Groot snijden

Amada introduceert haar nieuwe Ensis-6225AJ fiberlasersnijmachine op de Europese markt. De machine maakt de verwerking van 6,2×2,5 m plaatwerk mogelijk en is verkrijgbaar in vermogensklassen van 6, 9 en 12 kW, waarbij elke machine in deze serie zacht staal, roestvrij staal en aluminium tot 25 mm dik kan snijden.

De mogelijkheid om grotere platen in een groot verwerkingsgebied te snijden op de Ensis-6225AJ biedt verschillende voordelen: efficiënter materiaalgebruik en grotere productieflexibiliteit.

De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m. De mogelijkheid om grotere platen te snijden in een groot verwerkingsgebied biedt echter verschillende voordelen: efficiënter materiaalgebruik en grotere productieflexibiliteit.

Altijd ideale straalvorm

Met behulp van Amada’s variabele bundelaanpassing, past ook de Ensis-6225AJ automatisch de lasermodus aan (niet alleen focuspositie en focusdiameter) voor elke materiaal- en diktecombinatie. Deze technologie maakt het ook mogelijk om de lasermodus te wijzigen tussen doorsteken en snijden om een straalvorm met hoge dichtheid te verkrijgen voor het doorsteken op hoge snelheid, en dan onmiddellijk over te schakelen naar de ideale straalvorm om snel en hoogwaardig snijden mogelijk te maken. Het betekent ook dat alle materialen en diktes met één lens kunnen worden verwerkt.

Autonome functionaliteit

De Ensis-6225AJ heeft ook verschillende nieuwe functies van het Laser Integration System (LIS) ingebouwd, die werden geïntroduceerd in 2020 met de volledig lineair aangedreven lasersnijmachine Regius-AJ. Deze kenmerken van het LIS bieden meer autonome functionaliteit in plaats van te vertrouwen op het subjectieve oordeel van operators.
De i-Nozzle Checker controleert automatisch de staat van de nozzle. Als er schade wordt gevonden, wordt het mondstuk vervangen door de standaard mondstukwisselaar met 16 stations. Dit vermijdt elke subjectieve beslissing van de operator.

Dit systeem omvat ook automatische centrering van de spuitmonden, hetgeen opstarttijden en verwerkingsproblemen vermindert. Het i-Process monitoringsysteem bewaakt continu de snij- en groefsteekprocessen en initieert indien nodig maatregelen zodat de machine onderdelen kan blijven produceren. Het beschermglas van de snijlens wordt bewaakt door de i-Optics-sensor, die de operator waarschuwt wanneer het beschermglas moet worden vervangen om mogelijke onderbrekingen te voorkomen.

Nauw nesten

Andere Amada-technologieën zijn ook standaard bij de Ensis-6225AJ. Zoals het Water Assisted Cutting System (WACS), dat wordt gebruikt voor het bewerken van dik zacht staal, geüpgraded om twee verschillende ondersteuningsniveaus mogelijk te maken, afhankelijk van de geometrie van het onderdeel. WACS II kan zorgen voor een beter materiaalgebruik door onderdelen nauw te nesten. Zelfs bij zeer dunne wanddiktes (bijvoorbeeld 3 mm in 25 mm normaal staal) is een hoge onderdeelkwaliteit gegarandeerd.

Ten tweede maakt de Clean Fast Cut (CFC)-technologie stikstofsnijden van zacht staal en roestvrij staal mogelijk met snijsnelheden die tot 90% sneller zijn dan traditionele stikstofverwerking, met een vermindering van de hulpgasbehoefte tot 70% per gesneden meter. Deze factoren zorgen voor lage productiekosten per onderdeel.

Luchtsnijden is een andere standaardfunctie op alle Amada-lasersnijmachines, waardoor het mogelijk is een breed scala aan materialen en diktes te verwerken tegen lagere kosten in vergelijking met snijden met stikstof. Over het algemeen zijn de snijsnelheden hetzelfde als die voor stikstof en kunnen ze zelfs resulteren in een iets betere snijkwaliteit op zacht staal van gemiddelde dikte. Ten slotte maakt de diepe etsfunctie de traceerbaarheid van onderdelen gedurende het hele productieproces mogelijk, zelfs na het verven, coaten of galvaniseren, en wordt bereikt in een enkele laserstraal.

Snel nieuw onderdeel snijden

De AMNC 3i-besturing heeft een grote touchscreen-monitor met veel one-touch-bedieningen om de taken van de operator te vereenvoudigen. Het optionele i-Camera Assisted System (i-CAS) biedt een functie, die veel voordeel kan bieden. Als bijvoorbeeld een nieuw onderdeel moet worden gesneden om een onderdeel te vervangen dat tijdens de montage is beschadigd, kan de camera van de machine de geselecteerde restplaat weergeven op de besturing. Het onderdeel wordt vervolgens uit de bibliotheek geselecteerd en kan naar wens worden gepositioneerd, gedraaid en gekopieerd. Overige platen kunnen vrij op de snijtafel worden gelegd.

Amada’s My V-factory netwerkgebaseerde machinebewakingsconcept is beschikbaar voor de Ensis-6225AJ, waardoor machinegegevens zoals productiestatus, alarminformatie en verwerkingsgeschiedenis altijd en overal op één scherm kunnen worden gecontroleerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Plaatbewerking

Amada scoort met Ventis fiberlaser met LBC-technologie

12-04 De Ventis-3015AJ is de eerste fiberlasersnijmachine van Amada die is uitgerust met de speciaal…

Plaatbewerking

Nieuwe ponslaser operationeel bij Made by Driessen

16-03 Bovendien heeft Made by Driessen met deze machine een primeur te pakken: de ACIES…

Plaatbewerking

Twee jubilarissen

01-03 “Vijfentwintig jaar geleden kocht mijn vader, destijds producent van stalen bekistingsystemen, de BETA-laser van…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

19-10 Made by Driessen produceert precisie plaatwerkdelen voor de hightech en apparatenbouwindustrie. Dat betekent dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X