Grote doos vol spanen wordt klein bakje met schijfjes

Met een grote doos vol aluminium spanen achterin de auto begaven Loek Claessens en Robert Schoonbrood van Nordson Benelux zich begin november vanuit Maastricht in alle vroegte naar het open huis van Dormac in De Goorn (NH). Het doel van hun lange reis: een test doen met een briketteerpers van Dormatec om te kijken of dit een oplossing zou kunnen zijn voor hun spanenprobleem.

Nordson Benelux produceert onderdelen voor de lijm- en hotmeltdoseersystemen van moederbedrijf Nordson. In Maastricht worden met name de lijmpistolen van deze systemen gemaakt, die voor elke klant verschillend zijn. Deze worden geproduceerd op drie metaalbewerkingsmachines, die voor 85 procent aluminium en voor 15 procent hoogwaardig RVS bewerken. Anderhalf jaar geleden kreeg Loek Claessens van het bedrijf dat zijn schroot afvoert te horen dat hij eigenlijk in overtreding was met het vervoer van de spanen omdat er te veel koelemulsie in zat. “Dat dwong ons om naar een oplossing te zoeken.” Aanvankelijk werd die oplossing gezocht in de richting van centrifugeren en drogen, maar toen Claessens en zijn collega Schoonbrood eens ging rekenen, kwamen ze er al snel achter dat ze behoorlijk veel geld verloren aan het uitslepen van koelemulsie. “Dat was zelfs zoveel, dat we dachten een spanenpers binnen 2 à 3 jaar te kunnen terugverdienen.”

Proefplaatsing
In oktober stuitten ze op METAVAK in Gorinchem op de stand van Dormatec op een briketteerpers. Ze waren daar direct enthousiast over en besloten een maand later naar het open huis van Dormac te gaan voor een test. Als die zou bevallen, zouden ze een proefplaatsing doen om te zien hoe zo’n briketteerpers functioneert bij een machine die de hele dag spanen produceert. Als deze proef dan positief uitvalt, wil Claessens alle drie machines van zo’n pers voorzien. De briketteerpers perst de spanen samen tot kleine compacte schijfjes. Daarbij wordt de koelemulsie er uitgeperst en opgevangen in een reservoir. Middels een pomp wordt de emulsie weer teruggevoerd in de machine. Dit biedt diverse voordelen. De koelemulsie wordt niet meer met de spanen afgevoerd. “Dit scheelt enorm”, zegt Manuel Schippers, verkoopdirecteur bij Dormatec. “Een van onze klanten wint 145 liter koelemulsie per dag terug door de inzet van briketteerpersen.” Ook de logistieke handling neemt fors af. De mannen van Nordson arriveerden in De Goorn met een grote doos vol spanen, ze vertrokken weer met een kleine bak samengeperste schijfjes. Op deze manier zijn de spanen heel makkelijk af te voeren naar de schroothandel, die er bovendien een veel betere prijs voor betaalt. Een ander voordeel is dat de container waarin de spanen doorgaans worden opgeslagen, niet meer nodig is. De briketten kunnen eenvoudig worden opgeslagen in een krat en hoeven minder frequent te worden aangeboden voor afvoer via de schroothandelaar. Bij nachtelijke productie of in het weekend hoeft een medewerker niet terug te komen om spanen te verwijderen, zodat de machine ongestoord door kan produceren. De test verliep voor Nordson Benelux positief. De proefplaatsing zal binnenkort plaatsvinden. Loek Claessens en Robert Schoonbrood gaan er vanuit dat ze met de briketteerpersen van Dormatec de oplossing voor hun spanenprobleem hebben gevonden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Featured

Nieuwe METAVAK-team heeft er zin in

17-05 Het nieuwe beursteam is een mooie mix van twee ervaren krachten en twee frisse…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Plaatbewerking

Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

24-02 “Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X