FNV Metaal beticht Scania van het verspreiden van nepnieuws

0

Aan de lange reeks van stakingen lijkt nog geen einde te komen. Deze week zal Eindhoven opnieuw het toneel zijn van stakende metaalwerkers. Daarnaast beticht FNV Metaal vrachtwagenproducent Scania van het verspreiden van nepnieuws omtrent het verplaatsen van de productie.

Eind oktober bracht Scania het nieuws naar buiten dat het bedrijf uit Zwolle de productieverhoging zou verplaatsen naar Frankrijk als de stakingen de productie zouden blijven verhinderen. Een kleine maand later zegt FNV Metaal dat dit niet waar is en dat de groeistrategie voor Scania in Zwolle ongewijzigd zou blijven. Volgens de vakbond is dit bevestigd door het bestuur van Scania uit Zweden.

Hoofdkantoor
Bij Scania is reeds een aantal keer gestaakt, zowel in Zwolle als Meppel. Na het nieuws over eventuele verplaatsing van productie naar de Franse fabriek van Scania, besloot een vertegenwoordiging van de Europese Ondernemingsraad van Scania verhaal te halen bij het hoofdkantoor in Zweden. Volgens FNV werd hier verteld dat er geen verplaatsing van de productie vanuit Zwolle zal plaatsvinden vanwege de recente stakingen in Nederland en dat de lange termijnstrategie voor de fabriek ongewijzigd blijft. Ook zou er intern deze week over het verspreiden van het nieuws gepraat gaan worden. Vakbond FNV vindt dat door de vele metaalstakingen de druk hoog is bij de werkgever. “Het is hoog tijd dat de werkgevers en de FME zich coöperatief opstellen en naar hun werknemers gaan luisteren”, zegt Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal en onderhandelaar. “Die cao metalektro moet er gewoon komen.”

Nieuwe stakingen
Ondertussen gaan de stakingen ook deze week gewoon door. Vanaf donderdag 15 november zal er twee dagen gestaakt worden door tweeduizend medewerkers uit grootmetaalbedrijven in Brabant en Limburg, waaronder medewerkers van diverse VDL-bedrijven, DAF, ASML, MGG, Staalservice Weert, Chromalloy, en Ahrend. Voor de tweede keer zal het Evoluon in Eindhoven het toneel zijn van de staking. “Ik ben trots op de stakende metaalwerkers”, zegt Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal. “Zij laten zich niet tegen elkaar uitspelen en laten zich niet intimideren. Ze staan hier keer op keer voor hun cao, en laten zien dat ze een goede cao willen en daar hebben ze alle recht toe. De werkgevers maken de mooie metaalsector kapot, door respectloos om te gaan met hun medewerkers. In plaats van naar hun eisen en zorgen te luisteren, proberen ze angst te zaaien en verspreid werkgeversorganisatie FME zelfs onwaarheden. De FNV wil samen de andere vakbonden graag een goede en toekomstbestendige cao voor de metalektro afsluiten, zoals het past bij de sector en de gunstige financiële ontwikkelingen.”