Galvano Metaal helemaal klaar voor verdere groei

Galvano Metaal verhuist eind dit jaar, begin volgend jaar naar een gloednieuw bedrijfspand dat wordt gebouwd op Park Forum in Eindhoven. Hier krijgt de metaal groothandel twee keer zo veel ruimte om de consequente groei van de afgelopen jaren door te zetten.

Eigenaar Hans Holtzer (links) en directeur Wout de Vries bij een illustratie van het nieuwe bedrijfspand van Galvano Metaal dat begin volgend jaar zal worden betrokken. De metaal groothandel krijgt twee keer zo veel ruimte om de consequente groei van de afgelopen jaren door te zetten.

Ondertussen hebben eigenaar Hans Holtzer en directeur Wout de Vries de hele organisatie van hun bedrijf klaargestoomd voor de toekomst. Zo is er sinds 1 januari een nieuw en jong managementteam actief. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor verdere groei op basis van de kernwaarden van Galvano Metaal: een compleet assortiment van hoge kwaliteit gekoppeld aan een snelle en betrouwbare levering met een hoog serviceniveau.

Hans Holtzer en Wout de Vries zijn allebei al bijna 40 jaar werkzaam bij Galvano Metaal. Ze zijn bekend met alle facetten van de metaalhandel en kennen de markt op hun duimpje. Daarbij zijn ze vier handen op één buik: Ze hebben de zelfde visie op de toekomst van Galvano Metaal, over de weg daar naar toe willen ze nog wel eens van mening verschillen. “Maar dat is goed. Het moet even kraken voor je beslissingen neemt.”

Nieuwe generatie voorbereiden

Dat het duo al zo lang actief is, betekent automatisch dat binnen afzienbare tijd een nieuwe generatie het stokje zal moeten overnemen. Ze hebben er alles aan gedaan om deze aan boord te halen en voor te bereiden. De twee dochters van Holtzer zijn al enkele jaren in het bedrijf actief en sinds kort mede-eigenaar. Er zijn jonge hbo’ers aangenomen, die geleidelijk aan naar hun rol als lid van het managementteam zijn toegegroeid.
Holtzer en De Vries vinden het mooi om te zien hoe de volgende generatie de zaken oppakt en met nieuwe ideeën het bedrijf verder brengt. Dat geeft vertrouwen in toekomst en doet hen tevens denken aan hun eigen jonge jaren bij het bedrijf. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Galvano buizen en staal één van de vier divisies van Galvano. Er werd een conservatief beleid gevoerd: mannen in donkergrijze pakken verkochten buizen en staal, in de overtuiging dat de prijs nooit omhoog zou gaan en dat toegevoegde waarde in staal niet mogelijk was. De jonge Hans Holtzer zag dat totaal anders. Naast zijn werk sloeg hij aan het studeren en als afstudeerscriptie schreef hij een bedrijfsplan voor Galvano Metaalhandel. Daarmee legde hij de basis voor de verzelfstandiging en de verdere ontwikkeling van de divisie buizen en staal.

Toegevoegde waarde

Holtzer zette juist wél in op toegevoegde waarde en hogere prijzen. Eerst als Hoofd Verkoop, daarna als directeur en sinds 2007 als eigenaar koos hij voor een duidelijke koers. Deed Galvano Metaal aanvankelijk in buizen, balken en stafstaal en aanverwante producten, Holtzer zag de opkomst van de lasersnijmachines en voegde daar het plaatmateriaal aan toe. Dit vormt nu een belangrijk deel van de omzet. “We zijn ons gaan concentreren op buizen, staf en platen en hebben daar echt onze nek uitgestoken. In het begin hadden we nog wel slechte kwaliteit, maar we wilden echt naar goede kwaliteit. Daar lag volgens mij de toekomst.”
Dat betekende goed screenen van welke leveranciers en van welke fabrieken het materiaal moest worden betrokken. Zo is Galvano Metaal sinds 2011 exclusief dealer van Ruukki laserplaat (inmiddels overgenomen door SSAB) en ook leverancier van Raex slijtvast staal, eveneens van SSAB. Ook worden zaken gedaan met fabrikanten als Salzgitter en ArcelorMittal. Daarmee is een compleet aanbod van hoge kwaliteit opgebouwd.

Snelle levering

Daarnaast is veel aandacht besteed aan de snelheid van levering. “Wij waren een van de eersten die zeiden: materiaal voor 15.30 uur besteld, de volgende dag in huis”, aldus De Vries. Inmiddels is dat steeds verder uitgebouwd. Tegenwoordig geldt: wie voor 20.00 uur bestelt heeft zijn materiaal de volgende dag in huis en weet ook het leveringstijdstip. Het bestelde materiaal wordt geleverd zoals de klant het wil (qua grootte van de bundels, soort verpakking, labeling etc), in een dichte wagen en snel gelost met een Kooi-aap. Zijn er klachten, dan wordt daar snel op gereageerd.
Op deze wijze is een klantenbestand opgebouwd, gebaseerd op langdurige relaties, dat steeds verder groeit. De klanten zijn vooral industriële bedrijven en machinebouwers die producten maken en toeleveranciers die aan producenten vastzitten met projecten en repeterend werk. Galvano Metaal bedient ook steeds meer de kleine ondernemer, die overdag meewerkt en ’s avonds zijn bestellingen doet.

Galvano Metaal heeft dus drie specialiteiten: snelheid, kwaliteit en service. Dat klinkt eenvoudig, maar het vraagt volgens Holtzer en De Vries continue aandacht om dit hoge standaardniveau te behouden.

De huidige hal van Galvano Metaal is helemaal volgestouwd met materiaal. “Het woekeren met de ruimte houdt een keer op.”

De huidige hal van Galvano Metaal is helemaal volgestouwd met materiaal. “Het woekeren met de ruimte houdt een keer op.”

Groei tijdens crisis

Hans Holtzer heeft het bedrijf in 2007 overgenomen. Een jaar later kwam de financiële en economische crisis, die de maakindustrie keihard raakte. Juist in die jaren is Galvano Metaal 2,5 keer zo groot geworden. “Puur op toegevoegde waarde”, zegt Holtzer. “Klanten konden voorraden afbouwen dankzij onze snelheid, kwaliteit en vooral leverbetrouwbaarheid. Die is 98 procent, voor een aantal klanten zelfs 100 procent.”

De crisis was wel een periode dat Holtzer en De Vries – zoals ze het zelf zeggen – ‘als bloedhonden’ bovenop hun organisatie zaten. De zaken werden heel strak aangestuurd. Met als gevolg dat Galvano veranderde in een top down organisatie. “Maar zo direct aansturen ligt mij eigenlijk helemaal niet”, aldus Holtzer. “Ik vind juist dat plannen van onderaf komen.”
Naar zo’n situatie wilde hij dan ook terugkeren. De Vries werd benoemd tot adjunct-directeur, zakte af in de organisatie om op alle afdelingen te kijken en ging het managementteam aansturen.

Nieuw managementteam

2017 Was echt een topjaar voor Galvano Metaal. Het was ook het jaar dat Holtzers dochters Maraya en Celine aan boord kwamen. Dat gaf richting aan de toekomst en vormde de aanleiding voor Holtzer en De Vries om eens goed te kijken naar hun managementteam. Dat bestond uit medewerkers op leeftijd; allemaal mensen waarmee je de oorlog kunt winnen, met een hart van goud en heel goed in hun vak. “Maar voor verdere groei miste er iets. Daarom hebben we voor alle afdelingen jonge hbo’ers aangetrokken. Met het idee ze op te leiden zodat ze binnen 5 jaar het stokje konden overnemen van de oude generatie managers.” De Vries werd op dat moment benoemd tot directeur om dit hele proces te begeleiden.
Het proces is nu zover gevorderd dat het managementteam sinds 1 januari bestaat uit jonge managers. Hun ervaren voorgangers hebben de verantwoordelijkheden overgedragen en de rol van mentor en coach gekregen. Dochter Maraya stuurt als adjuct-directeur het team aan. Holtzer en De Vries kijken terug op een geslaagde operatie: “Er staat een goede en sterke organisatie.”

Deze organisatie krijgt over een klein jaar de beschikking over een gloednieuw onderkomen. Door de gemiddelde groei van 10 à 15 procent per jaar is het huidige pand veel te klein geworden. “Het is helemaal volgestouwd en het woekeren met de ruimte houdt een keer op”, zegt De Vries. In het nieuwe pand krijgt Galvano Metaal twee keer zoveel vloeroppervlak. De kantoorruimte wordt zelfs drie tot vier keer zo groot. De inrichting daarvan wordt helemaal overgelaten aan de volgende generatie, die daarmee zelf kan bepalen in wat voor omgeving ze Galvano Metaal verder wil ontwikkelen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Klant gaat profiteren van verhuizing Galvano Metaal

25-10 Eigenaar Hans Holtzer en directeur Wout de Vries hebben in de afgelopen jaren hard…

Verspanen

Galvano Metaal verbetert zaagservice met Imet zaagautomaat

17-11 Om de service naar haar klanten verder te verbeteren levert staalhandel Galvano Metaal naast…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV