Fijne start Metamill met nieuwe Kitamura Mycenter 3XV

Davey Ariessen is een aantal maanden geleden begonnen met zijn eigen bedrijf MetaMill in Zevenaar. Als startende ondernemer – gespecialiseerd in CNC-freestechniek – pakt hij in eerste instantie alles aan, ook het eenvoudige werk. Maar op den duur wil Metamill zich vooral richten op het wat meer uitdagende freeswerk; complex en nauwkeurig. De machine die Ariessen heeft aangeschaft is geschikt voor allebei. Het is een Kitamura Mycenter 3XV, de eerste van dit model die leverancier Humacs Krabbendam in Nederland heeft geïnstalleerd.

Een van de eerste orders voor Metamill was een serie van 200 encoderarmen. Maar Davey Ariessen wil zich op den duur vooral richten op het wat meer uitdagende freeswerk: complex en nauwkeurig.

Bij zijn opleiding Middenkader Engineering (mbo 4-niveau) kwam Davey Ariessen tijdens stages in aanraking met het verspanen. Dat vond hij gelijk geweldig. Na de opleiding koos hij dan ook voor een baan in een gereedschapmakerij. Hier kreeg hij gedurende 12 jaar het vak van verspanen helemaal in de vingers. Zijn switch naar een ander bedrijf, waar hij de functie van technisch tekenaar en inkoper kreeg, was achteraf gezien niet erg gelukkig. Dat was hoofdzakelijk een kantoorbaan en een groot deel van zijn werk bestond uit het uitbesteden van draai- en freesdelen, hetgeen hem regelmatig ergernis opleverde. Vaak werden de delen te laat geleverd en wat hij minstens zo irritant vond: de leveranciers communiceerden daar slecht over.

Dat moest volgens hem anders kunnen en bovendien miste hij het verspanen zelf. Toen een kennis – zelf ook een verspaner – hem in Zevenaar bedrijfsruimte aanbod, hakte Ariessen de knoop door en startte zijn eigen bedrijf Metamill. “Ik ben begonnen met frezen omdat ik dat goed ken. Draaien of draadvonken had ook gekund, wie weet komt dat er in de toekomst bij. Want de ambitie is om uit te breiden.”

Betaalbare 3-asser

Om goed te kunnen frezen, zocht de beginnende ondernemer een betaalbare 3-asser. “Veel voorkennis had ik niet, maar voordat ik iets koop, zorg ik ervoor dat ik via internet alle in’s en out’s te weten kom. Op Amerikaanse forums kwam ik veel het merk Kitamura tegen en vooral de Amerikanen zelf waren daar heel lovend over. De Nederlandse dealer bleek Humacs Krabbendam te zijn. Toen ik contact zocht reageerden ze razendsnel en dat gaf direct vertrouwen.”

De keus viel op de Mycenter 3XV. Dit 3-assige verticale bewerkingscentrum is het nieuwe instapmodel van Kitamura. Het is standaard al een heel complete machine, met ruimte voor 30 gereedschappen en een spindelsnelheid van 15.000 toeren. Ariessen heeft ook de optie van koeling door de spil genomen. Op papier was deze machine de beste keuze qua nauwkeurigheid en qua afmetingen. De Mycenter 3XV heeft lineaire geleidingen, goed voor de nauwkeurigheid, en het bereik is 760mm (X-as), 510mm (Y) en 510mm (Z). Hiermee heeft Metamill de mogelijkheid diverse staalsoorten (hoog en laaggelegeerd), RVS, aluminium, koper en koperlegeringen en technische kunststoffen te frezen. Ook titanium en ‘superlegeringen’ zijn mogelijk.

Dynamische besturing

De grote vooruitgang ten opzichte van het vorige instapmodel zit ‘m met name in de besturing. De Mycenter 3XV is standaard voorzien van de nieuwe Arumatik-Mi Pro besturing van Kitamura. Vooral de zogeheten ‘look ahead’ functie is sterk verbeterd. De besturing kan 1680 blokken vooruit lezen (dat was 675) en heeft een highspeed processnelheid van 2800 blokken (was 1125). De verbeterde dynamiek die hiervan het resultaat is, is heel prettig voor Ariessen, die alles tekent en programmeert in Fusion 360 van Autodesk. “De besturing kan direct mee met alles wat uit mijn CAM-pakket rolt.”

Reverse engineering

Davey Ariessen is tevreden over de start van zijn bedrijf. De buurman en de andere verspaners in zijn netwerk gunnen hem hun overloop aan werk. Daarnaast is hij natuurlijk druk bezig zijn eigen klantenbestand op te bouwen onder bedrijven die zelf niet frezen maar wel op zoek zijn naar freescapaciteit en kennis. Behalve CNC-frezen biedt Metamill ook reverse engineering en ondersteuning aan als dienstverlening. Ariessen heeft alle kennis in huis om machinebouwers of ontwikkelaars te helpen met het optimaliseren van ontwerpen van freesdelen zodat deze kwalitatief beter, duurzamer en/of goedkoper worden.

Zo ging het ook met een van de eerste orders, de productie van 200 stuks encoderarmen. Dat waren eerst gietdelen, maar het teruglopen van de aantallen maakte een andere productiemethode interessant. Ariessen heeft het onderdeel opgemeten en op tekening gezet. En nu is het een freesdeel.

Een serie van 200 stuks is prachtig voor een beginnend bedrijf, maar Ariessen wil graag naar de enkelstuks en de kleine series. Dat is hoe hij de toekomst van Metamill graag voor zich ziet: een bedrijf waar hij zelf fijn kan verspanen en waar klanten met een gerust hart hun onderdelen kunnen uitbesteden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam brengt primeur naar METAVAK

03-10 Het Häberle Robodrill systeem is een modulaire en flexibele automatiseringsoplossing die ontwikkeld is voor…

Verspanen

“In een paar stappen vliegen we de volgende investering aan”

14-06 Bij de aanschaf van metaalbewerkingsmachine moet een metaalbewerkingsbedrijf eisen formuleren waaraan een machine minimaal…

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

Verspanen

Tieltjes investeert in geavanceerd freeswerk met vijfassige Kitamura

27-09 “Onze focus ligt op het draaien van complexe en hoognauwkeurige componenten. Echter als de…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Verspanen

Geautomatiseerd assen 2-zijdig bewerken

10-01 De nieuwe SMEC PL2000 is onder andere voorzien van een Hainbuch spantangsysteem en Fanuc…

Verspanen

Humacs Krabbendam verduurzaamt

29-09 Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam.…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema