Frames voor zware explosiekleppen

Voor de productie van vier frames met explosiekleppen voor de granulatieruimte van een hoogoveninstallatie, heeft De Boer Snijbedrijf staal op maat gesneden en geleverd aan N. Schoenmaker Fabricage en Montage uit Castricum.

Het materiaal voor de frames is gesneden uit stalen platen in kwaliteit S355J2+N met een 3.1 certificaat, in dikte variërend van 10 tot 25 mm.

In een hoogoven worden ijzererts en koolstof gemengd en sterk verhit waardoor via een aantal chemische reacties vloeibaar ijzer ontstaat. Een bijproduct van dit proces is hoogovenslak of hoogovengranulaat: door de hoge temperaturen zakt het zwaardere metaal naar de bodem en blijven de resterende oxiden, de slak, er bovenop drijven. Deze vloeibare slak wordt in slakkenbedden uitgegoten en loopt via een slakgoot naar een granulatieruimte waar de hete slak door middel van besproeiing met water snel wordt afgekoeld. De slak stolt en verpulvert hierbij tot nat slakzand.

Tijdens het granuleren verdampt een deel van het koelwater, waarbij zwavelwaterstofgas wordt gevormd. Als gevolg hiervan kunnen zich bij het granuleren explosies voordoen. Om de gevolgen van een dergelijke explosie te beperken, bevinden zich boven in de granulatiegoot en in de dampafscheidingsketel diverse rubberen explosiekleppen die indien nodig automatisch openen om de druk te verlagen. Deze explosiekleppen hebben een afmeting van 4500x1900x1600 mm (lxbxh) en wegen 2000 kg per stuk.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen