Feijen Metaaltechniek reduceert foutmarge drastisch

0

Het brede machinepark van Feijen Metaaltechniek in Maarheeze telt maar liefst negen snijmachines: vijf Trumpf lasersnijmachines, twee Bystronic watersnijmachines en twee Adige buislasers. Enkele jaren geleden was er voor iedere lasersnijmachine en voor de watersnijmachines een eigen programmeur met machinespecifieke software. Maar doordat alles veelal handmatig werd gedaan en het werk enorm toenam, groeide de behoefte om meer te automatiseren.

Vanwege de verschillende machinemerken in het machinepark werden alle gerenommeerde machineonafhankelijke CADCAM systemen die beschikbaar zijn in de Benelux bekeken. Na een globale inventarisatie mochten de leveranciers van de pakketten die konden wat Feijen wilde een productienesting van een order maken. “De PROfirst CADCAM & Calculatie oplossing van Widenhorn kwam direct als beste naar voren. De automatische nestings waren gelijk of beter dan onze handmatige nestings en dat in een fractie van de tijd. Een andere belangrijk eis was integratie met ons ERP-systeem Plan-de-Campagne op de manier zoals wij dat wilden. Toen dat ook mogelijk was hebben we de investering gedaan. Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen spijt van.”

Dat vertelt Jan Feijen. Hij vormt samen met zijn broers Frank en Rik de derde generatie in het familiebedrijf. Vader John, die sinds 1980 eigenaar is, verdwijnt samen met zijn vrouw Nellie steeds meer naar de achtergrond, al helpt hij zijn zoons nog steeds waar hij kan. Feijen Metaaltechniek is een vooruitstrevende en betrouwbare toeleverancier van halffabricaten in de plaatverwerkende industrie. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid machinepark, dat naast de vele snijmachines, ook kantbanken, ontbraammachines, zaagautomaten, walsen, lasapparaten en draai- en freesbanken omvat. Daarmee worden naast toelevering in snij- en zetwerk, ook complete samenstellingen en halffabricaten gemaakt. Feijen biedt alles onder één dak: van schetsontwerp tot prototype en uiteindelijk tot compleet eindproduct.

Sinds Feijen en Widenhorn samenwerken is er al veel verbetering geweest in de PROfirst software, mede op aandragen van de programmeurs.
Sinds Feijen en Widenhorn samenwerken is er al veel verbetering geweest in de PROfirst software, mede op aandragen van de programmeurs.

Integratie met ERP

Feijen is gestart met twee PROfirst licenties CADCAM met Ultranesten en twee licenties Calculeren. De koppeling met Plan-de-Campagne is door Bemet ontwikkeld in samenwerking met Widenhorn. Alles is exact op elkaar afgestemd. In PdC wordt een offerteverzoek gedaan en PROfirst rekent direct het plaatmateriaal en de snijtijd uit die kan worden gebruikt. Als een order wordt vrijgegeven kan deze direct in PROfirst worden ingelezen waarbij automatisch de juiste versie van de tekening van het netwerk wordt gebruikt. Alle orders kunnen eenvoudig gecombineerd worden, zodat met Ultranesten automatisch optimale nestings worden gemaakt en direct op materiaal wordt bespaard. Jan Feijen: “Door deze integratie kunnen we de werkvoorbereiding niet alleen met minder mensen doen, de foutmarge is drastisch gereduceerd en dat bespaart ons tienduizenden euro’s per jaar. Doordat we tegenwoordig ook veel meer gemeenschappelijke snijlijnen gebruiken waar dat kan, kunnen we zelfs nog eens een aantal procenten extra op materiaal besparen. En met een totaal jaarverbruik van ongeveer 3500 ton materiaal praat je over veel geld. Zo kunnen wij onze klanten scherpe prijzen blijven bieden zonder concessie te doen aan de kwaliteit.”

Planning & Registratiesoftware

De software werd al snel uitgebreid met postprocessors voor de watersnijmachines die de twee programmeurs naast de vijf lasersnijmachines ook nog konden programmeren in dezelfde tijd. Daarnaast werd Jobvision Planning- en tijdregistratie module als ideale aanvulling gekozen. Hiermee kunnen de nestings interactief worden gepland en kan de operator bij de snijmachine de volgorde op zijn productiezuil zien en de werkelijke tijd registreren, zodat er een compleet digitaal inzicht ontstaat. Zijn er reststukken dan kan daar direct de juiste locatie aan worden toegekend. Waarbij alles helemaal is geïntegreerd met PROfirst.

Service en ondersteuning

Voor een bedrijf als Feijen, dat continu in ontwikkeling is, is het belangrijk dat de partners en leveranciers daar in mee gaan. Sinds Feijen en Widenhorn samenwerken is er al veel verbetering geweest in de software, mede op aandragen van de programmeurs Bart en John. Ze zijn goed te spreken over de ondersteuning door Widenhorn. “Je hoeft maar te bellen en je wordt gelijk geholpen, zelfs buiten kantoortijden”, vertelt John Meijer. “Enkele maanden nadat de software hier is geïmplementeerd heb ik ook eens wat nozzles getest van Widenhorn en die waren uitstekend. En omdat de prijs ook scherp was, kopen we sindsdien alle laserlenzen, windows en onderdelen voor onze lasers bij hun. Ik bestel het en de volgende dag is het in huis.”

Feijen beschikt over een uitgebreid machinepark, dat naast de vele snijmachines, ook kantbanken, ontbraammachines, zaagautomaten, walsen, lasapparaten en draai- en freesbanken omvat.
Feijen beschikt over een uitgebreid machinepark, dat naast de vele snijmachines, ook kantbanken, ontbraammachines, zaagautomaten, walsen, lasapparaten en draai- en freesbanken omvat.

Tijd voor verdere verbeteringen in coronatijd

Het zijn onwerkelijke en uitdagende tijden voor alle bedrijven. Bij Feijen Metaaltechniek hebben ze er tot op heden weinig last van, maar er zijn wel veel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zit iedereen verder uit elkaar, wordt er in shifts pauze gehouden, heeft iedereen zijn eigen bankjes en zijn er voldoende desinfecterende middelen voor iedereen.

Plaatmateriaal is er nog voldoende te krijgen, maar kokers worden steeds lastiger. De aanvragen zijn wel wat minder, maar met honderden klanten is er altijd wat te doen. En als het wat rustiger is, kan de tijd worden gebruikt om verdere verbeteringen in het bedrijf door te voeren. Want daar is Feijen Metaaltechniek voortdurend mee bezig. Zo wordt op dit moment het ISO 9001 certificaat behaald, omdat daar toch steeds meer vraag naar is. Er is net de laatste hand gelegd aan de modernisering van de kantoren en kantines, waarbij goed is gekeken naar mogelijkheden om de gezondheid van de medewerkers te waarborgen en verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld alle bureaus in hoogte worden versteld, is alles optimaal op elkaar afgestemd en is er in de nieuwe kantine fruit beschikbaar voor iedereen. Duurzaamheid wordt ook niet vergeten, want het hele dak ligt vol zonnepanelen.

De nieuwste Adige buislasersnijmachine, de gespiegelde LT7 SX uitvoering (de eerste in Nederland) zodat beide (buis)machines tegelijk beladen kunnen worden, is al vol in bedrijf in de nieuwe buislaserhal, waar ook de andere buislaser komt te staan. De nieuwste 2D lasersnijmachine is een 10 kW fiber die net als de reeds aanwezige Trumpf 8 kW laser met 261 palletposities 24/7 kan gaan snijden. Hij wordt aangesloten op het bestaande magazijn dat wordt uitgebreid tot 500  posities, waarbij later nog plaats is voor een derde vlakbedlaser. Deze wordt in september in gebruik genomen en zal ook weer volledig aangestuurd worden door de oplossingen van Widenhorn. Automatisering gebeurt ook steeds meer in de keten. Zo zal Feijen in de nabije toekomst ook vanuit Plan-de-Campagne materiaal automatisch gaan bestellen. Het is dan de bedoeling dat de gehele voorraadwaarde direct in PROfirst inzichtelijk is met nieuwe platen en reststukken, zodat bestellen van materiaal altijd tijdig en automatisch gebeurd.

Automatiseren is belangrijk, maar een digitaal portaal, zoals ook Widenhorn beschikbaar heeft, waar klanten zelf een calculatie kunnen maken, staat zeker niet op de planning vertelt Jan Feijen: “Wij hechten veel waarde aan direct contact met onze klanten. Want op die manier kunnen we veel meer van waarde zijn. Bovendien is het niet echt nodig, want we kunnen al razendsnel offertes maken, waarbij we dan ook nog eens in kunnen spelen op verbeteringen die we zien. Door deze samenwerking met onze klanten zijn we waar we nu zijn als bedrijf en dat gaan we in de toekomst zeker voortzetten!”