Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

Amada heeft de 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa verkocht. Deze machine maakt gebruik van de Locus Beam Control (LBC)-technologie om prestaties te bereiken die vergelijkbaar zijn met die van een conventionele 6 kW solid-state laser.

Naast de Ventis-AJ 4 kW fiberlaser is er nu ook de 6 kW Ventis-AJe. Deze machines van Amada maken gebruik van de LBC-technologie om prestaties te bereiken die vergelijkbaar zijn met die van conventionele solid-state lasers met hogere vermogens.

Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met een hoger vermogen biedt vergelijkbare prestaties als een conventionele fiberlaser van 8-10 kW.

LBC-technologie omarmd

Na de marktintroductie eind 2019 werd in november 2021 de 100e order voor de 4 kW fiberlaser Ventis-AJ geregistreerd. De 200e bestelling werd minder dan 15 maanden later geplaatst, wat volgens de producent aantoont dat Europese klanten de voordelen van LBC-technologie steeds meer omarmen. In de afgelopen jaren lag de focus voor klanten op het bereiken van een productiviteit die vergelijkbaar is met machines met hogere prestaties en een lager energieverbruik, waardoor de totale kosten per onderdeel worden verlaagd en het concurrentievermogen wordt vergroot. Dit is precies waar de Ventis-AJ-aanpak ligt.

Het Franse bedrijf RDS heeft de 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa besteld. RDS bedient verschillende industrieën, waaronder de bouw, automotive, farmaceutica, voeding en lucht- en ruimtevaart. De Ventis-AJ 4 kW is de eerste Amada-laser van het bedrijf. Deze vervangt de machine van een concurrent en heeft tot doel de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd minder energie te verbruiken.

Meer gaten per seconde

Amada heeft al meer dan 30 bestellingen ontvangen voor de 6 kW Ventis-AJe, die in oktober 2023 werd gelanceerd in de Franse productiefaciliteit van Amada. Met de nieuwe versie werden twee nieuwe technologieën voor laserbewerking geïntroduceerd: Enerzijds maakt LBC Flash Cut het mogelijk om kleine gaatjes te snijden zonder de laserkop te hoeven verplaatsen. De LBC-unit creëert de cirkelvormige beweging, waardoor het aantal gaten dat per seconde kan worden bewerkt enorm toeneemt.

Ten tweede is de soft-joint technologie een nieuwe manier om onderdelen zonder microhoeken in een plat te houden, door de thermische vorming van het materiaal te gebruiken om de onderdelen op hun plaats te houden. Dit elimineert de mogelijkheid van kantelen van onderdelen en maakt de bewerking van kleinere onderdelen betrouwbaarder.

Nieuwe besturing

De 6 kW Ventis-AJe is ook uitgerust met de nieuwe AMNC 4ie-besturing. Deze is speciaal ontworpen om de bediening van de machine intuïtiever te maken en minder afhankelijk te maken van zeer bekwame operators. De besturing heeft verschillende nieuwe functies: Gezichtsherkenning kan de taal automatisch overschakelen naar een van de 15 opgeslagen talen, terwijl workflows worden verminderd en de werkefficiëntie wordt verbeterd. Bovendien optimaliseert de automatische nesting van restplaten het materiaalgebruik, terwijl de Mobile HMI-functie de analyse van meerdere machinegegevens via smartphonetechnologie mogelijk maakt. Video’s met onderhoudsinstructies kunnen ook op de besturing worden weergegeven of naar een mobiel apparaat worden overgebracht.

Meer autonome productie

De machine is uitgerust met alle functies van Amada’s LIS (Laser Integration System) om een meer autonome productie mogelijk te maken. Functies zoals automatische centrering van de nozzle, bewaking van het beschermglas en automatisch herstel van de snijgereedheid in geval van botsingen zorgen ervoor dat de machine langer kan werken zonder tussenkomst van de operator. Met de mogelijkheid om dik zacht staal van verschillende kwaliteiten te bewerken zonder de snijgegevens te veranderen, om roestvrijstalen onderdelen zonder bramen te produceren en om aluminium te snijden met dezelfde snelheid als conventionele 10 kW fiberlasermachines, opent de Ventis-AJe 6 kW nieuwe mogelijkheden met een merkbaar lager stroomverbruik.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV