesten, maar de ruimtes zijn ook verhuurbaar voor allerlei bijeenkomsten, cursussen en evenementen van andere organisaties. Mikrocentrum wil zodoende een actieve ontmoetingsplek worden voor de industrie. Meer dan bij andere accommodaties het geval is, straalt het Mikrocentrum-gebouw techniek uit. Dat geldt voor het gehele gebouw, maar in het bijzonder ook voor de vitrines en spuitgietmachines op de begane grond en voor de diverse practica op de eerste etage. Met de nieuwe huisvesting is Mikrocentrum een ontmoetingsplaats geworden voor techniek en industrie, klaar voor de volgende periode van 50 jaar. Geïnteresseerden die de opening willen bijwonen, kunnen zich hier aanmelden.