FME presenteert Duitslandstrategie

0

Om aan de maatschappelijke opgaven te kunnen voldoen en onze concurrentiekracht te behouden is meer samenwerking met Duitsland nodig. FME haalt de banden met Duitse innovatiepartners structureel aan en lanceert een meerjarige Duitslandstrategie met een gefaseerde aanpak en duidelijke focus op specifieke thema’s en regio’s. De ambassadeurs van beide landen hebben de strategie begin november in ontvangst genomen.

Nederland en Duitsland staan voor dezelfde grote, maatschappelijke uitdagingen zoals de digitalisering van de industrie en productieketens en de energietransitie. Maar ook geopolitieke verschuivingen zorgen ervoor dat de landen nog meer de handen ineen moeten slaan om concurrentiekracht te behouden. Daarnaast zijn de landen natuurlijke handelspartners en van levensbelang voor elkaars economie. “Nederland en Duitsland beschikken elk over hightech-capaciteiten en innovatiekracht van wereldklasse. Als we die effectiever en structureler samen kunnen laten werken, geven we niet alleen onze internationale concurrentiekracht en onze toekomstige welvaart en een belangrijke impuls, maar kunnen we ook het tempo van maatschappelijke innovatie versnellen”, zegt FME voorzitter Ineke Dezentjé.

Potentieel
Nederland en Duitsland zijn nauw met elkaar verweven en staan voor vergelijkbare uitdagingen. “Voortschrijdende digitalisering en de energietransitie hebben grote gevolgen voor onze samenleving en economie. Ook geopolitieke ontwikkelingen maken het steeds belangrijker dat Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen goed samenwerken”, aldus Wepke Kingma, Nederlandse ambassadeur in Duitsland. Er ligt tussen Duitsland en Nederland potentieel dat wij nog beter kunnen gebruiken, zegt Dirk Brengelmann, de Duitse ambassadeur in Nederland. “Als het ons lukt om Duits kwalitatief hoogstaand onderzoek en Nederlandse praktische toepassingen beter met elkaar te verbinden, kunnen onze beide landen hiervan profiteren en toonaangevend worden in sectoren die strategisch belangrijk zijn voor de toekomst.”