FME begroet verkiezingszege Joe Biden in VS

0

Branchevereniging FME noemt het positief nieuws voor de Nederlandse technologische industrie dat Joe Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is uitgeroepen.

FME verwacht geen enorme koersverandering – zeker niet wanneer Biden geen meerderheid in de Senaat heeft die hem in staat stelt zijn eigen beleid te voeren. “Maar het is duidelijk dat de democraat meer dan zijn republikeinse tegenstander Donald Trump inzet op multilaterale samenwerking en handel”, aldus FME in een verklaring.

Internationale handel onder druk

De branchevereniging voor de technologische industrie stelt dat In de vier jaar onder president Trump internationale handel en samenwerking steeds meer onder druk zijn komen te staan.  “Amerikaanse importheffingen op onder andere staal hebben de Nederlandse industrie hard geraakt. Het America First’ adagium van president Trump stelde dat Amerika zichzelf economisch moet beschermen ten koste van andere landen, terwijl Joe Biden zich beter lijkt te realiseren dat uiteindelijk iedereen profiteert van vrijhandel.”

De verklaring van FME vervolgt: “Toch moeten we ook niet naïef zijn; de veranderende geopolitieke verhoudingen van de afgelopen twintig jaar zijn groter dan één presidentsverkiezing in één land. Als Nederland en als Europa zullen we zelf er alles aan moeten doen om te zorgen dat wij de meest innovatieve en concurrerende economie ter wereld hebben.”