Geweven gaas van metaaldraad vindt toepassing in ruimtevaart

0

De Hof University of Applied Sciences en de TFK Münchberg hebben samen met de bedrijven HPS en Iprotex een proces ontwikkeld dat het mogelijk maakt om op industriële schaal een gaas van metaaldraad in een diktebereik van enkele micrometers te produceren.

Het gaas is ontwikkeld om de reflector van satellietantennes te bekleden, die worden gebruikt voor telecommunicatie en aardobservatie. Een reflector heeft een doorsnede tot wel 20 meter en kan dankzij het fijne metaalgaas grote hoeveelheden data verzenden.

In het kader van het EU-project ‘Large European Antenna’ (LEA) is in de zomer en herfst 2020 een reflector met een diameter van 8 meter gebouwd. In augustus is gestart met de productie van het metalen gaas dat wordt gebruikt voor het bekleden van de reflector. Volgens Prof. Dr. Frank Ficker, hoofd van het Application Center Textile Fiber Ceramics (TFK) aan de Hof University of Applied Sciences, worden de eerste prototypes al met succes vervaardigd op de Campus Münchberg. Binnenkort komt er een besluit van de European Space Agency ESA over welke onderzoeksinstellingen en bedrijven in de toekomst bij de verdere ontwikkeling van het systeem worden betrokken.

Reflectoren geweven uit flinterdunne metaaldraad

De ontwikkeling van het sterk reflecterende metalen gaas is in de lucht- en ruimtevaart in Europa gewild, aangezien het materiaal licht en vouwbaar is en een laag verpakkingsvolume heeft. De reflectoren van fijn geweven draad zijn geïnstalleerd in satellietantennes, die worden gebruikt voor telecommunicatie en aardobservatie. Daarbij hangt de grootte van de reflector en het type bekleding af van de hoeveelheid data die verzonden wordt. Voor de overdracht van frequenties in microgolf frequentiebandbereik (Ka-band) zijn extreem fijne metalen gazen nodig, die op reflectoren met een diameter tot 20 meter kunnen worden gemonteerd.

Ook in andere toepassingsgebieden van gaas, waar hoge eisen worden gesteld aan een laag gewicht en verpakkingsvolume, gekoppeld aan de hoge elektrische geleidbaarheid van gaasmateriaal, zijn oplossingen met het nieuwe weefproces denkbaar. Speciaal voor de productie en marketing van deze innovatieve metalen gazen, hebben HPS en Iprotex met gelijke eigendomsaandelen een nieuw bedrijf opgericht, namelijk HPTex. De TFK in Münchberg ondersteunt HPTex met zijn expertise in onderzoek en ontwikkeling bij de overdracht van het productieproces van het laboratorium naar industriële schaal.