Gereedschapmakerij SMG klaar voor de toekomst

0

SMG heeft een flinke historie als het gaat om de constructie en productie van stempels, matrijzen en gereedschappen. Oog voor de toekomst heeft de gereedschapmakerij in Geertruidenberg eveneens. Dat blijkt uit de aanschaf van een Fanuc C600iB CNC-draadvonkmachine, die is geleverd door Humacs Krabbendam.

SMG is ontstaan door de samenvoegingen van de gereedschapmakerij van Ramefa, gereedschapmakerij Van Sprang en Moonen (2010) en Tool 2000 (2015). Daarmee heeft het bedrijf zo’n 40 jaar ervaring in deze markt. Naast de productie en constructie van de diverse gereedschappen kan SMG ook meedenken met het ontwerp van een gereedschap om tot de praktisch meest ideale oplossing te komen. Ook is SMG een goede partner als het gaat om seriematige CNC frees- en draaibewerkingen. Hierdoor is SMG de ideale partner is voor een grote groep relaties, die deze meerwaarde sterk waarderen.

Technologisch in de voorhoede

Door de jaren heen heeft SMG het werk en het machinepark zien groeien. Om ook op het vlak van draadvonken met de markt mee te bewegen en daarmee de nieuwste technologie in huis te houden, is eind vorig jaar besloten een nieuwe draadvonkmachine te kopen. Daarbij is intern de wens uitgesproken om met één merk verder te gaan. Dit heeft voordelen in de programmering, bediening en het onderhoud van de machines.

John Domenie (links), eigenaar/directeur van SMG en Ramefa, en servicemonteur Mick van Amersfoort van Humacs Krabbendam. De C600iB CNC-draadvonkmachine is voorzien van de laatst ontwikkelde technologie van Fanuc, inclusief diverse handige hulpfuncties.
John Domenie (links), eigenaar/directeur van SMG en Ramefa, en servicemonteur Mick van Amersfoort van Humacs Krabbendam. De C600iB CNC-draadvonkmachine is voorzien van de laatst ontwikkelde technologie van Fanuc, inclusief diverse handige hulpfuncties.

Betrouwbaarheid doorslaggevend

Door de overname destijds van Tool 2000 had SMG twee Fanuc draadvonkmachines binnen haar muren gekregen die naast de andere machines hun werk mochten gaan doen. De afgelopen 5 jaar hebben deze machines hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid dubbel en dwars bewezen. Daarnaast bleken de nevenkosten voor slijtdelen ook nog eens gunstig te zijn. Onderhoud en service wordt uitgevoerd door Humacs Krabbendam in Nieuwleusen en is daarmee in handen van mensen die meer dan 20 jaar ervaring hebben met deze machines. Al deze kenmerken hebben SMG doen besluiten om met Fanuc verder de toekomst in te gaan.

Handige hulpfuncties

De keuze is uiteindelijk gevallen op de Fanuc C600iB CNC-draadvonkmachine. Deze machine heeft een slaglengte in de X-as van 600 mm, in de Y-as 400 mm en in de Z-as 310 mm. Werkstukken tot een afmeting van 1050x820x300 mm passen in de werkbak. De machine is voorzien van de laatst ontwikkelde technologie van Fanuc inclusief diverse handige hulpfuncties om de bedrijfszekerheid maximaal uit te nutten. Denk hierbij aan het herstellen van de draad na draadbreuk, een startgat zoekfunctie, het automatisch verrekenen van de Z-waarde bij het snijden onder een hoek et cetera. Fanuc kent nagenoeg geen opties in haar draadvonkmachines waardoor een klant altijd wordt voorzien van de maximale mogelijkheden. Zelfs een functie als ‘core stitch’, waarbij het afval ‘vast gelast’ kan worden zodat magneten plaatsen overbodig wordt, is standaard aanwezig in de machine.