Flexibele straalvoering presteert

0
43

Met 4 kW lasermogen dezelfde prestatie leveren als waarvoor normaal gesproken 6 of 8 kW nodig is. Dat kan volgens Amada met de nieuwe fiberlasersnijmachine Ventis-3015AJ. De Japanse machineproducent won met deze innovatie, die op de Euroblech werd onthuld, de Euroblech Award in de categorie snijtechniek.

Zelf spreekt Amada zelfs van de fiberlaser van de volgende generatie. Productmanager Axel Willuhn legde uit waarom: “De flexibele straalvoering van de Ventis-3015AJ 4 kW die wij op de beurs hebben gepresenteerd, overwint de beperkingen die er nog waren van de fiberlasertechniek. Hierdoor realiseren wij met 4 KW vermogen dezelfde resultaten als waar anderen 6 of 8 kW voor nodig hebben.“

Pendelen volgens patronen
Door de innovatie van Amada kan de machine de laserstraal in de snijspleet volgens vooraf bepaalde patronen laten pendelen. Dit leidt niet alleen tot duidelijk hogere snijsnelheden maar maakt tegelijkertijd ook een volkomen rechthoekige snede mogelijk. De oppervlakteruwheden die hiermee worden bereikt, overtreffen volgens Amada de resultaten die tot dusverre met fiberlasers konden worden behaald en zijn kwalitatief vergelijkbaar met die van de CO2-lasers. Tegelijkertijd kan de zogeheten fiberlaserbraam vrijwel volledig worden uitgesloten. “Met de Ventis-3015AJ 4 kW zijn wij er voor het eerst in geslaagd een machine te ontwikkelen, waarmee vooral RVS en aluminium met een snijkwaliteit wordt bewerkt, die vrijwel niet onderdoet voor een CO2-laser“, aldus Willuhn.

Flexibele straalvoering presteert
De Ventis-3015AJ voldoet aan deze opdracht door de lasermode continu te handhaven.

Constante kwaliteit
Voor veeleisende opdrachtgevers is vooral een onberispelijke en constante kwaliteit van alle gesneden uitslagen doorslaggevend. De Ventis-3015AJ voldoet aan deze opdracht door de lasermode continu te handhaven. Daardoor bereikt de installatie buitengewoon hoge resultaten voor een 4 kW fiberlaser. De Straalparameter Produkt (SPP) ligt gemiddeld bij ≤ 0,9 mm*mrad. Door de verschillende pendelpatronen van de laserstraal kan elke opdracht individueeel worden opgelost, zodat zowel dun als dik plaatmateriaal met maximale snelheid en tegelijkertijd hoogste kwaliteit gesneden wordt.